Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία εκατοντάδων πιστών, η Πρωτεύουσα των Λοκρών, η όμορφη πόλις της Αταλάντης, εόρτασε το Σάββατο 7 Μαρτίου τους Προστάτες και Εφόρους της Αγίου Μεγαλομάρτυρες Θεοδώρους.

Επίκεντρο του λαμπρού εορτασμού, ο Πανυγηρίζων καλλιμάρμαρος Ιερός Καθεδρικός Ναός των Αγών Θεοδώρων, όπου από νωρίς το πρωί, πλήθος πιστών κατέφθασε για να τιμήσει τους Αγίους Θεοδώρους και να λάβει την ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Συμεών.

Ο Σεβασμιώτατος προηξήρχε της λαμπρής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αταλάντης και Ιεροκήρυξ Λοκρίδος Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δημήτριο Ζελιαναίο, τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριο Βούλγαρη, τον Εφημέριο του Ναού, Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Λάμπρου, Αδελφό της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καμένων Βούρλων, τον Προϊστάμενο της Ενορίας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Αταλάντης Αιδεσιμολ. Πρεσβ. π. Κωνσταντίνο Βουρλία, τον Εφημέριο του χωριού Κυπαρίσσι Ιερομόναχο π. Μωυσή Χυμευτό και του Ιεροδιακόνου π. Νικολάου Πολυζώη.

Τους Ιερούς ύμνους απέδωσε άριστα, η πολυμελής τετράφωνη χορωδία του Ναού, η οποία τελούσε υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού κ. Νικολάου Σαμαρτζή.

Οι Ιερές Ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως (89,4Fm).

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ωμίλησε με

«Σήμερα η Εκκλησία μας εορτάζει την ανάμνηση ενός θαύματος, που σφράγισε τη ζωή της Εκκλησίας και είναι συνδεδεμένο με τη πνευματική ζωή, την οποία όσοι δεν την έχουν γευτεί, δεν μπορούν να την κατανοήσουν. Όμως η πνευματική ζωή είναι πάνω απ’ όλα μυστηριακή, δηλαδή προσεγγίζεται αγιοπνευματικά και βιώνεται στο χώρο της καρδιάς, της πνευματικής εμπειρίας.

Η εμπειρία αυτή μαρτυρεί αδιάψευστα ότι, άφοβα τόσα χρόνια μεταλαμβάνουν Σώμα και Αίμα Χριστού υγιείς μετ΄ασθενών, Ιερείς που διακονούν σε νοσοκομεία με λοιμώδη νοσήματα και μεταλαμβάνουν τους ασθενείς και μετά οι ίδιοι.

Πολλοί πιστεύουν στο μυαλό τους και νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα και ότι μπορεί ακόμα να καθοδηγήσουν και τη Χάρη του Θεού. Το νόμιζαν και τότε στην εποχή του Αγίου Θεοδώρου και προσπάθησαν να νοθεύσουν την τροφή των Χριστιανών, αλλά ο Άγιος έδωσε τη λύση γιατί αυτό που σώζει είναι η πίστη, εκείνο το ασυμβίβαστο φρόνημα του Χριστιανού.

Έχουν περάσει τόσες χιλιάδες χρόνια και έχει αποδειχτεί ότι η αγάπη του Θεού μας κρατά ζωντανούς. Ότι η Χάρις της Παναγίας και των Ιερών Μυστηρίων είναι η δύναμή μας, μια δύναμη ψυχής και καρδιάς.

Θέλω σήμερα να στείλω ένα μήνυμα για να μην νομίζουν ότι ο Επίσκοπός σας είναι μόνο πραής και γαλήνιος, αλλά ο πραής γενέσθω μαχητής και δεν ανέχομαι κανείς να βλασφημεί τον Κύριό μου και Θεό μου και αυτό προτρέπω και παρακαλώ και εσάς. Αμήν».

Προ της απολύσεως, ο Προϊστάμενος του Ναού με λόγους αγάπης και αισθήματα καρδιακά, εκ μέρους όλων καλωσόρισε τον Σεβασμιώτατο στην Ενορία σημειώνοντας χαρακτηριστικά:

«Δοξάζω τον Τριαδικόν Θεό γι’ αυτή την ανεκλάλητον πνευματική χαρά που μας χαρίζει σήμερα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Θεοδώρων, η Σεβασμιότητά σας να προεξάρχετε στη Θεία Λειτουργία, η οποία είναι η πρώτη μετά την ευλογημένη Ενθρόνισή σας.

Ο περικαλλής Ναός μας είναι το κόσμημα της πόλεως που η βαθιά πίστη των προγόνων μας ανήγειραν πριν 150 χρόνια και εμείς με την συνδρομή των κατοίκων συντηρούμε και ανακαινίζουμε και με τις ευχές των κατά καιρούς Αρχιερευσάντων Επισκόπων στην Επισκοπή Ταλαντίου με τελευταίο τον πρώτο πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Επίσκοπο Ταλαντίου κυρό Νεόφυτο.

Η πόλις μας και ο λαός της, έχουν χαράξει ιστορία χιλιετιών και εξακολουθούν να πορεύονται στον χρόνο, πιστοί στην πίστη του Χριστού.

Από τα βάθη της ψυχής μας, ευχόμαστε ο Θεός να σας διακρατεί εν υγεία και μακροημέρευρση να πηδαλιουχείτε στιβαρώς την Θεόσωστον Μητρόπολή σας. Άξιος!».

Ο π. Δημήτριος ευγενώς εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των μελών του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο, καθώς και ένα Ιερό Ευαγγέλιο.

Ο Σεβασμιώτατος συγκινημένος, ευχαρίστησε τον π. Δημήτριο και όλους τους πιστούς κατοίκους της Αταλάντης για την αγάπη που επιδεικνύουν προς το πρόσωπό του και ανέφερε:

«Να ευχαριστήσω τον π. Δημήτριο και όλους τους κατοίκους της Αταλάντης. Αναπαύομαι όταν έρχομαι ανάμεσά σας και χαίρομαι που έχουμε κοντά μας τους εκλεκτούς Άρχοντες, τους πατέρες, το λαό και χαιρόμαστε και πανηγυρίζουμε εδώ».

Επανέλαβε τις οδηγίες που αναφέρονται στην εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συστιχούμενη με τις σχετικές οδηγίες αρμοδίων αρχών, μιλά για την προστασία της υγείας μας.

Ο Σεβασμιώτατος συνέστησε ψυχραιμία, νηφαλιότητα, υπευθυνότητα, αγάπη και προσοχή και τόνισε:

«Άλλο πράγμα η προσεκτικότητα και άλλο η βλασφημία του κάθε εξυπνάκια. Χρόνια πολλά σε όσους εορτάζουν και ο Άγιος Θεόδωρος να κάνει τη ζωή μας να είναι δώρο Θεού για τους άλλους».

Ακολούθησε η πάνδημη Ιερά Λιτανεία της Εικόνος των Αγίων Θεοδώρων στους δρόμους της Αταλάντης, προπορευομένης της Φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών, των Ιεροπαίδων, των Ιερέων, των Αρχόντων και ακολουθούντων του ευσεβούς ποιμνίου της πόλεως.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην Ιερά Λιατανεία, συμμετείχαν: οι Βουλευτές Φθιώτιδος, κ.κ. Ιωάννης Οικονόμου, Γεώργιος Κοτρωνιάς, Θέμης Χειμάρας και Ιωάννης Σαρακιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αθανάσιος Καρακάντζας, ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές με σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, ο τ. Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος, ο τ. Δήμαρχος Αταλάντης κ. Γεώργιος Σκαμπερδόπουλος, ο Διοικητής ΑΤ Αταλάντης, Σωτήριος Σκαρμούτσος Αστυνόμος Α, ο Διοικητής ΕΣΔΕ Αταλάντης, Αντισμύναρχος Θεόδωρος Γεωργουλής, η Διοικητής Γ Λιμενικού Τμήματος Αταλάντης Μαλαματένια Κατσούλα, ο Γραμματεύς της Ιεράς Μητροπόλεως μας Dr. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος και πλήθος πιστών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.