Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τα ψηφιδωτά στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι.

Η συνολική έκτασή τους είναι 15.000 τετραγωνικά μέτρα, και τεχνίτες και ειδικοί από τη Ρωσία συμμετείχαν στην κατασκευή και την τοποθέτηση. Τα ψηφιδωτά κατασκευάστηκαν με μια τεχνική που χρησιμοποιείται στη Ρωσία τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο ιερός ναός του Αγίου Σάββα θεωρείται σύμβολο πνευματικής ενότητας και ιστορικών δεσμών μεταξύ του σέρβικου και του ρωσικού λαού. Γι’ αυτόν τον λόγο, το ρωσικό κράτος χρηματοδότησε την κατασκευή ενός μοναδικού θόλου από γυαλί και πέτρα με έκταση 1.248 τετραγωνικών μέτρων – ενός, δηλαδή εκ των μεγαλυτέρων θόλων με μωσαϊκό σε ορθόδοξη εκκλησία.

Τον Ιανουάριο του 2019, ο Πρόεδρος της Ρωσίας μαζί με τον Αλέξανδρο Βούτσιτς και τον Σέρβο Πατριάρχη Ειρηναίο επισκέφθηκαν την εκκλησία, όπου τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Επικεφαλής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τοποθέτησαν συμβολικά τρία ψηφιδωτά στοιχεία γύρω από το πρόσωπο του Ιησού Χριστού, υπογράφοντας με αυτόν τον τρόπο το μωσαϊκό.

Ο Άγιος Σάββας υπήρξε ο ιδρυτής της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο ναός του είναι χτισμένος στο οροπέδιο Vračar, στο σημείο όπου οι Οθωμανοί έκαψαν τα λείψανα του Αγίου. Λόγω της θέσης του ο ναός του Αγίου Σάββα κυριαρχεί στον ορίζοντα του Βελιγραδίου και αποτελεί το πιο μνημειώδες κτίριο της πόλης.

Η κατασκευή του αποφασίστηκε το 1894, όμως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και ο Α’ Παγκόσμιος δεν επέτρεψαν να ξεκινήσει πριν το 1935. Δυστυχώς και ο Β ‘Παγκόσμιος Πόλεμος διέκοψε τις κατασκευαστικές εργασίες, οι οποίες ξανάρχισαν πολύ αργότερα, τον Μάιο του 1986. Το 2004, πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του ακόμα μη ολοκληρωμένου ναού, οι εργασίες του οποίου συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.