Δεν είναι και τόσο αθώα η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Εκκλησία μετά την τέλεση της βάπτισης παιδιών από ομόφυλους γονείς ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Με αφορμή μία βάπτιση, αποκαλύφθηκε η σύγκρουση των δύο διαφορετικών κόσμων που υπάρχουν εντός της Εκκλησίας. Από τη μία εκείνοι που δεν θέλουν να ανοίγουν κουβέντες για τα όσα συγκλονιστικά γίνονται σε μια κοινωνία που αλλάζει ιλιγγιωδώς.

Και, από την άλλη, εκείνων που πιστεύουν σε μια Εκκλησία που δεν θα αλλάξει στην ουσία της, όμως δεν μπορεί να υποκρίνεται πως δε βλέπει όσα συμβαίνουν γύρω.

Για να μη γελιόμαστε, δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε βάπτιση σε παιδιά ομόφυλων γονέων. Γίνεται τα τελευταία χρόνια κατά κόρον. Το γνωρίζουν όλοι οι Μητροπολίτες. Γιατί όταν έρχονται οι «γονείς» και δηλώνουν ως όνομα πατρός «αγνώστου» ή παιδί «μονογονεϊκής» οικογένειας, τι είναι;

Οι ιερείς και οι Μητροπολίτες που τελούν τη βάπτιση ξέρουν πως πρόκειται για παιδί που έχει προέλθει από τράπεζα γενετικού υλικού ή από παρένθετη μητέρα.

Το θέμα της ομοφυλοφιλίας δεν το ανοίγω καν. Οι ιεράρχες μόνοι τους θα έπρεπε να βρουν το θάρρος να το ανοίξουν. Γιατί και οι ίδιοι οι (έγγαμοι) ιερείς τους χλευάζουν με την σιωπή τους γι αυτό το θέμα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής ήθελε να ανοίξει την κουβέντα, εντός και εκτός της Εκκλησίας, με έναν τρόπο πολύ δηλωτικό. Θα μπορούσε να έχει προηγηθεί συνεννόηση με την τοπική Μητροπολη; Θα μπορούσε να γίνει πιο διακριτικά; Σίγουρα. Αμφιβάλλω αν θα είχε προκαλέσει τόση δημοσιότητα και θόρυβο. Ας είναι έστω αυτή η ευκαιρία για την Εκκλησία να δει τι θα κάνει και να μην συνεχίσει να κρύβει τα πράγματα κάτω από το χαλί.

Τα έχω πει και παλιότερα. Κανένας δεν είπε πως η Ορθοδοξία πρέπει να υιοθετεί και να αφομοιώνει κάθε προοδευτική «κουλαμάρα» προωθούν οι υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Άλλο αυτό και άλλο να αρνείται η Εκκλησία να πράξει τα ιερά της μυστήρια και να αρνείται τη βάπτιση ενός βρέφους σε χριστιανό ορθόδοξο. Γιατί στο τέλος θα καταλήξει ένα «ελιτίστικο» κλαμπ μερικών χιλιάδων ανθρώπων.

Βρήκαν ευκαιρία
Εκεί που στέκομαι είναι στην ευκαιρία που βρήκαν, με αφορμή αυτή τη βάπτιση, να συγκρουστούν δύο διαφορετικοί κόσμοι εντός της Εκκλησίας. Τη μία η κουβέντα περιστρέφεται στην ομοφυλοφιλία, την άλλη στα εμβόλια και την τρίτη στο ηλεκτρονικό «τσιπ».

Δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι που δεν έχουν αποφασίσει να συνδιαλεχθούν πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο και συνεχώς απομακρύνονται. Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η κουβέντα; Όλα αυτά τα θέματα, μεταξύ άλλων, είναι η αφορμή.

Η αιτία είναι να γίνει ξεκαθάρισμα. Ξεκαθάρισμα υποψηφίων για μελλοντικούς θώκους και για να μπορέσουν να προωθήσουν άλλους. Στην κουβέντα μπαίνουν ομάδες ιεραρχών, μοναστήρια και θεολόγοι λέγοντας ο καθένας ότι μπορεί εναντίον του άλλου. Λες και υπάρχουν οι γνήσιοι ορθόδοξοι και οι «λάιτ». Πράγματα οξύμωρα δηλαδή.

Σαν μερικούς «γέροντες» στο Άγιο Όρος. Που μιλούν για το ηλεκτρονικό «τσιπάκι» που θέλει να επιβάλει η παγκόσμια τάξη για να μας παρακολουθεί για την κάθε μας κίνηση, αλλά κρατούν στο χέρι τους το τελευταίας τεχνολογίας smartphone δίνοντας μόνοι τους βορά σε όλες τις εταιρείες τα προσωπικά τους δεδομένα…

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.