Σήμερα η εκκλησία μας τιμά την Οσία Παρασκευή τη νέα, την Επιβατινή. Η 14η Οκτωβρίου είναι η ημέρα που τιμάται η μνήμη της Πολιούχου της Καλλικράτειας της Ανατολικής Θράκης και της Νέας Καλλικράτειας Χαλκιδικής.

Η Οσία Παρασκευή γεννήθηκε στους Επιβάτες (κοντά στην Σηλυβρία) της Ανατολικής Θράκης τέλος του 10ου ή αρχές του 11ου αιώνα. Έχασε τον πατέρα της σε μικρή ηλικία. Αδερφός της ήταν ο μετέπειτα Άγιος Ευθύμιος, επίσκοπος Μαδύτου. Μεγάλωσε με τη μητέρα της, φροντίζοντας να της ενισχύσει την πνευματική της πρόοδο κοντά στον Θεό.

Από μικρή έκανε αγαθοεργίες και, όταν μεγάλωσε, έφυγε από το πατρικό της σπίτι και πήγε στην Κωνσταντινούπολη, για να προσκυνήσει τα Ιερά λείψανα των Αγίων.

Σε ηλικία 15 ετών άφησε το πατρικό της σπίτι και ταξίδεψε στη Μικρά Ασία, έμεινε για πέντε χρόνια στην Ηράκλεια του Πόντου, όπου για πέντε χρόνια είχε αναλάβει την περιποίηση του Ιερού Ναού της Παναγίας. Είχε, όμως, μεγάλη επιθυμία να επισκεφθεί τους Αγίους τόπους. Η ευκαιρία της δόθηκε, η συγκίνηση ήταν μεγάλη!

Φτάνοντας, προσκύνησε και αποφάσισε να μείνει στην έρημο του Ιορδάνη, όπου ασκήτεψε σε ένα μοναστήρι, μιμούμενη τη ζωή μεγάλων Αγίων. Οι συνθήκες ήταν δύσκολες, καύσωνας την ημέρα, ψύχος τη νύχτα και το νερό λιγοστό. Μετά από κάποια χρόνια και κατά τη διάρκεια της βραδινής της προσευχής Άγγελος Κύριου της παρουσιάστηκε και της είπε να επιστρέψει στην πατρίδα της για να εναποθέσει το σώμα της. Τότε εγκατέλειψε την αγαπημένη της έρημο σε ηλικία 25 ετών και επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη, όπου προσκύνησε στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας την Παναγιά βλαχέρνα και άλλα προσκυνήματα. Μια μαρτυρία λέει πως επισκέφθηκε την Καλλικράτεια και έμεινε, υπηρέτησε για δύο χρόνια τον ναό των Αγίων Αποστόλων. Σε ηλικία 27 ετών κοιμήθηκε στην Καλλικράτεια. Το σώμα της θάφτηκε κοντά στην θάλασσα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.