Πιο συγκεκριμένα στην «Επιστολή προς κάθε κατεύθυνση», που στέλνει η διοίκηση του ΣΕΑΣ Πέλλας τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η δεντροκαλλιέργεια ως επί το πλείστον εκπροσωπείται στρεμματικά από τις δυο περιφέρειες Πέλλας και Ημαθίας, δυο περιφέρειες οι οποίες συνεταιριστικά καλύπτουν πάνω από το 60% των συνεταιριζόμενων αγροτών.

Οι στρεμματικές εκτάσεις που καλλιεργούνται (ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα, κεράσια και δαμάσκηνα που επιφέρουν πάνω από οχτακόσια (800) εκατομμύρια ευρώ σε τζίρο) ξεπερνούν σε ακτίνα, από περιοχή σε περιοχή τα διακόσια (200) χιλιόμετρα που σημαίνει ότι η ωρίμανση των προϊόντων δεν συμβαδίζει χρονικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι ο χρόνος συγκομιδής της ποικιλίας του κάθε προϊόντος μπορεί να διαφέρει έως και τριάντα μέρες.

Δυστυχώς και το 2020 ξύπνησαν οι αναμνήσεις των παρελθόντων ετών.

Η παρατεταμένη κακοκαιρία “Θάλεια” άφησε το αποτύπωμά της στον πρωτογενή τομέα της δενδροκαλλιέργειας, βυθίζοντας τα φυσικά μας πρόσωπα και εμάς τους ίδιους σε θλίψη.

Ο Σ.Ε.Α.Σ. όλα αυτά τα χρόνια προσπαθεί να πείσει τους ιθύνοντες για την κάλυψη όλων των καιρικών φαινομένων, ζητώντας επιτακτικά την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ενεργοποιώντας το μέτρο 17 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επιδότηση ασφαλιστικής εισφοράς λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτό όμως, δεν εισακούστηκε.

Επιτέλους, κύριοι, πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Δεν μπορούν τα φυσικά μας πρόσωπα να προσπαθούν να παράγουν, ξοδεύοντας τεράστια ποσά και να μένουν στο έλεος του Θεού.

Η ισχύουσα κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ή ποιες ποικιλίες θα ενταχθούν στο deminimis θα πρέπει να σταματήσει. Δημιουργεί ανησυχία στα φυσικά μας πρόσωπα και σ’ εμάς τους ίδιους που γνωρίζουμε τον χρόνο συγκομιδής των ποικιλιών του κάθε προϊόντος.

Εύλογα συμπεραίνει κανείς ότι οι συνεταιρισμοί και οι οργανώσεις παραγωγών γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση και όχι οι διάφοροι δορυφόροι.

Ο ΣΕΑΣ είχε ενημερώσει όλους τους αρμόδιους φορείς για τον παγετό του 2020 που άφησε το αποτύπωμα του στις πρώιμες και στις υπερπρώιμες ποικιλίες. Τα φυσικά μας πρόσωπα εναπόθεσαν τις ελπίδες τους για καλή στρεμματική απόδοση στις μεσοπρώιμες και όψιμες ποικιλίες. Όμως η κακοκαιρία Θάλεια κατέστρεψε τα προϊόντα (ροδάκινα, νεκταρίνια, βιομηχανικά ροδάκινα, κεράσια και δαμάσκηνα) σβήνοντας κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Έτσι διαπιστώνεται πως ο διαχωρισμός των ποικιλιών και των προϊόντων είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί.

Ζητούμε απεγνωσμένα από τους αρμόδιους που νομοθετούν για εμάς να πράξουν ορθά για αυτές τις απρόσμενες και επαναλαμβανόμενες καταστάσεις που έχουν οδηγήσει την δεντροκαλλιέργεια σε απόγνωση”.

Με εκτίμηση-Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΑΣ Ν.ΠΕΛΛΑΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.