Ακούγονται έντονα τα τελευταία 24ωρα στον θεσσαλικό κάμπο εικασίες που θέλουν ένα συνδυαστικό μοντέλο αποζημίωσης των παραγωγών που έχασαν από τη θεομηνία φυτικό κεφάλαιο, το οποίο μοντέλο περιλαμβάνει τετραετή αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος αλλά και κάλυψη έως 70% του κόστους νέας εγκατάστασης, μαζί με την αποζημίωση για την χαμένη παραγωγή. Στο μεταξύ, ανακοινώσεις -αρχής γενομένης το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου- που «θα μοιράσουν χαμόγελα στον ήδη ταλαιπωρημένο κόσμο της Θεσσαλίας», υποσχέθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Σχέδια για αντικατάσταση φυτικού κεφαλαίου με πριμ 70% και 4ετή αποζημίωση στη Θεσσαλία

«Θα ανακοινώσουμε τον οδικό χάρτη των αποζημιώσεων – ενισχύσεων, αλλά και προγραμμάτων για να έχουμε καινούριες εγκαταστάσεις, ώστε πολύ – πολύ σύντομα να δούμε την ανασυγκρότηση του θεσσαλικού κάμπου», ανέφερε ο υπουργός, κατά την επίσκεψή του το πρωί της Τρίτης 10 Οκτωβρίου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή και ενόψει της σειράς συσκέψεων που θα γίνουν το σήμερα απόγευμα και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου στην πληγείσα περιοχή.

Εικάζεται πάντως στον θεσσαλικό κάμπο, ότι εκτός από την αποζημίωση για την ηρτημένη παραγωγή που χάθηκε φέτος στη Θεσσαλία, θα υπάρξει αποζημίωση και για την απώλεια εισοδήματος την προσεχή τετραετία, σε όσους επιλέξουν βέβαια να ξαναφυτεύσουν τα δέντρα που χάθηκαν. Εν προκειμένω, περιμένουν οι παραγωγοί και μια κάλυψη της τάξης του 70% για τα έξοδα αντικατάστασης, που αφορούν τόσο τα νέα φυτά όσο και τα λάστιχα, τα αντλιοστάσια και το σύνολο της εγκατάστασης, βάσει των τιμολογίων που θα εκδώσουν οι παραγωγοί.

Σε διαφορετική περίπτωση, αυτό που άφησαν να εννοηθεί διάφοροι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, επισκεπτόμενοι τα χωράφια που επλήγησαν, είναι ότι θα δοθεί στους παραγωγούς μια αποζημίωση 150 ευρώ το στρέμμα, που αφορά αποκλειστικά στην παραγωγή που χάθηκε.

Με άλλα λόγια, προκειμένου να λάβει κανείς μια κρατική αποζημίωση που να αναλογεί στο μέγεθος της καταστροφής που υπέστη, θα χρειαστεί να μπει στη διαδικασία να στήσει εκ νέου την μονάδα του ή έστω το μέρος αυτής που καταστράφηκε από την πλημμύρα του Σεπτεμβρίου.

Το ποσό της αποζημίωσης σε όσους μπουν στη διαδικασία να στήσουν από την αρχή τον οπωρώνα, προκύπτει από έναν πίνακα του ΕΛΓΑ, με βάσει τον οποίο προκύπτει η ασφαλιζόμενη αξία και η εισφορά των παραγωγών στον ΕΛΓΑ για το έτος 2023.

Εκεί βλέπει κανείς ότι για παράδειγμα στα αμύγδαλα, ο ΕΛΓΑ υπολογίζει μια παραγωγή της τάξης των 300 κιλών το στρέμμα, με τιμή διάθεσης στα 2,57 ευρώ το κιλό. Εδώ, η μέση ασφαλιζόμενη αξία ανέρχεται στα 771 ευρώ το στρέμμα με την εισφορά για το 2023 στ5τα 30,84 ευρώ το στρέμμα. Υπάρχει πρόβλεψη με συν και πλην 20% επί των επιπέδων αυτών, ανάλογα με την ασφαλιστική εισφορά που επέλεξαν να πληρώσουν οι παραγωγοί στις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Δηλαδή η μέγιστη ασφαλιστική αξία μπορεί να ανέλθει στα 925,20 ευρώ και η ελάχιστη στα 618,80 ευρώ, με την εισφορά να προσαρμόζεται στα 37,01 και 24,67 ευρώ το στρέμμα αντίστοιχα.
«Ολόκληρος ο πίνακας ασφαλιζόμενης αξίας για την φυτική παραγωγή» εδώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις σκέψεις των ιθύνοντων, που μένει να επιβεβαιωθούν οι να διαψευστούν τις επόμενες ημέρες, καθώς θα γίνεται οι ανά προϊόν εξειδίκευση των μέτρων στήριξης, η αποζημίωση απώλειας εισοδήματος για μια τετραετία (μέχρι δηλαδή να γίνουν ξανά παραγωγικά οι νέες φυτεύσεις) καθώς και η αποζημίωση της εγκατάστασης, θα δοθούν μέσω ΚΟΕ (τα πρώην ΠΣΕΑ).

Ανοίγει κύκλος ξεχωριστών συσκέψεων με τους πληγέντες

«Ξεκινάμε μια σειρά συσκέψεων οι οποίες θα ολοκληρωθούν μέχρι αύριο αργά το βράδυ. Ξεχωριστές, θεματικές, τομεακές, με τα τοπικά στελέχη της αυτοδιοίκησης, με τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, τους παραγωγούς βάμβακος, σιτηρών, βιομηχανικής τομάτας, εκπροσώπους των ομάδων παραγωγών, αλλά και με τους γεωπόνους και με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων αγροεφοδίων. Θέλουμε στοχευμένα και οργανωμένα, μεθοδικά, τομεακά, να συζητήσουμε μαζί τους. Έχουμε πράγματα να ανακοινώσουμε, αλλά σίγουρα αυτή η προσπάθεια θα πάρει χρόνο, καθώς θέλεις πολλούς να δουλέψουμε σωστά και συντονισμένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης και παράλληλα αποκάλυψε πως ήδη η χώρα μας προχώρησε, πρώτη από όλους, στην κατάθεση του αιτήματος για το γεωργικό αποθεματικό του 2024 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διεκδικώντας τα περισσότερα κονδύλια.

Ερωτηθείς για το κομμάτι των αποζημιώσεων και τις γκρίνιες που έχουν εκφραστεί από τους πληγέντες παραγωγούς για τα όσα διαρρέονται περί του ύψους τους, ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε πως τίποτε από αυτά δεν ισχύει. «Ποιο ύψος αποζημιώσεων; Εμείς δεν έχουμε ανακοινώσει ακόμη το παραμικρό ακόμη. Δεν θα μπω στην κουβέντα των αριθμών, θα το κάνουμε από σήμερα το απόγευμα οργανωμένα και σωστά. Δεν θα μιλάμε με fake news, το έχουμε ξαναζήσει αυτό», είπε ο υπουργός και αφού επανέλαβε πως στη ζωική παραγωγή οι προκαταβολές των αποζημιώσεων θα δοθούν στο 3ο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, θύμισε πως «βγήκαν κάποιοι μόλις λίγες ημέρες μετά τις πλημμύρες και είπαν πως τα εδάφη αυτά δεν θα είναι παραγωγικά για τα τουλάχιστον πέντε επόμενα χρόνια. Δεν βιαστήκαμε να μιλήσουμε. Ενεργοποιήσαμε τα εργαστήριά μας, τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και όλα αυτά καταρρίφθηκαν σαν χάρτινος πύργος. Με επιχειρήματα και οργανωμένες ενέργειες επιστημόνων τους οποίους εμπιστευόμαστε. Το ίδιο έλεγαν και για τον Παγασητικό. Άχρηστος, είναι επικίνδυνο να τρώμε ψάρια από εκεί. Δεν μιλήσαμε. Ενεργοποιήσαμε πάλι τις δυνάμεις των επιστημόνων που διαθέτουμε και έχουμε ανακοινώσει πως τίποτε τέτοιο, επίσημα, δεν ισχύει. Δεν θα βιαστούμε να μπαίνουμε σε συζητήσεις που δεν έχουν καμία βάση. Πάντα μιλάμε με σωστή προετοιμασία και έχοντας στο πλευρό μας τους επιστήμονες που ξέρουν καλά τη δουλειά τους».

«Άλλαξε το κλίμα στην Ε.Ε., τα αιτήματα θα τρέξουν γρηγορότερα»

Με αφορμή εξάλλου την παρουσία του Πολωνού Επιτρόπου Γεωργίας στις πληγείσες περιοχές την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Αυγενάκης υποστήριξε πως η εικόνα που είδε ήταν πολλή σκληρή, που σημαίνει πως τα αιτήματα που έχει καταθέσει η χώρα μας επίσημα θα τρέξουν γρηγορότερα, με βάση και τις συζητήσεις που έγιναν στη συνέχεια.

«Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Γιατί ξέρουμε πολλή καλά πως πρέπει να ξέρεις να διεκδικείς, τεκμηριωμένα, να έχεις στοιχεία, να κάνεις σωστή προετοιμασία και είμαστε έγκαιρα προετοιμασμένοι. Για παράδειγμα, το αίτημα για το γεωργικό αποθεματικό του 2024, που ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, εμείς το έχουμε καταθέσει ήδη. Είμαστε η πρώτη χώρα. Έγκαιρα, οργανωμένα και σωστά. Επίσης το αίτημα για τη δυνατότητα να μπορέσει ο ΕΛΓΑ να απορροφήσει κρατικά χρήματα, προκειμένου να αποζημιώσει έγκαιρα παραγωγούς ή κτηνοτρόφους, έχει γίνει σωστά, στην ώρα του και έχουμε πάρει και την έγκριση. Θέλω να σας πω ότι όλα τρέχουν παράλληλα. Η παρουσία του (Επιτρόπου Γεωργίας) εδώ, άλλαξε ομολογουμένως όλο το κλίμα της συνεργασίας που είχαμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε. Αυτό σημαίνει και περισσότερα χρήματα από το γεωργικό αποθεματικό και μεγαλύτερη απλούστευση των διαδικασιών απορρόφησης πόρων που έχουμε, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να καταφέρουμε να τους απορροφήσουμε λόγω των πολύ σκληρών και δυσκίνητων διαδικασιών που έχει επιβάλλει η κοινότητα», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε πως «τα πάντα έχουν αλλάξει πλέον κι έχει ανοίξει και η συζήτηση σε επίπεδο Ευρώπης για να έχουμε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης από φυσικές καταστροφές, κάτι τέτοιο δεν υπήρχε. Με την πρωτοβουλία που πήραμε, καθιστώντας το ζήτημα της Θεσσαλίας ευρωπαϊκό πρόβλημα, γιατί σήμερα είμαστε εμείς και αύριο θα είναι κάποια άλλη χώρα και η κλιματική αλλαγή δεν θα έρθει, έχει ήδη έρθει και εμείς καλούμαστε να την αντιμετωπίσουμε. Τα πάντα τρέχουν πολλή γρήγορα και όλη αυτή η δουλειά που γίνεται, πρώτα από όλα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, γιατί εκείνος άνοιξε το δρόμο, καθώς θυμίζω βρέθηκε στο Στρασβούργο μόλις λίγες ημέρες μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία, ξεκίνησε ένας διάλογος σε άλλη βάση και λογική και χαίρομαι γιατί έχει αρχίσει και αποδίδει καρπούς».

Συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή

Αναφερόμενος στην παρουσία του στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Αυγενάκης τόνισε πως σκοπός της ήταν να συζητήσει με τη διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος ένα πλαίσιο συνεργασίας με το υπουργείο και τους φορείς του, κυρίως σε θέματα εκπαίδευσης, ενώ πρόθεσή του είναι να αξιοποιηθεί η γνώση της Σχολής και για την ανασυγκρότηση του Έβρου και της Θεσσαλίας.

Σε περιόδους όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε φυσικές καταστροφές, όπως πυρκαγιές και πλημμύρες, η συνεργασία μας θα είναι πολύ πιο έντονη και ισχυρή και στενή, ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη η γνώση να διαχυθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους με τον πρωτογενή τομέα. «Πρώτα από όλα μπορούμε να συνεργαστούμε στα θέματα της εκπαίδευσης και το πιο σημαντικό από όλα είναι να δώσουμε ισχυρά όπλα, δηλαδή γνώσεις, στους νέους οι οποίοι έχουν αποφασίσει να ασχοληθούν συνειδητά με τον πρωτογενή τομέα, διότι για εμάς είναι προτεραιότητα να στρέψουμε τουλάχιστον 60.000 νέους να ασχοληθούν με τη γη μας», είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε πως «θέλουμε επίσης να συνεργαστούμε στο θέμα της γεωργικής σχολής της Μεσσαράς, στα νότια του νομού Ηρακλείου και δεύτερο πρότζεκτ είναι η αντίστοιχη σχολή που ασχολείται με το ζωικό κεφάλαιο στο νομό Ρεθύμνης και σιγά σιγά αυτή η συνεργασία θέλουμε να εξελιχθεί και σε άλλα επίπεδα και σημεία».

Τον υπουργό και το κλιμάκιο που τον συνόδευε, υποδέχθηκε στη σχολή ο πρόεδρός της Τζεφ Λάνσντέιλ, ο οποίος ανέλαβε και τη ξενάγηση που ακολούθησε στα εργαστήρια και τις υπόλοιπες υποδομές της φυτικής και της ζωικής παραγωγής που διαθέτει ο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Εν τω μεταξύ, τομεακές συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους παραγωγούς της Θεσσαλίας για να προγραμματισθούν οι επόμενες κινήσεις με στόχο την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής στην περιοχή, έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη και Τετάρτη 10 και 11 Αυγούστου, που δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς τις παραπάνω φήμες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, των συσκέψεων θα προεδρεύσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και οι υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης και Σταύρος Κελέτσης, οι Γενικοί Γραμματείς Γιώργος Στρατάκος και Κώστας Μπαγινέτας, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

Στις συναντήσεις θα μετάσχει και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Αύριο Τρίτη θα γίνουν συσκέψεις με κτηνοτρόφους, προέδρους Συνεταιρισμών της Θεσσαλίας και βουλευτές.

Την Τετάρτη θα γίνουν συσκέψεις με παραγωγούς βάμβακος, σιτηρών, ντομάτας, συλλόγους αλιέων και μελισσοκόμων, με Τεχνικούς Συμβούλους/ΚΥΔ και με ιδιοκτήτες καταστημάτων Γεωργικών εφοδίων.

Στόχος των συσκέψεων είναι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ μαζί με τους παραγωγούς να συναποφασίσουν και να εξειδικευθούν τα επόμενα βήματα που θα οδηγήσουν στην ανάταξη και αναγέννηση της αγροτικής παραγωγής στη Θεσσαλία.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.