Ολοκληρώθηκε σήμερα, Σάββατο του Ακαθίστου Ύμνου, στην ιστορική πόλη της Υπάτης η εορτή και το μαρτύριο του Αγίου Γρηγόριου, Μητροπολίτου Νέων Πατρών,. Κέντρο των πανηγυρικών εκδηλώσεων αποτέλεσε ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Υπάτης, όπου αποτελούσε την Ιερά Καθέδρα του νέου Ιερομάρτυρος Αγίου Γρηγορίου, ως Επισκόπου της περιοχής, αλλά και τόπο, όπου κατά το έτος 1711 μαρτύρησε ενώπιον της Αγίας Τραπέζης του Ναού από τους δημίους του Οθωμανούς.

Η πανήγυρις ξεκίνησε την παρελθούσα Κυριακή με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και ολοκληρώθηκε σήμερα με την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που τέλεσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης. Τον Άγιο Καθηγούμενο, που με την παρουσία του λάμπρυνε την πανήγυρη και ευλόγησε τον λαό των Νέων Πατρών, πλαισίωσαν ο Προιστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου και ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αρχιμ. π. Ηρωδίων Ρίζος και ο ιεροδιάκονος π. Δημήτριος Σκαρλάτος. Παρόντες και συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως και Καθηγούμενος της Ι. Μ. Α. Βλασίου Στυλίδος, Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, όπως επίσης και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Καραγιάννης, ο αγιογράφος και υμνογράφος της Ακολουθίας του Αγίου Γρηγορίου Νέων Πατρών, εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Υπάτης. Στο τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας τελέστηκε και Ακολουθία της Αρτοκλασίας, προς τιμήν του Αγίου Ιερομάρτυρος Γρηγορίου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο π. Ηρωδίων Ρίζος, ο οποίος με αφορμή την απάντηση της Παναγίας μας προς τον Αρχάγγελο Γαβριήλ: «ιδού η δούλη Κυρίου γένοιτο μοι κατά το ρήμα σου», αναφέρθηκε στην υπακοή της Υπεραγίας Θεοτόκου, της ταπεινής Κόρης της Ναζαρέτ στο Μυστήριο της σωτηρίας των ανθρώπων, διότι ακολούθησε τον δρόμο της θυσίας, με το να κυοφορήσει και να γεννήσει ως άνθρωπο τον Θεό στον κόσμο, παρά τις δυσκολίες και τους κινδύνους, που ελλόχευαν μ’ αυτήν την επιλογή. Αυτήν την αιματοβαμμένη οδό της θυσίας, του σταυρικού φρονήματος ακολούθησαν οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, αλλά και πολλοί επώνυμοι και ανώνυμοι χριστιανοί του σήμερα, που αγαπούν άδολα τον Θεό. Αυτόν τον ανηφορικό δρόμο του μαρτυρίου, της θυσίας ανέβηκε και ο Άγιος Γρηγόριος, Μητροπολίτης Νέων Πατρών, ο νέος Ιερομάρτυς, που άκουσε την φωνή και εντολή του Κυρίου και δεν εκρύβη, ούτε δείλιασε μπροστά στον κίνδυνο του θανάτου. Αντιθέτως ενώ τελούσε την αναίμακτο ιερουργία φονεύθηκε και μαρτύρησε υπέρ πίστεως, σμίγοντας το αίμα του, με το Πανάγιο Αίμα του Κυρίου, που χύθηκε για την σωτηρία των ανθρώπων.

Ολίγον προ της απολύσεως της Θείας Λειτουργίας, ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, απηύθυνε πνευματική προσλαλιά και χαιρετισμό αγάπης προς το εκκλησίασμα τονίζοντας ότι η Υπεραγία Θεοτόκος, προς τιμήν της Οποίας εψάλη ο Ακάθιστος Ύμνος και Την πανηγυρίζουμε πανδήμως σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο, επιτυχώς ονομάζεται, ανάμεσα σε άλλες πολυώνυμες ονομασίες, και «θυρών Παραδείσου ανοικτήριον», διότι με την διακονία Της στο Μυστήριο και το θαύμα της σωτηρίας των ανθρώπων, αλλά και με το ευλογημένο παράδειγμα και τις προσευχές Της βοήθησε και βοηθά, ώστε να μένουν ανοιχτές για όλους μας οι πύλες του Ουρανού. Επιπλέον με τον λόγο Της στο γάμο της Κανά: «ότι αν λέγη υμίν ποιήσατε» μας υπενθυμίζει ότι όποιος ακολουθεί το Ευαγγέλιο του Χριστού και τις προσταγές του, όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος της ζωής του, θα ζει κοντά στον Θεό και θα αξιωθεί να εισέλθει στον αιώνιο Παράδεισο της αγάπης του Θεού, όπως ακριβώς ο Άγιος Γρηγόριος, Μητροπολίτης Νέων Πατρών, που μαρτύρησε σαν σήμερα, εορτή του Ακαθίστου Ύμνου και συνεορτάζει στο Θυσιαστήριο του Ουρανού. Στο τέλος της προσλαλιάς του ο Άγιος Πρωτοσύγκελλος εκόμισε την πατρική ευλογία και τις ολόθυμες ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Συμεών προς τους φιλαγίους και συνεορταστές κατοίκους της πόλεως της Υπάτης.

Επίσης την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους, τοπικοί άρχοντες του Δήμου Λαμιέων, ο Αντιδήμαρχος κ. Κωνσταντίνος Ξεφλούδας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Λαμιέων, κ. Ευθυμίου Καραίσκου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλεως της Λαμίας, κ. Γεώργιος Κυροδήμος, καθώς και η κα Βασιλική Παπανάγνου, Πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος της Υπάτης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.