Ένας Μοναχός ρώτησε τον Όσιο : «Γιατί μισείς τους ανθρώπους και μας αποφεύγεις»; Και ο Μέγας Ησυχαστής του απάντησε : «Όσιε Μάρκε, ο Θεός γνωρίζει πόσο σας αγαπώ. Αλλά δεν μπορώ να χωρισθώ στα δύο. Δηλαδή, να είμαι και μαζί σας και με τον Θεό. Προτιμώ να αρέσω περισσότερο στο Θεό παρά στους ανθρώπους. Ή θα είμαι λοιπόν με το Θεό (δηλαδή την Ησυχία) ή με τους ανθρώπους».

Όσιος Αρσένιος: Από τη ζωή του Αγίου

Ή μέσα ή έξω. (Εδώ βλέπουμε να βάζει την ΗΣΥΧΙΑ πάνω από την ΑΓΑΠΗ). Όλοι οι Άγγελοι έναν σκοπό έχουν να υμνούν συνεχώς τον Θεό. Οι δε άνθρωποι έχουν διάφορες επιθυμίες και δεν γνωρίζουν τι θέλουν. Ο Αρσένιος αγάπησε την ησυχία και στενοχωρούνταν πολύ όταν ερχόταν επισκέπτες, γιατί επιθυμούσε να επικοινωνεί διαρκώς μόνο με το Θεό. (Και σήμερα η παρουσία των κοσμικών στα Μοναστήρια, αποτελεί ενόχληση επειδή αφήνουν την προσευχή οι Μοναχοί για να περιποιηθούν τους επισκέπτες. Είναι εγωϊστικό όταν ωφελούνται οι κοσμικοί πνευματικά εις βάρος της προσευχής των Μοναχών). Ο Όσιος ήταν ανώτερος των ανθρωπίνων παθών και υπέμεινε την πείνα, την δίψα αλλά και τον ύπνο. Πολλές νύκτες έμεινε άϋπνος και προσευχόταν. Κοιμόνταν μία ώρα λέγοντας στον ύπνο : «Έλα, δούλε κάκιστε». Έλεγε πως φθάνει στον Μοναχό να κοιμηθεί μια ώρα μόνο την νύχτα.

Ο Αρσένιος έγινε γνωστός σ’ ολόκληρη την χώρα και ερχόντουσαν πολλοί ν’ ακούσουν τους λόγους του και να ωφεληθούν. Πήγε και ο ηγεμών της Αλεξανδρείας και ο Πατριάρχης Θεόφιλος. Τον χαιρέτησαν και ζήτησαν να ακούσουν λόγους γύρω από την σωτηρία και την θέωση, επειδή τόσο κόπιασαν ώσπου να φθάσουν στο κελί του Αγίου. Τους απάντησε, λοιπόν, ο Όσιος : «Εάν σας πω κάτι θα μ’ ακούσετε;», «Ναι», του απάντησαν. Τότε τους είπε ο Πάνσοφος : «Όπου ακούσετε ότι βρίσκεται ο Αρσένιος να φεύγετε μακριά». Εκείνοι ευχαριστήθηκαν, δεν σκανδαλίστηκαν, κατάλαβαν ότι δεν ήθελε να του χαλούν την ησυχία και έφυγαν. ( Με την απάντηση αυτή φανέρωσε και το μυστικό της θεώσεως, δηλαδή η θέωση βρίσκεται στην ησυχία).

Άλλη πάλι φορά, ο Πατριάρχης έγραψε στον Όσιο, και τον ρωτούσε, εάν πήγαινε να τον δει θα του άνοιγε την πόρτα του κελιού του ή θα πήγαινε άδικα; Ο δε Αρσένιος του είπε : «Εάν δεχθώ εσάς, πρέπει να δέχομαι όλους, και τότε θα αναγκασθώ να φύγω μακριά για να μην με ενοχλείτε». Όταν το άκουσε αυτό ο Πατριάρχης ουδέποτε τόλμησε να πάει πια στον Όσιο.

Κάποιος Μοναχός παρακάλεσε τον Όσιο να του πει πως θα σωθεί και ο Όσιος του είπε : «Να αγωνίζεσαι, ν’ αρέσεις στο Θεό και να προσπαθείς να καθαρίσεις την ψυχή σου, γιατί αν δεν καθαρίσεις την ψυχή σου, δεν θα νικήσεις τα πάθη του σώματος, αν δεν νικήσεις τα πάθη της ψυχής».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.