ΟΠΕΚΕΠΕ: Αισίως καταβλήθηκαν τα ποσά για τις αγροτικές επιδοτήσεις από τις πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ μετά την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η διαδικασία ξεκίνησε και πάλι το βράδυ της Πέµπτης, ενώ όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «για όσους δικαιούχους υφίστανται στα χέρια των τραπεζών (ως τρίτες) ενεργά κατασχετήρια επί των λογαριασµών πίστωσης των εν λόγω ενισχύσεων, η απόδοση των σχετικών ποσών από τις τράπεζες θα ολοκληρωθεί µετά την ψήφιση της προαναφερόµενης τροπολογίας και την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ».

Η τροπολογία ισχύει αναδροµικά από 10 ∆εκεµβρίου 2018 παράλληλα µε το ακατάσχετο του λογαριασµού ύψους 1.250 ευρώ µηνιαίως και εκτιµάται ότι αφορά το 88% των δικαιούχων που λαµβάνουν κοινοτικές ενισχύσεις του Πυλώνα I, «δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσµου που έχει ταλανιστεί κατά τη διάρκεια της οικονοµικής κρίσης και ως εκ τούτου η προστατευτική ισχύς της ρύθµισης είναι ζωτικής σηµασίας για την ίδια την επιβίωση των αγροτών, καθώς οι άµεσες ενισχύσεις χορηγούνται στους παραγωγούς ως εισοδηµατικό δίκτυ ασφαλείας προκειµένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η γεωργική τους δραστηριότητα ανεξάρτητα από την επίδραση άλλων παραγόντων».

Οι τροπολογίες ψηφίστηκαν την Παρασκευή, µε αποτέλεσµα να πληρωθούν συνολικά 870,9 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στην εξόφληση της βασικής ενίσχυσης, την πράσινη ενίσχυση και ενισχύσεις σε νέους γεωργούς. Ειδικότερα, για τη βασική ενίσχυση δόθηκαν 323.511.303,21 ευρώ σε 595.858 δικαιούχους.

Ετσι, µαζί µε την προκαταβολή που δόθηκε τον Οκτώβριο το σύνολο των επιδοτήσεων για την ενιαία αίτηση ενίσχυσης έτους 2018 ανέρχεται στο ποσό των 1.006.159.614 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 98,60% της αιτηθείσας ενίσχυσης. Οσον αφορά το Πρασίνισµα, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 525.823.405,57 ευρώ και αφορά 597.321 δικαιούχους.

Επιπλέον, ο ΟΠΕΚΕΠΕ κατέβαλε 28,9 εκατ. ευρώ σε 70.324 νέους αγρότες. Αυτό σηµαίνει ότι φέτος, τόσο ο αριθµός των δικαιούχων όσο και το ύψος της ενίσχυσης είναι αυξηµένα σε σχέση µε πέρυσι, καθώς τον ∆εκέµβριο του 2017 η ενίσχυση για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας ήταν ύψους 20.914.965 ευρώ και χορηγήθηκε σε 56.602 δικαιούχους. Γεγονός που οφείλεται στη χορήγηση δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης από το εθνικό απόθεµα 2018 σε 8.947 νέους γεωργούς. Ενισχύσεις de minimis Στην ίδια ανακοίνωση, ο ΟΠΕΚΕΠΕ σηµειώνει ότι προχωρά στη χορήγηση των κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας (de minimis).

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι έλαβαν τις πληρωμές

Έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές των τραπεζικών λογαριασµών 44.953 δικαιούχων µε συνολικό ποσό ενίσχυσης 40,3 εκατ. ευρώ και έως τα Χριστούγεννα θα ολοκληρωθεί η χορήγηση ήσσονος σηµασίας στους αιγοπροβατοτρόφους της Λέσβου (1.600.000 ευρώ) και στους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας «Μπασµά» (8.300.000 ευρώ).

Αξίζει να σηµειωθεί ότι, εκτός της ρύθµισης για το ακατάσχετο των επιδοτήσεων έως τα 7.500 ευρώ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων κατέθεσε τροπολογία για την πλήρη εφαρµογή των διατάξεων του νόµου 4492/2017, που προβλέπει την υποχρεωτική πληρωµή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων µέσα σε 60 ηµέρες, µε την οποία συστήνεται ψηφιακή εφαρµογή για την ανάρτηση τιµολογίων από τους παραγωγούς και παραστατικών πληρωµής από τους εµπόρους, προκειµένου να γίνεται άµεση διασταύρωση στοιχείων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.