Η συμπληρωματική ενίσχυση αφορά σε 9.623 παραγωγούς από περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και της Φθιώτιδας κυρίως, οι οποίοι δεν έτυχαν της στρεμματικής ενίσχυση με 70 ευρώ ανά στρέμμα, λόγω γραφειοκρατικών επιπλοκών. Η συνολική ενίσχυση του μέτρου στα 9,4 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της οικονομικής αντίδρασης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας Cονid-19 στον πρωτογενή τομέα υλοποιήθηκε το έτος 2020 μέτρο στήριξης της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών στην επικράτεια. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αριθμ. 1338/312351/06.11.2020, Β’ 4937) εγκρίθηκε ενίσχυση συνολικού ύψους 13.162.870 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε 188.041 στρέμματα καλλιέργειας επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας καλαμών σε όλη τη χώρα, με 70 € ανά στρέμμα.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που κυμάνθηκαν, επί ώρες, μεταξύ -2 έως και -6 βαθμών Κελσίου, σε κάποια σημεία τόσο στη Χαλκιδική, όσο και στην Πέλλα και την Ημαθία, αποτέλεσαν χαριστική βολή για τις καλλιέργειες ορισμένων πυρηνοκάρπων, καθώς, όπως τονίζουν οι παραγωγοί, ήρθαν να αποτελειώσουν ό,τι παραγωγή είχε γλιτώσει από την κακοκαιρία της «Μήδειας» στα μέσα του Φεβρουαρίου. Δεν είναι λίγοι δε, αυτοί που μιλούν και καταστροφές ανάλογες με εκείνες του 2003.

Μεγάλες ζημίες στα βερίκοκα που ήταν σε ευάλωτη φάση ανάπτυξης

Οι μεγαλύτερες ζημίες εντοπίζονται κατά κύριο λόγο στα βερίκοκα, τα οποία αυτή την περίοδο ήταν σε ιδιαίτερα ευάλωτη φάση ανάπτυξης.

«Όλα τα βερίκοκα ήταν σε ανθοφορία και τα κατέστρεψε. Σε ένα από τα κτήματά μου μετά τον παγετό ανοίγαμε τα άνθη και δεν βρίσκαμε ούτε ένα που να μην έχει μαυρίσει. Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω καν να μπω να μαζέψω φέτος», τονίζει ο παραγωγός Δημήτρης Γκουτζιούχας που διατηρεί περίπου 120 στρέμματα βερίκοκων στο χωριό Πορταριά της Χαλκιδικής.

Ο ίδιος σημειώνει πως σε ανάλογα δυσμενή θέση έχουν περιέλθει οι παραγωγοί του νομού, όπου καλλιεργούνται συνολικά περί τα 20.000 στρέμματα βερίκοκου, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία σε οικισμούς όπως το Διονυσίου, τα Φλογητά, στα Σήμαντρα και τα Μουδανιά.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.