Η οσία Πελαγία καταγόταν από την Αντιόχεια και ήταν ειδωλολάτρης. Ήταν γνωστή ως γυναίκα ελαφρών ηθών που ζούσε στους χορούς και στα θέατρα, ήταν ουσιαστικά μία πόρνη και κέρδιζε πολλά χρήματα από τη ζωή αυτή.

Οσία Πελαγία: Εορτή 8 Οκτωβρίου

Στο έτος 453 μ.Χ. μία μέρα που οι χριστιανοί τελούσαν πανήγυρη υπέρ κάποιων μαρτύρων άκουσε θερμό κήρυγμα για την αγνότητα από τον άγιο επίσκοπο Νόννο.

Τόσο πολύ επηρεάστηκε από το κήρυγμα και από την αγνή όψη των χριστιανών, ιδιαίτερα των νεαρών ανδρών και γυναικών, που είδε στη σύναξη που την συνταράχθηκε βαθειά μέσα της.

Κατευθείαν απαρνήθηκε την προηγούμενη άσωτη ζωή της, μετανόησε πραγματικά και αφού κατηχήθηκε για την χριστιανική πίστη βαπτίστηκε.

Πώλησε όλα τα υπάρχοντά της και έδωσε τα χρήματα στους φτωχούς. Στο εξής ήταν απεριποίητη και φορούσε τρίχινα φορέματα.

Μετά από ένα διάστημα πήγε στα Ιεροσόλυμα να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους και παρέμεινε εκεί.

Αποσύρθηκε στο όρος των Ελαιών και εκεί σε ένα κελί η οσία πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της με σκληρή άσκηση μέχρι την κοίμησή της.

Πραγματικά η οσία Πελαγία αποτελεί την απόδειξη του λόγου του Χριστού προς τους Φαρισαίους ότι «οι τελώναι και αι πόρναι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού».

Αποδεικνύεται πως αυτό που οδηγεί τον άνθρωπο στη σωτηρία και τον αγιασμό δεν είναι ο φαρισαϊκός περιορισμός σε μία κοινωνική αξιοπρέπεια και μία τυπική χριστιανική ζωή, αλλά πρωτίστως η συναίσθηση της αμαρτωλότητας και η αληθινή μετάνοια.

Η μνήμη της οσίας Πελαγίας τιμάται στις 8 Οκτωβρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.