Ομιλία κ. κα Καζάνα Αθηνάς, εκπαιδευτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας κατά την 25η Μαρτίου.

25η Μαρτίου

Ήταν άνοιξη, 25 του Μάρτη

Μια φλόγα αστράφτει … ακούονται ψαλμοί και μελωδία.

Πετάει έν άστρο … σταματά μπροστά εις τη Μαρία.

«Χαίρε της λέει αειπάρθενε, ευλογημένη, χαίρε

Ο Κύριος μου είναι με σε. Χαίρε, Μαρία, Χαίρε».

Επέρασαν χρόνοι πολλοί…

Ήταν άνοιξη, 25 του Μάρτη.

Μια μέρα σαν εκείνη αστράφτει πάλι ο ουρανός.

Μια κόρη στενάζει, αλυσωμένη . . . Τρέμει με μιας η φυλακή …

κι αφήνει και περνά έν άστρο . . . μιαν αχτίδα

«Ξύπνα, ταράζου, μη φοβού, χαίρε Παρθένε , Χαίρε.

Ο Κύριος μου είναι με σε, Ελλάς ανάστα, Χαίρε».

Ο Βαλαωρίτης με παραστατικό τρόπο, μ΄ ένα πάντρεμα «Ευαγγελισμού-Ελληνισμού» μας δίνει το μήνυμα. . . Το θεϊκό σημάδι.

Την ημέρα αυτή που διαλέχτηκε για να εξαγγελθεί στην ανθρωπότητα το μήνυμα της έλευσης του Θεανθρώπου, την ίδια μέρα, η ελευθερία έκανε τα πρώτα της αποφασιστικά βήματα για την επιστροφή της στην Ελλάδα.

ΤΙΠΟΤΑ δεν μπορεί να γεννηθεί χωρίς «σπόρο» και ο σπόρος της επανάστασης έμεινε καλά κρυμμένος, μαζεύοντας δυνάμεις , τέσσερις ολόκληρους αιώνες. Γιατί η σπίθα που έδωσε ζωή σ΄αυτή τη γέννηση ήταν η πίστη. Η πίστη στο Θεό, η αγάπη για ελευθερία, η πίστη πως ζωή είναι ελευθερία και χωρίς αυτήν…

«Ελευθερία ή Θάνατος»

Η κραυγή που ριγάει όλο το κορμί. Το σύνθημα που αντιστέκεται ακόμη και σ΄αυτό το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Κανένας συμβιβασμός.

«Καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή

παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή».

Πώς είναι δυνατόν να υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι που να αγαπούσαν με τέτοιο πάθος τη ζωή και τη λευτεριά και αντίκριζαν με τέτοια περιφρόνηση το θάνατο; Ας μην ξεχνάμε πως η ψυχή του ανθρώπου γίνεται παντοδύναμη, όταν συνταυτιστεί με μια μεγάλη ιδέα. Οι άνθρωποι αυτοί γίναν πύρινες φλόγες, ψυχές που ζητούσαν το αδύνατο!

Όμως αυτό σημαίνει να ζει κανείς! Να έχει οράματα, να μην τα παρατάει, να ζητάει το αδύνατο. Να πιστεύει πως θα το φτάσει, να πολεμάει γι΄αυτό, με κάθε ανάσα, με κάθε σκέψη του, με κάθε πόνο και δάκρυ του, πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε όριο… Με πίστη και πείσμα… Με πείσμα και πίστη…. Τότε γίνεται το θαύμα…. Το αδύνατο γίνεται δυνατό. Το όνειρο, απτή πραγματικότητα.

«Η τύχη μας» λέει ο Μακρυγιάννης, «έχει τους Έλληνες, πάντοτε ολίγους. Παλαιόθεν ως τα τώρα, όλα τα θηρία πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούν. Τρώνε, τρώνε, μα μένει πάντα μαγιά». Αυτή η μαγιά είναι η σπίθα που έφερε το θαύμα.

Αυτό το χρωστά κατά πολύ στην Εκκλησία, που έγινε απαραίτητη και πολύτιμη, όχι μόνο ως θεσμός μα και ως χώρος. Ο εκκλησιασμός των χριστιανών γινόταν βέβαια για προσευχή, αλλά και για ψυχική επαφή και εθνική συνταύτιση, με τα βυζαντινά σύμβολα του τελετουργικού, με την ελληνική γλώσσα του Ευαγγελίου. Με τα προφητικά αναγνώσματα και τα ενδυναμωτικά συναξάρια, ο υπόδουλος λαός ξαναβρήκε στους ναούς, τη μυστική «Εκκλησία του Δήμου του». Σ΄ αυτούς όλους τους αιώνες, η Εκκλησία του έδινε τις ευκαιρίες και τα σύμβολα να θρέψει και τα εθνικά του συναισθήματα.

Το έδαφος είχε προετοιμαστεί κατάλληλα από διάφορες εξεγέρσεις από το Ρήγα Φεραίο, αυτόν το φλογερό οραματιστή πατριώτη και από τη Φιλική Εταιρεία. Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Παπαφλέσσας, Μακρυγιάννης, Μπουμπουλίνα, Διάκος, Μαντώ Μαυρογένους… Σούλι και Ζάλογγος, Μεσολόγγι και Γραβιά, Δερβενάκια και Ψαρά… Μεγάλες επιτυχίες και μεγάλες αποτυχίες. Ομοψυχία μα και διχόνοιες και συγκρούσεις. Ο αγώνας άλλαξε πολλές φορές μορφή. Άλλοτε φαινόταν πως θα έχει αίσιο τέλος και άλλοτε πως όλα έχουν χαθεί.

Η επανάσταση του 1821 δεν είναι μόνο σελίδες δόξας και ηρωισμού. Υπάρχουν και μελανά σημεία που δείχνουν πως και σ΄ αυτήν την κρίσιμη περίοδο έδρασε το προαιώνιο ελάττωμα των Ελλήνων. Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι Έλληνες αγωνιστές, κινούμενοι από προσωπικές φιλοδοξίες, συμπλέκονταν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να χάνονται πολλοί άξιοι και να επωφελούνται φυσικά οι κατακτητές. Σκεπτόμενοι λοιπόν τι κατάφεραν οι Έλληνες ενωμένοι και τι γινόταν όταν έπεφτε ο αδερφοκτόνος διχασμός … ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του…

Την Ελευθερία την κερδίζει κανείς, όταν είναι έτοιμος να βάλει για αντίβαρο την ίδια του τη ζωή.

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» μας λέει ο Κάλβος.

Ο Παλαμάς, ο μεγάλος μας πνευματικός εθνάρχης, συμπληρώνει στη νεολαία μας:

«Αυτό κρατάει ανάλαφρο μες την ανεμοζάλη

Το από του κόσμου τη βοή πρεσβυτικό κεφάλι,

Αυτό το λόγο θα σας πω , δεν έχω άλλον κανένα:

Μεθύστε με τ΄ αθάνατο κρασί του Εικοσιένα»!!!!!

25η Μαρτίου 1821 – 25η Μαρτίου 2021: Σήμερα είναι μία μέρα ιδιαίτερη, αφού συμπληρώνονται δύο αιώνες από την ημέρα που καθιερώθηκε ως εναρκτήρια για την Επανάσταση 1821. Το 2021 λοιπόν σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση της 25ης Μαρτίου 1821. 200 Χρόνια Ελεύθερη Ελλάδα!!!

Στη σκιά της πανδημίας οι όπου γης Έλληνες θα τιμήσουν αυτή τη μεγάλη στιγμή της ελληνικής ιστορίας. Στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στον Ελληνισμό της διασποράς. Στα γαλανόλευκα θα «ντυθούν» εμβληματικά κτίρια σε όλο τον κόσμο. Η Βουλή στη Ρουμανία και την Πολωνία! Οι καταρράκτες του Νιαγάρα, η όπερα του Σίδνεϋ, τα δημαρχεία στο Σαν Φρανσίσκο, το Τορόντο και το Χιούστον, 5 εμβληματικές γέφυρες στη Μασαχουσέτη και ο κατάλογος είναι πολύ μακρύς… Όλος ο πλανήτης στα χρώματα της γαλανόλευκης!

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.