Οσία Πελαγία η Τηνία: Η Αγία Πελαγία, κατά κόσμον Λουκία Νεγρεπόντη, γεννήθηκε το 1752 μ.Χ. στο χωριό Κάμπο της Τήνου και ήταν κόρη του ιερέα Νικηφόρου Νεγρεπόντη.

Οσία Πελαγία η Τηνία: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 23 Ιουλίου

Η Λουκία από πολύ μικρή έδειξε την επιθυμία της να αφοσιωθεί στο Θεό. Σε ηλικία 15 ετών μπήκε στην Μονή Κεχροβουνίου σαν δόκιμη και αργότερα έγινε μοναχή με το όνομα Πελαγία.

Η αγνότητα της ψυχής της και η οσιότητα της ζωής της είχαν ως αποτέλεσμα η Παναγία να της αποκαλύψει το σημείο που ήταν θαμμένη η εικόνα Της.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Τήνου βρέθηκε τελικά στις 30 Ιανουαρίου του 1823 μ.Χ. Εκεί χτίστηκε ο περίφημος ναός, ο οποίος έγινε κέντρο πανορθοδόξου προσκυνήματος.

Η Αγία εκοιμήθη εν ειρήνη και τάφηκε στο ναό των Ταξιαρχών στις 28 Απριλίου 1834 μ.Χ.

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας βρίσκονται στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της στις 23 Ιουλίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ἀμέμτπως ἐβίωσας ἐν ἐγκράτειᾳ πολλὴ καὶ πόνοις ἀσκήσεως καὶ ἐν ἀγάπῃ θερμή, Πελαγία Θεόληπτε. Ὅθεν τὴν Θεοτόκον ἐπαλλήλως κατεῖδες, μηνύουσαν σοὶ Εἰκόνος τὴν ἀνεύρεσιν ταύτης. Ἣν πρέσβευε, Ἁγία Μῆτερ, ὑπὲρ τῶν τιμώντων σέ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.