ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : Το εφιαλτικό σενάριο αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα στα 72 φωτογραφίζει η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η αλλαγή στα όρια ηλικίας των συντάξεων θα συμβεί επειδή μετά το 2022 προβλέπεται ότι δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτείται κάποιος πριν από τα 67 του (καταργούνται οι μεταβατικές διατάξεις ) καθώς και ότι μετά το 2021 τα όρια ηλικίας θα αναπροσαρμοστούν λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής της δεκαετίας 2010-2020.

Μάλιστα από το 2024 και ύστερα ο ανακαθορισμός θα γίνεται ανά τριετία.

Να σημειωθει πως σφαλισμένοι οι οποίοι έως 31/12/2021 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (δηλ. όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Η κατάργηση αφορά σε όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).

Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση σημειώνουν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει την αναπροσαρμογή με βάση το προσδόκιμο ζωής, αν και παρατηρούν ότι ήδη το ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο.

Τέλος να πούμε πως σημείο αναφοράς είναι η ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις της Eurostat.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.