Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) διοργανώνει από 9-10 Μαΐου επιστημονικό Συνέδριο, με θέμα: «Ορθοδοξία και Λογοτεχνία: Η Λογοτεχνία ως φορέας πολιτισμού και ο δημιουργός σε καιρούς κρίσης».

Το Συνέδριο γίνεται με τη Συνδιοργάνωση της Τοπικής Επιτροπής Χανίων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και θα ολοκληρωθεί με τον πανηγυρικό εορτασμό των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, μορφών που αποτελούν ιερά σύμβολα των γραμμάτων.

Η τέχνη του λόγου πάντα αποτελούσε συμπύκνωση στάσεων ζωής, οι οποίες εμπνέονται από το πολιτικό περιβάλλον και από τη συνεχή συνάντηση με άλλα παρόμοια περιβάλλοντα. Ο λόγος είτε στην ποιητική, είτε στην πεζή του μορφή, μέσα από την άρρηκτη σχέση Ορθοδοξίας και Λογοτεχνίας και ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή της κρίσης, θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία επανεύρευσης της ανθρωποκεντρικής διάστασης στη θεώρηση των πραγμάτων, γεγονός που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη σημερινή ελληνική κοινωνία.

Οι εργασίες θα αρχίσουν τη Δευτέρα (9:00 π.μ.) και κεντρικός ομιλητής θα είναι ο αμερικανός συγγραφέας και πλύ καλός φίλος της Ακαδημίας και της Κρήτης Robert Fulghum. Θα γίνουν ανακοινώσεις από τους Κίρκη Κεφαλέα, «Η θρησκευτικότητα ενός αγνωστικιστή:

Σχόλια στην ποίηση του Νάσου Βαγενά», π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, «Η υπέρβαση του θανάτου στα κείμενα του Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη», Χρυσόστομο A. Σταμούλη, «“Ζητιάνοι, εταίρες και προφήτες μαρμαρωμένοι θα σταθούν”. Σχόλια για την αλλαγή του καιρού και την προφητική αντίσταση της ποίησης», Μάριος Μπέγζος, «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Ορθοδοξία», Παρασκευή Βασιλειάδη, «Σκέψεις και στοχασμοί στις ημερολογιακές καταγραφές του Νίκου Καζαντζάκη – Άγιον Όρος 1914», Σήφη Μιχελογιάννη, «Το σπάνιο και μοναδικό είδος της λογοτεχνίας του Νίκου Καζαντζάκη», Μαρία Χατζηαποστόλου, «Όταν ο Νίκος Καζαντζάκης “συνάντησε” τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Από τη θάλασσα της Κρήτης στον ουρανό της Σκιάθου», Κωνσταντίνο Λερούνη, «Ορθόδοξη Εκκλησία, κοινωνική εμπειρία και το νεοελληνικό μυθιστόρημα μαθητείας», Φωτεινή Παπαρήγα-Νίκος Χουρδάκη, «Η μεταφορά του ιερού από τον ουρανό στη γη. Η διαδρομή από τον Φλομπέρ στον Βάρναλη», Γιώργο Σαμουράκη, «Αντικρίζοντας τον “άλλο”», Ελένη Γεωργακάκη, «Το αποτύπωμα της κρίσης και το αντίδοτο της ανθρωπιάς μέσα από την άκρα ταπείνωση της Ρέας Γαλανάκη και το “Φαράγγι” της Ιωάννας Καρυστιάνη», Νίκο Μαθιουδάκη (Επιστημονικός Σύμβουλος Εκδόσεων Καζαντζάκη-Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.), «Η λογοτεχνική εικόνα της Παναγίας στο έργο του Καζαντζάκη: πολιτισμικά και διακειμενικά στοιχεία», π. Αντώνη Μπιλάλη, «Έφηβοι, Λογοτεχνία και αγωγή μέσα στις σχολικές κοινότητες», Μιχαήλ Τσακιράκη, «Θρησκευτικά και Λογοτεχνία στο Γυμνάσιο», Δαμιανός Ανδρεάδης, «Το πνευματικό καταφύγιο της ποίησης σε εποχές κρίσης.

Ποιητικά δάνεια εκ των ιερών γραμμάτων στον Ερωτόκριτο», Κυριάκο Χαραλαμπίδη, «Στα στέφανα της κόρης του (ιεροφάνεια)», Αναστασία Γκίτση, «Ποιητές εν καμίνω. Ιχνογραφία στην ποίηση του Τάσου Λειβαδίτη», Παναγιώτης Θωμά, «Ο ποιητής και ο τόπος του ή η ποιητική τοπολογία της ενσάρκωσης. Νύξεις για την εκκλησιολογική καταξίωση καλλιτεχνίας και την κοινοτική ευθύνη του δημιουργού» και ο Ανέστη Κεσελόπουλο, «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Θρησκευτικός ή κάτι άλλο;».

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

 

 

Rousou Mina

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.