Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των αγροτών-πελατών της, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 1.871 ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, σε όλη την Ελλάδα».

Χρήματα στους λογαριασμούς τους είδαν ήδη από το βράδυ της Τρίτης 26 Οκτωβρίου, όσοι διατηρούν λογαριασμούς στην Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίοι μπορούν μέσω ΑΤΜ να “δουν” τα χρήματα που λαμβάνουν, ως προκαταβολή, σε ποσοστό 70% της βασικής ενίσχυσης. Δηλαδή, το 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης για το έτος 2021. Οι υπόλοιποι δικαιούχοι με λογαριασμούς στις άλλες τράπεζες αναμένεται να “δουν” και να εισπράξουν τα ποσά τους το αργότερο μέχρι μεθαύριο Παρασκευή.

Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς ανέρχεται περίπου σε 633.434.763,44 ευρώ και αφορά 521.657 γεωργούς και κτηνοτρόφους, των οποίων η διαδικασία πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών ξεκίνησε σταδιακά. Το υπόλοιπο ποσό της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2021, δηλαδή το 30% της βασικής, συν το “πρασίνισμα”, συν το μπόνους γεωργών νεαρής ηλικίας, πρόκειται να μπει στα βιβλιάρια του αγροτικού μας κόσμου, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Οι επιδοτήσεις μπήκαν, συγκεκριμένα, χθες στις 4:40 το απόγευμα. Λίγο αργότερα, εξέδωσε η Τράπεζα Πειραιώς την ακόλουθη ανακοίνωση: «Πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων σε δικαιούχους αγρότες. Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοινώνει ότι το απόγευμα της Τρίτης 26/10/2021 ολοκληρώθηκε ομαλά η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, για το έτος 2021, προς τους δικαιούχους αγρότες-πελάτες της. Τα χρήματα είναι ήδη διαθέσιμα στους λογαριασμούς των αγροτών-πελατών της, οι οποίοι μπορούν να κάνουν άμεσα αναλήψεις από τα 1.871 ΑΤΜ της Τράπεζας Πειραιώς, σε όλη την Ελλάδα».

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 υπέβαλαν 671.061 παραγωγοί, εκ των οποίων δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης είναι 591.459, με αξία δηλούμενων δικαιωμάτων 948.305.791,38 €. Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης, του “πρασινίσματος” και του εθνικού αποθέματος.

Επισημαίνεται ότι το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων καταχωρίζονται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω ΚΥΔ, είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (210/88.02.000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων μέσω της εφαρμογής “Καρτέλα του Αγρότη”, κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών που έχουν για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης εφαρμογής “Δημοσιοποίηση Πληρωμών” με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του υπουργείου Οικονομικών (TAXISnet)».

Οι περικοπές

Τι γίνεται όμως με τις περικοπές που αναμένονται και φέτος;

Όπως διευκρίνισε χθες σε δηλώσεις του στο neakriti.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, «από τις πληροφορίες που υπάρχουν, δε θα ολοκληρωθούν τώρα (σ.σ. οι περικοπές), αλλά θα είναι μεγαλύτερης έκτασης τον Δεκέμβριο»… Όσο για τις χθεσινές πληρωμές, σημείωσε πως ουσιαστικά το ποσοστό που πληρώνεται είναι «το 47% της ενιαίας ενίσχυσης και αφορά συνολικά σε 650.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα».

Εκτός προκαταβολής…

Στο μεταξύ, φέτος ένα σημαντικό ποσοστό νέων και νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων θα μείνει εκτός της προκαταβολής, λόγω της ΚΥΑ Σκρέκα-Λιβανού της 5ης Οκτωβρίου 2021. Γι’ αυτό και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σπεύδει με ενημερωτικό σημείωμά του να διευκρινίσει μεταξύ των άλλων τα εξής:

«Αντιμετωπίζουμε την υπέρμετρη και σε ορισμένες περιπτώσεις αδικαιολόγητη αύξηση του αριθμού των δηλωθέντων αμνοεριφίων.

Αυτό οδηγούσε σε αντίστοιχη υπέρμετρη απαίτηση δημοσίων εκτάσεων και άρα ανάλογη απαίτηση σε ποσά από το εθνικό απόθεμα. Επιπλέον, είχε ως αποτέλεσμα την έλλειψη διαθέσιμων δημόσιων εκτάσεων για κατανομή και παρακράτηση μεγαλύτερων ποσών από το σύνολο των αγροτών της χώρας.

Καθώς οι απαιτήσεις βόσκησης για τα νεαρά αμνοερίφια είναι πολύ μικρότερες από των ενηλίκων, διατηρούμε την αντιστοιχία κατανομής έκτασης για κάθε ενήλικο ζώο (0.15 ΜΜΖ ανά ζώο μεγαλύτερο 1 έτους), ενώ μειώνουμε την αντίστοιχη αναλογία για τα νεαρά ζώα (κάτω του έτους) στο 1/3, δλδ. 0,05 ΜΜΖ ανά ανήλικο ζώο. Είναι αυτονόητο, άλλωστε, ότι όσοι νέοι επιθυμούν πραγματικά να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία επιλέγουν να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους με παραγωγικά ζώα (σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκε αύξηση του πληθυσμού των αμνοεριφίων από το 2015 κατά 650%).

Αποτρέπουμε την υπέρμετρη αύξηση των απαιτήσεων σε δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων, από κτηνοτρόφους που παίρνουν δικαιώματα εθνικού αποθέματος με πολυετή συμβόλαια ιδιωτικών εκτάσεων και το επόμενο έτος αιτούνται δημόσιες εκτάσεις.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η συγκεκριμένη κατηγορία εξαιρείται από την κατ’ έτος απαίτηση δημόσιας κατανομής. Με την παρέμβαση αυτή, απελευθερώνονται προς διάθεση στους κτηνοτρόφους περισσότεροι δημόσιοι βοσκότοποι, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη του στόχου μας για το 2022, για παύση εφαρμογής της “τεχνικής λύσης” (από μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων απελευθερώνονται περίπου πάνω από 15.000 Ha βοσκοτόπων).

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.