Με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετροπούλεως κ. Αθηναγόρα και συμπροσευχομένου του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών, ξεκίνησε το 2ο Ιερατικό Συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος.

Το πρωί της Δευτέρας 11 Οκτωβρίου 2021, ημέρα σταθμός για την ιστορία της τοπικής Εκκλησίας, καθότι αυτή την ημέρα το έτος 2019, η σεπτή Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέδειξε νέο Ποιμενάρχη της Ιστορικής Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τον μέχρι τότε Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Θεσπιών κ. Συμεών.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Λαμίας, στο πλαίσιο και του 1ου Παμφθιωτικού Εορτασμού του Αγίου Λουκά, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παρουσία όλων των Ιερέων της Μητροπόλεως Φθιώτιδος, τηρουμένων όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας από την πανδημία του κορωνοϊού, η οποία μεταδόθηκε απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Μητροπόλεως Φθιώτιδος (89,4 Fm) και από διαδικτύου.

Προ της απολύσεως ο κ. Συμεών καλωσόρισε στην Λαμία και στην Ι. Μ. Φθιώτιδος τον εκλεκτό πρεσβύτερο αδελφό του, Μητροπολίτη Ιλίου κ. Αθηναγόρα, και τον ευχαρίστησε για την αποδοχή της προσκλήσεως να παραστεί ευλογώντας ως λειτουργός, αλλά και νουθετώντας ως ομιλητής τους ιερείς της Μητροπόλεως για θέματα ποιμαντικά, τόσο επίκαιρα, όσο και αναγκαία για την πορεία των ποιμένων μέσα στην σύγχρονη κοινωνία.

Οι ιερείς με έκδηλα τα συναισθήματα ευχήθηκαν υικώς στον Σεβασμιώτατο και για την επέτειο δύο ετών από της εκλογής του στην Μητρόπολη Φθιώτιδος, αλλά και προερτίως για τα ονομαστήριά του.

Στην συνέχεια στο Αμφιθέατρο της Ιεράς Μητροπόλεως στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του Σενεδρίου.

Οι ιερείς είχαν την ευκαιρία στον πρώτο θεματικό άξονα του Συνεδρίου να ενημερωθούν και να συμμετάσχουν διά ζώσης στην έναρξη των Σεμιναρίων του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης, μία νέα δραστηριότητα, η οποία τελεί υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών, κατόπιν προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος, αλλά και για να ενημερωθούν από τον ίδιο τον κ. Συμεών για ποιμαντικά και διοικητικά ζητήματα με εύληπτο και απλό τρόπο.

Τις πατρικές και εγκάρδιες ευχές του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μετέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο οποίος και συνεχάρη τον Σεβασμιώτατο κ. Συμεών για την υλοποίηση των προγραμμάτων του Ι.Π.Ε. στην Ι. Μ. Φθιώτιδος, αλλά και για την επέτειο της εκλογής του.

Εισηγήσεις επί των δύο θεματικών ενοτήτων: την ποιμαντική του γάμου και την διαχείριση του πένθους ανέπτυξαν, ο Κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. κ. Χρήστος Καραγιάννης, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Παναγιώτης Υφαντής και ο Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, Αναπληρωτής Διευθυντής του Ι.Π.Ε.

Το δεύτερο μέρος του Συνεδρίου, ήταν ένα φιλολογικό μνημόσυνο τιμής και μνήμης στους εκ Φθιώτιδος Ήρωες Αγωνιστές Κληρικούς της Επαναστάσεως του 1821.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πολιός δάσκαλος και ρέκτης Ιστορικός της πόλεως Λαμίας κ. Δημήτριος Θ. Νάτσιος Φιλόλογος – Συγγραφεύς, ο οποίος αποδεχόμενος την πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Συμεών ανέπτυξε την προσφάτως εκδοθείσα έρευνά του με θέμα: «Αφιέρωμα στους εκ Φθιώτιδος Κληρικούς Αγωνιστές της Επανάστασης του 1821», η οποία και διανεμήθη ως ευλογία σε όλους τους ιερείς στον ειδικό φάκελο του Συνεδρίου, ο οποίος περιείχε έντυπο ποιμαντικό και διοικητικό υλικό.

Τέλος, οι εργασίες του Συνεδρίου έκλεισαν με εορταστικό γεύμα, το οποίο προσέφερε εκ του περισσεύματος της αγάπης του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στους ιερείς όλης της Μητροπόλεως ως ένα πατρικό και αγαπητικό κέρασμα για την ονομαστική του εορτή.

Κατά την διάρκεια του γεύματος οι Άγιοι Αρχιερείς καθώς και όλοι οι Ιερείς είχαν την ευκαιρία μίας γόνιμης και ουσιαστικής συναναστροφής.

Το απόγευμα στις 18:30 μ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας θα τελεσθεί ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, επί τη Εορτή του Οσίου πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου, χοροστατούντος του νέου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Πλάτωνος και συγχοροστατούντων Αγίων Αρχιερέων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.