Οσία Ευφροσύνη: Η Ευφροσύνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια στις αρχές του 5ου αιώνα μ.Χ. Ήταν μοναχοκόρη ενός τοπικού αξιωματούχου, του Παφνουτίου, και πολύ πλούσια.

Οσία Ευφροσύνη: Τι γιορτάζουμε αύριο 25 Σεπτεμβρίου

Παρά ταύτα, ο υλικός πλούτος δεν είχε κατορθώσει να της σκληρύνει την ψυχή, να την κάνει φίλαυτη και φιλάργυρη, όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές. Η Ευφροσύνη παρέμεινε φιλάνθρωπη και ελεήμων.

Οι γονείς της, άνθρωποι φιλόθεοι και φιλάνθρωποι, κατάφεραν να της μεταδώσουν τον αληθινό πλούτο της καρδιάς, δηλαδή να της εμπνεύσουν την αγάπη προς το Θεό και τους ανθρώπους.

Σε ηλικία δώδεκα ετών η Ευφροσύνη έμεινε ορφανή από μητέρα, και ο πατέρας της αφοσιώθηκε ακόμα πιο φιλόστοργα στην επιμέλεια της κόρης του.

Όταν η Ευφροσύνη έφθασε στο 18ο έτος της ηλικίας της, ο πατέρας της θέλησε να την παντρέψει με έναν νέο υψηλής κοινωνικής τάξης.

Όμως, την ψυχή της Ευφροσύνης είχε καταλάβει ο θείος έρωτας. Έτσι, για να αποφύγει το γάμο που ήθελε να της επιβάλει ο πατέρας της, η Ευφροσύνη διαμοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, έφυγε κρυφά από το σπίτι της και εντάχθηκε σε ανδρική μονή με το όνομα Σμάραγδος, ξεγελώντας τους μοναχούς για το φύλο της και εμφανιζόμενη ως άνδρας.

Μάλιστα, όλοι οι μοναχοί θαύμαζαν τον πνευματικό αγώνα της Ευφροσύνης και τη διακονία που πρόθυμα προσέφερε σε όλους επί 38 ολόκληρα χρόνια.

Συχνά την επισκεπτόταν ο πατέρας της για να της ζητήσει συμβουλές, μη γνωρίζοντας ότι είναι η κόρη του.

Λίγο πριν από το θάνατό της, το 470, η Ευφροσύνη αποκαλύφθηκε ενώπιόν του, κι εκείνος αποφάσισε να εγκατασταθεί στο κελί της ως μοναχός για το υπόλοιπο του βίου του.

Τμήματα των λειψάνων της Αγίας Ευφροσύνης βρίσκονται στη Μονή Κύκκου της Κύπρου και στο παρεκκλήσι της Οσίας Ξένης της Ρωσίδος στη Μάνδρα Αττικής.

Στο ακόλουθο απολυτίκιο συμπυκνώνονται ο βίος και οι αρετές της Αγίας Ευφροσύνης: «Ἐν τῇ ἀσκήσει τὸ θῆλυ ἐκάλυψας, ἐν τῇ κοιμήσει τοὺς πάντας ἐξέπληξας, Εὐφροσύνη ἀνύσασα ἀνδρικῶς, νεᾶνις οὖσα λαμπρά, καὶ ταῖς πρεσβείαις ταῖς σαῖς τῶν κινδύνων ἀπαλλάττεις τοὺς τιμῶντάς σε».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.