Τα έργα συντήρησης στην ιστορική εκκλησία της Παναγίας στην κατεχόμενη Άσσια αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2019, με τον Ε/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά, Τάκη Χατζηδημητρίου, να δηλώνει ότι μετά τις πρόσφατες πλημμύρες θα αναζητηθεί διεθνής εμπειρογνωμοσύνη, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα.

Σε εξέλιξη είναι επίσης οι εργασίες για αποκατάσταση της εκκλησίας των Αγίων Σεργίου και Βάκχου και του Αγίου Αρτέμωνα, ενώ οι δρομολογούνται και οι εργασίες για αποκατάσταση τμήματος των ενετικών τειχών της κατεχόμενης Λευκωσίας μετά το τέλος του χειμώνα.
Την Τετάρτη επισκέφτηκαν την Παναγία της Άσσιας μέλη της δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών μαζί με Ε/κ πρόσφυγες από την περιοχή. Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η επίσκεψη εντάσσεται στο πρόγραμμα για ενημέρωση των προσφύγων της Άσσιας σχετικά με τα έργα συντήρησης.

Η επίσκεψη αυτή «είναι μέσα στο πρόγραμμά μας, καθώς δεν διορθώνουμε μόνο εκκλησίες, αλλά ανοίγουμε και τα μνημεία στον κόσμο», είπε ο κ. Χατζηδημητρίου. Όσον αφορά στην εκκλησία της Παναγίας, που πριν από λίγο καιρό βυθίστηκε για άλλη μια φορά στις λάσπες λόγω της πλημμύρας που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι τα έργα συντήρησης του μνημείου έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν το δεύτερο μισό του 2019.

Αν και είχαν παρθεί μέτρα για την παροχέτευση των νερών, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι μετά τις πρόσφατες πλημμύρες θα αναζητηθεί διεθνής εμπειρογνωμοσύνη για το τι πρέπει να γίνει σε παρόμοιες περιπτώσεις.

Ανέφερε εξάλλου ότι στο παρόν στάδιο η Τεχνική Επιτροπή έχει τελειώσει τους σχεδιασμούς και έχει προκηρύξει προσφορές για τις εργασίες συντήρησης στον Άγιο Σέργιο, ενώ αρχίζουν οι εργασίες και στον Άγιο Αρτέμωνα στην Αφάνεια.

ΦΙΛΕΛΕΥΕΡΟΣ

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.