Τη νέα περίοδο προκλητικότητας της Τουρκίας και του Προέδρου Ερντογάν στο Αιγαίο, επισημαίνει ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία Λάζαρος Καμπουρίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV 100 και την εκπομπή «Πρίσμα». Οι νέες απαιτήσεις της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο πάντα υπήρχαν, όμως αυτή τη φορά ο ίδιος πιστεύει ότι το θερμό επεισόδιο είναι πιο κοντά από ποτέ για διάφορους λόγους.

«Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τα νησιά που αμφισβητούν οι ίδιοι, αυτό που θέλουν είναι τον έλεγχο του Αιγαίου. Αυτό ακριβώς περιλαμβάνει και ο χάρτης του δόγματος Γαλάζια Πατρίδα. Στο Αιγαίο θέλουν τον έλεγχο. Γιατί τον έλεγχο; Γιατί αυτό μπορούν να πιέσουν για να το πετύχουν», επισημαίνει ο αντιστράτηγος ενώ συμπληρώνει:

«Tο 2023 έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι του προέδρου της Τουρκίας, στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, για να παρουσιάσει κάποια στοιχεία υψηλού συμβολισμού, και να πει, να, είμαι το ίδιο με τον Ατατούρκ ή και καλύτερος, θα θέλει να παρουσιάσει εδάφη άλλων χωρών, ήδη στη Συρία τα κατέχει, στο Αιγαίο αυτό που μπορεί να πετύχει είναι ο έλεγχος του μισού Αιγαίου και αυτό επιδιώκει».

«Παρατηρώ, λοιπόν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το καινούργιο αυτό χαρτί της αποστρατιωτικοποίησης για να προσδώσουν στην καινούργια απειλή υβριδικά χαρακτηριστικά» τονίζει ο κ. Καμπουρίδης στη συνέντευξή του προσθέτοντας:

«Νομίζω ότι με το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης η Τουρκία μπορεί, χωρίς να κάνει χρήση πυρών, με τον αποκλεισμό νησιών ή την απαγόρευση προσέγγισης πλοίων σε ελληνικά νησιά, ελληνικών πλοίων, είτε εμπορικών μεταγωγικών είτε στρατιωτικών που θα μεταφέρουν στρατιωτικό υλικό, να επικαλεστούν, μια και γι’ αυτούς έχουν πείσει τη δυτική κοινή γνώμη ή με τη νομιμοποίηση που νομίζουν ότι παίρνουν μέσω της κατάθεσης των θέσεών τους στο ΟΗΕ, να προκαλέσουν μια θερμή εμπλοκή».

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι είμαστε πιο κοντά από ποτέ σ’ ένα θερμό επεισόδιο γιατί βλέπω κάνουνε πάρα πολύ χρήση του όρου της αποσρατιωτικοποίησης χωρίς να κάνουν και τη χρήση ένοπλης βίας, χρησιμοποιώντας τα πλοία τους, χωρίς να κάνουν χρήση πυρών. Είναι μια δυνατότητα που δίδεται στην τουρκική πλευρά, χρησιμοποιώντας μόνο τον στόλο τους, για να μας εξαναγκάσουν σε διάλογο για να δεχτούμε τις αξιώσεις τους», ολοκληρώνει τη σκέψη του ο αντιστράτηγος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.