Με την αντεξέταση του Μητροπολίτη τέως Κιτίου Χρυσίοστομου, συνεχίστηκε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, σε σχέση με την κατ’ ισχυρισμό, άσεμνη επίθεση, το 1981 εναντίον γυναίκας, η οποία τότε ήταν 16 ετών και 8 μηνών, με τον κατηγορούμενο να προσκομίζει φωτογραφίες και να υποστηρίζει πως η παραπονούμενη ψεύδεται, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του και της Κατηγορούσας Αρχής, με την τελευταία να αποσύρει σχόλια της, μετά από ένσταση της υπεράσπισης.

Κατά την προηγούμενη δικάσιμο ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, ολοκληρώθηκε η κυρίως εξέταση του Μητροπολίτη, με τον συνήγορο υπεράσπισης του Μιχάλη Πική να καταθέτει φωτογραφίες για τη διαρρύθμιση, την επίπλωση και την είσοδο του γραφείου του, καθώς και έγγραφα που αφορούσαν τη διαδικασία υποβολής αίτησης για υποτροφία σε ορφανά από τη Μητρόπολη Κιτίου.

Ακολούθησε η αντεξέταση του τέως Κιτίου και η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής ζήτησε από το Δικαστήριο όπως πραγματοποιηθεί επιτόπια εξέταση στη Μητρόπολη και στο γραφείο που χρησιμοποιούσε ο τέως Κιτίου. Αυτό άλλωστε ήταν και το αίτημα του ίδιου του Μητροπολίτη τέως Κιτίου σε γραπτή δήλωση του που ανέγνωσε ενώπιον του Δικαστηρίου στις 24 Οκτωβρίου, να γίνει δηλαδή επιτόπια επίσκεψη στη Μητρόπολη και στο γραφείο του, προκειμένου να διαπιστώσει το Σώμα «ιδίοις όμμασι και να βεβαιωθεί εάν έχει οιανδήποτε αμφιβολία για όσα επί τη αρχιεροσύνη μου κατέθεσα».

Κατά τη σημερινή διαδικασία, ο Μητροπολίτης θέλησε να καταθέσει ως τεκμήριο φωτογραφίες από εφημερίδες, οι οποίες είναι μετά την απελευθέρωση του από τους Τούρκους το 1989 και οι οποίες όπως είπε, δείχνουν ποιος είναι, ενώ άλλες φωτογραφίες απεικονίζουν τον ίδιο να μιλά σε πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε για να τον υποδεχθεί, λέγοντας πως δεν υπήρχε κήπος στην Μητρόπολη και αν υπήρχε θα φαινόταν.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, ζήτησε διευκρινίσεις για τις φωτογραφίες και αν αφορούν τον εξωτερικό χώρο, με τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου, Μιχάλη Πική, να αναφέρει πως πρόκειται για μαρτυρικό υλικό που ήρθαν στα χέρια τους, λέγοντας πως ο πελάτης του, «είχε επικαλεστεί την προηγούμενη δικάσιμο εφημερίδες της εποχής και είπε πως θα τις φέρει. Είναι θέματα που έχουν προκύψει και δεν καταλαβαίνω τι φοβάται η Κατηγορούσα Αρχή για να λάμψει η αλήθεια».

Στη συνέχεια η Κατηγορούσα Αρχή υπέδειξε φωτογραφίες στον κατηγορούμενο, με πρόσωπο που επισκεπτόταν στο γραφείο του, ενώ ερωτηθείς πότε λήφθηκαν, απάντησε πως δεν γνωρίζει, υποδεικνύοντας πως πρόκειται για πρόσωπο που τον επισκεπτόταν συχνά για να δώσει λεφτά στα ορφανά. Όπως είπε, «η γυναίκα του ήταν συμμαθήτρια μου. Οι φωτογραφίες είναι πριν την ανακαίνιση», ενώ ερωτηθείς για το πόσες φορές τον επισκέφθηκε στο γραφείο του, απάντησε, «να σας πω τι; 3,5,10; Δεν μπορώ να το πω. Ήταν χρόνια στη Λάρνακα. Ερχόταν και με τον πατέρα του συνηγόρου μου και παίζαμε Πινγκ πονγκ».

Κατηγορούσα Αρχή: Πόσες φορές ήρθε να σας φέρει επιταγή για ορφανά;

Μητροπολίτης: Είπα επιταγή, αλλά ο φάκελος είχε μέσα χρήματα, δεν μπορώ να πω πόσες φορές ήταν

Κατηγορούσα Αρχή: Εσύ είπες ότι ήταν επιταγή. Τώρα το αλλάζεις και ήταν χρήματα

Μητροπολίτης: Δεν μπορώ να ξέρω αν ήταν επιταγή.

Κατηγορούσα Αρχή: Τι σε έκανε να αλλάξεις; Ήσουν κατηγορηματικός πως ήταν επιταγή. Τι ήταν αυτό που άλλαξε και σήμερα λέτε πιστεύω ότι ήταν επιταγή;

Μητροπολίτης: Λέω πιστεύω αυτό το πράγμα επειδή η φωτογραφία αυτή, ήταν πριν πόσα χρόνια. Θέλετε να θυμάμαι αν ήταν χρήματα ή επιταγή;

Κατηγορούσα Αρχή: Εσείς το είπατε. Και σας λέω κάνετε εικασίες

Μητροπολίτης: Πέστε μου εσείς τι είχε μέσα. Εγώ σας λέω ότι ο Διευθυντής των διυλιστηρίων μπορούσε να φέρει επιταγή, όχι χρήματα

Κατηγορούσα Αρχή: Σου λέω ότι οι φωτογραφίες είναι σε χρόνο πολύ αργότερα από Οκτώβρη, Νοέμβρη, Δεκέμβρη του 1981.

Μητροπολίτης: Φαίνεται καθαρά ο κλαδωτός μπεζ καναπές και μια καρέκλα που η παραπονούμενη είπε στην κατάθεση της ήταν βυσσινοκόκκινη. Το είπε 3-4 φορές

Κατηγορούσα Αρχή: Άλλο σας ρώτησα και όχι να σχολιάσετε τι λέει η παραπονούμενη στην κατάθεση της. Αν θέλεις να απαντήσεις, πες το.

Μητροπολίτης: Δεν βάζω το χέρι μου στο ευαγγέλιο αν ήταν το 1988, το 1983 ή το 1989

Στη συνέχεια η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής απευθυνόμενη στον Μητροπολίτη, είπε «σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να σας αντεξετάσω. Δείξατε ότι ήσασταν αγενής και ανεδέστατος», με τον δικηγόρο του κατηγορουμένου να αναφέρει στο Δικαστήριο πως, «δεν μπορούν να γίνονται σχόλια και χαρακτηρισμοί για τον μάρτυρα. Δεν μπορεί να προσβάλλει το μάρτυρα. Αν ήταν αγενής ή όχι θα το κρίνει το Δικαστήριο».

Τότε, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής απέσυρε τις αναφορές της, με τον Μητροπολίτη να αναφέρει πως «η ίδια ήταν προς εμένα ανεδέστατη και με προσβάλλει και λέει ότι καθαιρέθηκα».

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ως προς διαμόρφωση του χώρου στην Μητρόπολη και πως αυτή επιβεβαιώνει τη θέση της παραπονούμενης πως ο κατηγορούμενος άνοιξε την πόρτα πριν την αγγίξει, ο Μητροπολίτης ανέφερε πως η παραπονούμενη «δεν ήρθε ποτέ στην Μητρόπολη και έχει ψευδορκήσει. Και αυτή και η μητέρα της και ο γιατρός της. Αν ήρθαν πέντε φορές ο κάθε ένας, όπως λέει η παραπονούμενη στην κατάθεση της, μπορώ να τα απαριθμήσω. Αυτά που σας έφερε, βοηθά στην ερώτηση για την παραπονούμενη, ότι πέρασε από τον κήπο. Δεν υπάρχει κήπος. Η καλύτερη απόδειξη είναι οι φωτογραφίες που έφερα σήμερα. Δεν υπήρχε κήπος».

Κατηγορούσα Αρχή: Συζητήσατε τη μαρτυρία σας με κάποιον άλλο;

Μητροπολίτης: Εγώ όχι. Να ρωτήσετε τους δημοσιογράφους που με παίρνουν τηλέφωνο και μου λένε άλλα είπε και άλλα έγραψαν οι εφημερίδες τους

Κ.Α: Άλλο ρώτησα. Μιλήσατε με οποιοδήποτε προτίθεστε να φέρετε μάρτυρες σε σχέση με τη μαρτυρία που δώσατε στο Δικαστήριο; Να σας υπενθυμίσω ότι είστε σε διαβεβαίωση

Μητροπολίτης: Ποτέ δεν λέω ψέματα. Λέω την αλήθεια μόνο

Κ.Α: Μιλήσατε με κάποιο από την Παρασκευή;

Μητροπολίτης: Με τον πάτερ Μιχαήλ

Κ.Α: Με τον συνήγορο σας;

Μητροπολίτης: Ναι

Κ.Α: Τι σας είπε για την μαρτυρία σας;

Μητροπολίτης: Πείστηκε πως όσα με ρωτήσατε δεν έπρεπε να ρωτηθούν.

Κ.Α: Άρα σχολιάσετε τη μαρτυρία σας

Μητροπολίτης: Τι εννοείται; Ήταν παρών και άκουγε

Κ.Α: Η ερώτηση ήταν σαφής

Μητροπολίτης: Τα ερωτήματα και τα ψεύδη ήταν δικά σας

Κ.Α: Σας λέω πως είχατε συνάντηση στο γραφείο σας και σας υπέδειξε που να είστε πιο προσεκτικός

Σε αυτό το σημείο, παρενέβη ο δικηγόρος, Μιχάλης Πικής, λέγοντας στο Δικαστήριο πως, «βρίσκω ανεπίτρεπτη και προσβλητική αυτή την ερώτηση. Δεν καθοδηγώ, ούτε λέω στον μάρτυρα τι να πει στο Δικαστήριο. Είναι άλλοι που είπαν ότι έκαναν αυτό. Αν είναι δυνατό να συναντηθώ με τον πελάτη μου και να του πω τι να πει στην κατάθεση του. Μου είπε ότι είχε μαρτυρικό υλικό, ήταν καθήκον μου να το δω. Οι συναντήσεις πελάτη-δικηγόρου είναι στο πλαίσιο της δουλειάς μας».

Μετά την ένσταση του κ. Πική, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής απέσυρε, με τον συνήγορο υπεράσπισης να αναφέρει πως ήταν καθήκον του να δει το μαρτυρικό υλικό που βρήκε ο πελάτης του.

Στη συνέχεια η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρθηκε στην μαρτυρία του Μητροπολίτη, ο οποίος είπε πως ουδέποτε είχε βυσσινοκόκκινα έπιπλα και δη καναπέ, όπως είπε η παραπονούμενη κατά την επίδικη περίοδο, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να τον ρωτά εκ νέου και τον Μητροπολίτη να επαναλαμβάνει πως δεν είχε τέτοιο καναπέ. «Και σας είπα ότι υποψιάζομαι ότι η παραπονούμενη που με κατηγόρησε και αθωώθηκα, γνωρίζει ότι αυτή της υπέδειξε καναπέ βυσσινοκόκκινο». Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Μητροπολίτης ανέφερε πως τα κόκκινα έπιπλα τα έκανε μετά το 1999.

Ακολούθως, η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρθηκε στο σύστημα ελέγχου, ρωτώντας τον Μητροπολίτη πώς λειτουργεί. Ο ίδιος απάντησε, «πατάς το σύστημα. Αλλά εφόσον με προκαλείτε, σας παραπέμπω στην κατάθεση της παραπονούμενης που λέει ότι πάτησε ένα κουμπί και κλείδωση η πόρτα. Σας προκαλώ να πάτε να δείτε αν υπάρχει αυτό το κουμπί».

Κατηγορούσα Αρχή: Πώς λειτουργεί το σύστημα;

Μητροπολίτης: Μέσα στο γραφείο μου έχω ένα τετράγωνο που όταν μου χτυπούν από κάτω, μπορώ να δω ποιος είναι από κάτω και μπορώ να ανοίξω

Κ.Α: Η ερώτηση είναι για τις δύο πόρτες

Μητροπολίτης: Οι δύο πόρτες δεν υπήρχαν τότε. Ήταν όπως όλες οι Μητροπόλεις

Κ.Α: Να ρωτήσω ξανά. Πώς λειτουργούσε αυτό το σύστημα που ήτνα τοποθετημένο στις δύο πόρτες από το 1990 που το τοποθέτησες και μετά; Πώς λειτουργούσε;

Μητροπολίτης: Σας λέω

Κ.Α: Όχι δεν μας είπες

Μητροπολίτης: Όταν μου κτυπούσαν, μπορώ να δω ποιος είναι κάτω. Υπάρχει εκεί ακόμα

Κ.Α: Για να ανοίξεις αυτές τις δυο πόρτες, υπάρχει ένα κουμπί και ανοίγει αυτόματα;

Μητροπολίτης: Το είδατε, είναι δεξιά του γραφείου μου. Αν δεν το είδατε να σας ξαναπάρω, δεν έχω πρόβλημα

Κ.Α: Σας λέω ότι εκεί που ήταν η πόρτα του παλιού γραφείο σας, υπήρχε το σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου από το 1981 και όταν σας επισκέφτηκε η παραπονουμενη.

Μητροπολίτης: Και εγώ σας λέω ότι ψεύδεται και ψευδορκεί

Στη συνέχεια η Κατηγορούσα Αρχή υπέδειξε στον κατηγορούμενος πως ο λόγος που είχε εγκατεστημένο σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου, ήταν για να «επιτίθεται στην …», με τον Μητροπολίτη να επαναλαμβάνει πως αυτά που είπε η παραπονούμενη ήταν ψεύδη, λέγοντας παράλληλα πως, «η μάνα λέει την τρίτη φορά, η παραπονούμενη την πέμπτη φορά». Η Κατηγορούσα Αρχή του απάντησε πως «ο λόγος που αποφεύγεται να απαντήσετε είναι για να αποστασιοποιηθείτε από τις ευθύνες σας», με τον Μητροπολίτη να της απαντά πως είναι η θέση της ίδιας, λέγοντας της πως «δεν ήρθαν ποτέ και το σύστημα αυτό μπήκε μετά που επισκέφθηκα την Αμερική και είδα πως λειτουργούσαν τα συστήματα».

Συνεχίζοντας την αντεξέταση, η Κατηγορούσα Αρχή αναφέρθηκε στο ταξίδι του Μητροπολίτη στην Ελβετία, με τον κατηγορούμενο να αναφέρει πως δεν μπορεί να θυμηθεί εάν πήγε πριν το 1980, ωστόσο, σε σχέση με τους ισχυρισμούς της παραπονούμενης, επανέλαβε τη θέση πως δεν κυκλοφόρησε με τελεφερίκ.

Κ.Α: Σου λέω ότι πήγε πριν το 1981, ανέβηκες σε τελεφερίκ με καυτές κοπέλες, έβγαλες φωτογραφίες και τις υπέδειξες στην παραπονούμενη

Μητροπολίτης: Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα και προστυχιά. Δεν ήρθε στο γραφείο μου η παραπονούμενη. Πώς τις έδειξα;

Κ.Α: Ο λόγος που τις έδειξες ήταν για να διαφημίσεις την πολυτελή ζωή που έκανες

Μητροπολίτης: Έχω βοηθήσει πολλές ορφανές κοπέλες και δεν τις έδειξα σε καμία άλλη κοπέλα. Γιατί να τις δείξω στη συγκεκριμένη που δεν ήρθε στο γραφείο μου; Αναφέρθηκε σε κήπο και όταν ήρθατε και εσείς είδατε πως δεν υπήρχε κήπος

Ακολούθως, η Κατηγορούσα Αρχή υπέδειξε στον κατηγορούμενο πως ουδέποτε είχε πρόθεση να δώσει βοήθημα στην παραπονούμενο και πως το χρησιμοποιούσε ως «δόλωμα» για να τον επισκέπτεται στο γραφείο του, ακόμη και Σάββατο, με τον Μητροπολίτη να απαντά πως, «αν το χρησιμοποιούσα, πώς ήρθε πέντε φορές, κάθε Σάββατο; Το λέει στην κατάθεση της. Ερχόταν 3:00-3:3:30. Την πρώτη φορά είπε ότι υπήρχε προσωπικό και την έστειλε πάνω.

Τότε, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής του υπέβαλε πως ο ίδιος της έλεγε να πηγαίνει κάθε Σάββατο, για να μην υπάρχει προσωπικό και να της επιτίθεται άσεμνα, με τον κατηγορούμενο να απαντά, «δεν δέχομαι αυτή την ερώτηση επειδή είναι πρόστυχη για ένα ιερωμένο και σας το απαγορεύω», με τον Μητροπολίτη να χτυπά τα χέρια του στο εδώλιο. Η Κατηγορούσα Αρχή του ανέφερε πως «αυτή η συμπεριφορά δεν αρμόζει σε ένα ιερωμένο», με τον κατηγορούμενο να απαντά, «συμφωνώ όμως όταν η Κατηγορούσα Αρχή ψεύδεται, πώς να αντιδράσω; Σας είπα ότι δεν ήρθε στη Μητροπολή η παραπονούμενη και θυμήθηκε τα πόμολα στις πόρτες, αλλά δεν θυμάται τα τέσσερα παράθυρα».

Κ.Α: Σας λέω ότι αυτή η συμπεριφορά είναι επιθετική για να πείσετε τον εαυτό σας

Μητροπολίτης: Αγανακτώ επειδή ένα πνευματικό μου παιδί, έρχεται στο Δικαστήριο για να πει ότι έκανα αυτές τις πράξεις. Έλεος

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της αντεξέτασης, η Κατηγορούσα Αρχή στάθηκε στις φωτογραφίες με τον καναπέ, με τον Μητροπολίτη να επαναλαμβάνει πως η παραπονούμενη ψεύδεται και την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να του αναφέρει πως αυτός ψεύδεται.

Η Κατηγορούσα Αρχή υπέβαλε στον κατηγορούμενο τη θέση της, πως η παραπονούμενη «επισκέφθηκε το γραφείο του πέντε συνεχή Σάββατα και την πέμπτη φορά της επιτέθηκε άσεμνα», με τον Μητροπολίτη να απαντά, «σας υποβάλλω ότι ψεύδεται και ψευδορκεί».

Μητροπολίτης: Απάντησα πολλές φορές πως η παραπονούμενη δεν ήρθε ποτέ στην Μητρόπολη και επιμένει. Στο τέλος θα διερωτηθώ. Ήρθατε μαζί; Έλεος.

Κατηγορούσα Αρχή: Θα προτιμούσα να μην απαντήσω

Η αντεξέταση της Κατηγορούσας Αρχής ολοκληρώθηκε γύρω στις έντεκα, ενώ στη συνέχεια ο συνήγορος υπεράσπισης υπέβαλε διευκρινιστικές ερωτήσεις στον κατηγορούμενο.

Ο κ. Πικής αναφέρθηκε σε φωτογραφίες που κατατέθηκαν ως τεκμήριο, στις οποίες εστίασε στο γένι του Μητροπολίτη.

Πικής: Μας είπατε ήταν η μέρα που απελευθερωθήκατε από τους Τούρκους το 1989. Βλέποντας τις φωτογραφίες, το γένι σας είναι σχεδόν άσπορο. Βλέποντας τις φωτογραφίες του τεκμηρίου 18, το γένι σας είναι σχεδόν μαύρο. Πότε το τοποθετείτε;

Κατηγορούσα Αρχή: Δεν ερωτήθηκε για τη γενειάδα του. Ρωτήθηκε πότε λήφθηκαν οι φωτογραφίες και απάντησε.

Πικής: Το ζητούμενο από την Κατηγορούσα Αρχή ήταν να μας απαντήσει πότε λήφθηκαν οι φωτογραφίες αυτές. Ζητώ να δει τη γενειάδα του και να μας πει πότε λήφθηκαν οι φωτογραφίες. Πιστεύω ότι λόγω της έκτασης που δόθηκε, ζητούμε να δοθεί αυτή η ερώτηση.

Δικαστήριο: Έχει μπροστά του και το τεκμήριο προς αναγνώριση. Ενόψει του όγκου που δόθηκε, θα επιτρέψουμε την ερώτηση.

Μητροπολίτης: Οι φωτογραφίες σίγουρα απέχουν από τις άλλες φωτογραφίες, απέχουν πάνω από δέκα χρόνια σίγουρα

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε στις 16 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα κληθούν μάρτυρες υπεράσπισης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.