Την αγανάκτησή του για τις εικόνες βεβήλωσης της Μονής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα εξέφρασε με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης.

Όπως αναφέρει ο δήμος οι εικόνες βεβήλωσης της Μονής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, από κάποιους Τούρκους μουσικούς παραγωγούς προκαλούν οργή και αγανάκτηση στον απανταχού Ελληνισμό αλλά ιδιαίτερα στους ποντιακής καταγωγής Έλληνες. Τονίζει, παράλληλα, ότι η πράξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της μετατροπής σε τζαμιά της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσης, σημειώνει ότι η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η «Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντος», Πανίερο Σέβασμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς άρα «οι εικόνες ντροπής, για τις οποίες ευθύνονται αποκλειστικά οι Τουρκικές αρχές, αποτελούν βεβήλωση του μνημείου αυτού, που η UNESCO έχει λάβει ως υποψήφιο για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Αναλυτικά, το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης αναφέρει τα εξής:
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κατά τη διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης της Δευτέρας 21/2/2022 και ύστερα από εισήγηση του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα:

«Οργή και αγανάκτηση προκαλούν στον απανταχού Ελληνισμό αλλά ιδιαίτερα στους ποντιακής καταγωγής Έλληνες οι εικόνες βεβήλωσης της Μονής Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, από κάποιους Τούρκους μουσικούς παραγωγούς, που διοργάνωσαν μουσικοχορευτική εκδήλωση στην Ιερά Μονή. Η συγκεκριμένη αποτρόπαια πράξη έρχεται σε συνέχεια της μετατροπής σε τζαμιά της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

Η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η «Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντος», Πανίερο Σέβασμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ρωμιοσύνης του Πόντου, αποτελεί μνημείο της Παγκόσμιας Θρησκευτικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι εικόνες ντροπής που είδαμε πρόσφατα στο διαδίκτυο, για τις οποίες ευθύνονται αποκλειστικά οι Τουρκικές αρχές, αποτελούν βεβήλωση του μνημείου αυτού, που η UNESCO έχει λάβει ως υποψήφιο για την ανακήρυξή του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Μονή Παναγίας Σουμελά ανοίγει μόνο για προσκυνηματικούς λόγους. Κάθε άλλη χρήση, με την ανοχή των τουρκικών αρχών, προσβάλλει το Εθνικό και Θρησκευτικό μας συναίσθημα.

Εκφράζουμε την οργή, την αγανάκτηση και την διαμαρτυρία μας. Ενώνουμε τη φωνή μας με τους απανταχού Έλληνες.»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.