ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΝΕΑ: Στις 21 Μαΐου 2022 οπαδοί της σχισματικής δομής «Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» πραγματοποιήσαν επιδρομική κατάληψη του ναού του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, που ανήκει στην κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία και βρίσκεται στην κωμόπολη Ιβάνκοφ της περιφέρειας Κιέβου. Αυτά αναφέρονται στον λογαριασμό της ιεράς μονής Ζβερινέτς στο Facebook, μεταδίδει η Ένωση Ορθοδόξων Δημοσιογράφων.

«Προ δυο ημερών ο κρατικός καταχωρητής εντελώς παράνομα υπέγραψε τα έγγραφα για την μετεγγραφή του ναού της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην “Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας” χωρίς να πραγματοποιηθεί συνέλευση της εν ενεργεία κοινότητας, χωρίς να ερωτηθούν οι άνθρωποι. Τους έδιωξαν και μάλιστα κυνικά. Χθες ο όχλος συνοδεία αστυνομικών, σώματος της εδαφικής άμυνας και κάποιου “ιερέα” με σταυρό στον λαιμό, έσπασε την πύλη της αυλής», αναφέρεται ειδικότερα στην ανακοίνωση της ιεράς μονής Ζβερινέτς.

Επισημαίνεται ότι αυτός ο «ιερέας», αφού παρουσίασε πλαστά έγγραφα συνοδεία των αστυνομικών άρχισε να πριονίζει τις κλειδαριές στις θύρες του ναού.

Για να υποστηρίξει το ποίμνιό του κατέφθασε ο αρχιεπίσκοπος Ιβάνκοφ Κασσιανός. Κάλεσε τους σχισματικούς να σταματήσουν, για να εισπράξει μόνον προσβολές εναντίον του. «Εκπρόσωποι των οργάνων της τάξεως και του σώματος της εδαφικής άμυνας άσκησαν σωματική βία εναντίον γυναικών, οι οποίες προσπάθησαν να σταματήσουν την παρανομία», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ακολούθως, αφού έσπασαν τις κλειδαριές, οι οπαδοί της «Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας» εισέβαλαν στον ναό, βεβηλώνοντας το ιερό και την Αγία Τράπεζα.

Στη μονή Ζβερινέτς επεσήμαναν ότι δήθεν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνέβαλαν σε αυτή την παρανομία.

«Ένας εκ των αστυνομικών δήθεν συμφώνησε με την επικεφαλής της εδαφικής κοινότητας Ιβάνκοφ Τ. Σβιριντένκο να σφραγισθεί ο ναός. Εκείνη υποσχέθηκε να ενεργήσει απολύτως έτσι, αλλά τελικά όρισε ότι δεν θα σφραγισθεί ο ναός, αλλά θα χρησιμοποιείται μόνο από τους οπαδούς της “Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας”, ενώ η κοινότητα του ναού και ο αρχιμανδρίτης Λογγίνος πετάχθηκαν στον δρόμο χωρίς να έχει καν το δικαίωμα να πάρει τα άμφιά του», ανακοίνωσε η ιερά μονή Ζβερινέτς.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.