ΑΓΙΟΣ ΠΑΙΣΙΟΣ ΜΕGA: Είδαμε το 6ο επεισόδιο της σειράς “Άγιος Παΐσιος , από τα Φάρασα στον ουρανό” και θέλαμε να μοιραστούμε με τους αγαπητούς μας αναγνώστες ορισμένες επισημάνσεις σχετικά με το σενάριό της. Δεν γνωρίζουμε ούτε τον σεναριογράφο ούτε τους συντελεστές.

Είναι αναμφίβολο το γεγονός ότι αυτή η σειρά από το πρώτο επεισόδιο αγαπήθηκε τόσο πολύ από το ευρύ ελληνικό κοινό και γνώρισε μεγάλα ύψη θεαματικότητας. Ο Άγιος Παΐσιος έγινε έτσι περισσότερο γνωστός, και μάλιστα στα πρώτα χρόνια της επίγειας ζωής του, ώστε να προκαλέσει και την αντίδραση εκείνων των κύκλων που ποτέ δεν ικανοποιούνται με τις αγαθές πνευματικές επιδράσεις και βιωματικές αλλοιώσεις που προκαλούν οι άγιοι της Εκκλησίας μας.

Αρχικά έγιναν γνωστές όχι μόνο ιστορικές στιγμές της προσφυγικής ροής από τα βάθη της Μικράς Ασίας, αλλά και η δύναμη των προφητικών λόγων του χατζηαφέντη Αγίου Αρσενίου, που βάφτισε και έδωσε το όνομά του στον Άγιο Παΐσιο. Κανένας δεν μπορεί επομένως να αμφισβητήσει και την αγιότητα αυτού του άγνωστου εν πολλοίς μέχρι σήμερα Καππαδόκη Αγίου, που σαράντα μέρες μετά την εγκατάστασή του στην νήσο Κέρκυρα άφησε την τελευταία του πνοή όπως ακριβώς το είχε προειδεί.

Μέχρι λοιπόν και την εγκατάσταση των από τα Φάρασα προσφύγων στην Κόνιτσα όλα κύλησαν φυσιολογικά θα λέγαμε και από ιστορικής άποψης. Για τον λόγο αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της σειράς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα μελλοντικά επεισόδια δεν θα το αξίζουν. Όμως για το 6ο επεισόδιο ταπεινά χωρίς φόβο και πάθος θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής.

Σε κανένα άγιο δεν θα ταίριαζε π.χ. αυτή η αντίδραση που ο σεναριογράφος έβαλε όταν αμφισβήτησαν την πίστη του ώστε να τρέχει καταφεύγοντας στην εκκλησία ή όταν, αφού του εμφανίστηκε ο Χριστός, τρέχοντας πάλι μπήκε στο ποτάμι φωνάζοντας δυνατά και δείχνοντας με υπερβολικό τρόπο την χαρά του, λες και αν δεν του εμφανίζονταν ο Κύριος ο άγιος θα αμφέβαλλε την ύπαρξή Του, δημιουργώντας έτσι μία εξωτερίκευση των βιωμάτων του, τα οποία απ’ ο,τι γνωρίζουμε από την βιογραφία του.

Καλό, λοιπόν, θα ήταν ο σεναριογράφος να γνώριζε πώς αντιμετωπίζουν τέτοια βιώματα οι άγιοι, οι οποίοι από όσα διαβάζουμε στα συναξάρια έκρυβαν με ταπείνωση τέτοιες θαυματουργικές καταστάσεις ή θα μπορούσε να συμβουλευτεί κάποιους γνώστες για τα μοναχικά και πνευματικά θέματα.

Όπως όμως και να έχει το πράγμα γεγονός είναι ότι αυτή η σειρά έχει πολλά να μας διδάξει.

Γ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (5)
 1. L. A. son 2 χρόνια πριν

  Με όλο τον σεβασμό, έχετε διαβάσει τον βίο του Αγίου Πορφυρίου; Πώς αντέδρασε ο Άγιος όταν τον επισκέφτηκε η Χάρις του Θεού; Ας μην βάζουμε σε καλούπια (και) τους Αγίους μας. Συγχαρητήρια στον σεναριογράφο και σε όλους τους συντελεστές της σειράς.

  ΑπάντησηΆκυρο
 2. Πανικκος 2 χρόνια πριν

  Κάνετε λάθος η χαρά που περιγράφουν τα βιβλία για τον Άγιο είναι ακριβώς όπως την περιγράφουν.

  ΑπάντησηΆκυρο
 3. Πανικκος 2 χρόνια πριν

  Ήταν αρκετα σωστή η χαρά του Αγίου σύμφωνα με όσα εχουν γραφτεί. Διαφωνώ με την τοποθέτηση σας. Μακάρι να ηταν μόνο αυτό το “λάθος”.

  ΑπάντησηΆκυρο
 4. ς Τσουκαλά Φωτεινή 2 χρόνια πριν

  Η αντίδραση δικαιολογείται ίσως λόγω του νεαρού της ηλικίας….Η Αγιοσύνη προέκυψε με την πάροδο του χρόνου με άσκηση με πίστη και με αγώνα…

  ΑπάντησηΆκυρο
 5. Kapelioti Maria 2 χρόνια πριν

  Πιστευω πως μια τοση υπεροχη κ διδακτικη σειρα δεν θα πρεπει να «διυλιζουε τον κωνωπα» δεν θα πρεπει να ψαχνουμε οπωσδηποτε να βρισκουμε οπωσδηποτε μικροαστοχιες !!! Μπραβο τους και τους ευχαρισουμε !!( και εσας που μας φιλοξενητε)!!

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.