ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ : Το εφιαλτικό σενάριο αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ελλάδα στα 72 φωτογραφίζει η αναλογιστική μελέτη που συνοδεύει την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η αλλαγή στα όρια ηλικίας των συντάξεων θα συμβεί επειδή μετά το 2022 προβλέπεται ότι δεν θα μπορεί να συνταξιοδοτείται κάποιος πριν από τα 67 του (καταργούνται οι μεταβατικές διατάξεις ) καθώς και ότι μετά το 2021 τα όρια ηλικίας θα αναπροσαρμοστούν λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβολή του προσδόκιμου ζωής της δεκαετίας 2010-2020.

Μάλιστα από το 2024 και ύστερα ο ανακαθορισμός θα γίνεται ανά τριετία.

Να σημειωθει πως σφαλισμένοι οι οποίοι έως 31/12/2021 έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης (δηλ. όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης) δεν θίγονται από τις ρυθμίσεις που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 1/1/2022 οποτεδήποτε, χωρίς κανέναν περιορισμό.

Η κατάργηση αφορά σε όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι 31/12/2021 (όριο ηλικίας και έτη ασφάλισης).

Αναφορικά με τη δεύτερη περίπτωση, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση σημειώνουν ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει την αναπροσαρμογή με βάση το προσδόκιμο ζωής, αν και παρατηρούν ότι ήδη το ανώτατο ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης είναι το 67ο.

Τέλος να πούμε πως σημείο αναφοράς είναι η ηλικία των 65 ετών, σύμφωνα με σχετικές προβλέψεις της Eurostat.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.