Ως αρχαία μνημεία χαρακτηρίστηκαν τρεις Ιεροί Ναοί στην Π.Ε. Καρδίτσας μετά από ισάριθμες αποφάσεις που έλαβε η Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net πρόκειται για τους Ιερούς Ναούς Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καρίτσα Δολόπων του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, τον Ιερό Ναός Αγίου Γεωργίου στo Ανθοχώρι του Δήμου Μουζακίου και τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στην Καρυά του Δήμου Αργιθέας και οι οποίοι προστατεύονται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 “Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.

Αναλυτικα:

Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Καρίτσα Δολόπων

O ναός πιθανόν αποτελεί το καθολικό της Μονής Μεταμορφώσεως, η οποία αναφέρεται σε γραπτές μαρτυρίες του 17ου αιώνα. Η εγχάρακτη χρονολογία 1855 στο υπέρθυρο της νότιας εισόδου αφορά πιθανότατα σε κάποια επισκευή του ναού. Πρόκειται για μονόχωρο, δρομικού τύπου, ναό, με εξέχουσα πεντάπλευρη κόγχη στην ανατολική του πλευρά και ξύλινη, τετράριχτη στέγη. Στη δόμησή του χρησιμοποιήθηκαν ημίεργοι λίθοι και καλύτερα κατεργασμένοι στις γωνίες και στα θυραία ανοίγματα. Κατά την συνήθη πρακτική της περιοχής το συνδετικό κονίαμα καλύπτει μέρος των λίθων.
Το εσωτερικό του ναού είναι ανεπίχριστο, με ορατή την λιθοδομή του. Από τον τοιχογραφικό διάκοσμό του διατηρείται μόνο ένα σπάραγμα, με εξίτηλα χρώματα, στο δυτικό τοίχο. Οι τοιχογραφίες αυτές τοποθετούνται χρονολογικά στα μέσα του 17ου αιώνα και συνδέονται άμεσα με τη ζωγραφική του ναού του Χριστού στο Πετρίλο. Το ιερό Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως ναό με ξύλινο απλό τέμπλο, με ενδείξεις γραπτού διακόσμου στο επιστύλιο.

Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στo Ανθοχώρι

Ο ναός κατασκευάστηκε το 1622/3 σύμφωνα με λιθανάγλυφη επιγραφή που εντοπίζεται πάνω από τη βόρεια είσοδό του, ενώ σύμφωνα με άλλες δύο επιγραφές, ανακαινίσθηκε το 1802. Είναι μια τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με τρίπλευρη κόγχη ανατολικά και ενιαία τετράριχτη στέγη. Είναι χτισμένος με αργολιθοδομή στην οποία παρεμβάλλονται ενδιάμεσες ξυλοδεσιές, σε τέσσερις ανισοϋψείς ζώνες.

Εσωτερικά, οι τοξοστοιχίες που χωρίζουν τα κλίτη στηρίζονται σε τρία ζεύγη κιόνων. Την οροφή του ναού αρθρώνουν ξυλόπηκτα ταβάνια, επίπεδα ή με εξάπλευρα φατνώματα, βαμμένα ή ζωγραφισμένα. Το δάπεδο, είναι σήμερα διαστρωμένο με τσιμέντο, και όλες οι επιφάνειες των τοίχων είναι επιχρισμένες, χωρίς ενδείξεις ύπαρξης υποκείμενου στρώματος τοιχογραφιών. Ο κυρίως ναός και το ιερό Βήμα χωρίζονται με απλό ξύλινο, τριμερές τέμπλο, που φέρει γραπτό διάκοσμο και νεωτερικές εικόνες.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στην Καρυά

Ο αρχικός ναός, ανήκει στον βασικό τύπο του μονόχωρου αθωνίτικου ναού, με τρίπλευρες κόγχες. Η σημερινή μορφή του είναι αποτέλεσμα επάλληλων επεμβάσεων που εκτελέστηκαν σταδιακά μέχρι πρόσφατα. Το κέλυφος του αρχικού ναού εκτείνεται στο ανατολικό τμήμα του μέχρι ή λίγο δυτικότερα από τις πλάγιες κόγχες που ανοίγονται στον βόρειο και νότιο τοίχο του ναού.

Tο 1950 περίπου ο ναός προεκτάθηκε προς τα δυτικά, καλύφθηκε με ξύλινη στέγη, δίριχτη, με κεραμίδια γαλλικού τύπου, ενώ τοποθετήθηκε πρόσκτισμα στη ΒΔ γωνία του, και τσιμεντένιο προπύλο στη νότια είσοδο. Σε επόμενη φάση, πριν το 1991, ο ναός απέκτησε περιμετρική τσιμεντένια περίδεση προστασίας, έναντι ανοδικής υγρασίας.

Εσωτερικά, ο κυρίως ναός έχει διαστρωθεί με μωσαϊκό δάπεδο, ενώ στο ιερό Βήμα σώζεται το αρχικό δάπεδο από λίθινες πλάκες. Ο αρχικός τοιχογραφικός διάκοσμος του μνημείου σώζεται, σε κακή κατάσταση, μόνο στο ιερό Βήμα. Οι υπόλοιπες επιφάνειες των τοίχων διακοσμήθηκαν πρόσφατα με νέες τοιχογραφίες. Τόσο οι τοιχογραφίες του Ιερού Βήματος, όσο και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού με τις εικόνες του έχουν χρονολογηθεί στον 17ο αιώνα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.