ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΛΗΡΙΚΩΝ: Η ρύθμιση για τη νομιμοποίηση 3.520 κληρικών σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων έδωσε την ευκαιρία σε αρκετούς θαυμαστές των Fake News να δημιουργήσουν ακόμα μία διαστρεβλωμένη εικόνα.

Η αλήθεια όμως είναι πως η Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε νέες προσλήψεις ιερέων ενώ ο συσχετισμός διαθεσιμότητας κληρικών και πυροσβεστών ή γιατρών είναι μία αήθης παραπληροφόρηση, καθώς τα τελευταία χρόνια, πυροσβέστες γιατροί νοσηλευτές και δάσκαλοι αυξήθηκαν, ενώ οι κληρικοί μειώθηκαν.

Ο Έρμαν Έσσε, Γερμανός συγγραφέας βραβευμένος με Νόμπελ, είχε γράψει πως “Η αλήθεια έχει εκατομμύρια πρόσωπα, αλλά υπάρχει μία μόνο αλήθεια”. Αυτά τα πολλά πρόσωπα είναι που οδηγούν πολλούς να λένε τη μισή αλήθεια, η οποία στο τέλος είναι και το μεγαλύτερο ψέμα.

Κάπως έτσι, στο άκουσμα της είδησης πως κατατέθηκε νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση ιερέων, αρκετοί που δεν έχουν μεγάλη σχέση με την αλήθεια, έδωσαν στον λαό το εύκολο ψέμα: “Διορίζονται κληρικοί αλλά λεφτά για γιατρούς και εκπαιδευτικούς δεν έχουν στην Κυβέρνηση”.

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι της αλήθειας όπως ακριβώς πρέπει, από την άκρη του νήματος.

Είναι αλήθεια πως νομιμοποιούνται 3.520 κληρικοί; Ναι. Αυτό προβλέπει ρύθμιση σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατετέθη στη Βουλή. Έως σήμερα ισχύει ο νόμος του 1945 που έθετε όριο οργανικών θέσεων εφημερίων κληρικών στις 6.000, αλλά παρ όλα αυτά το Δημόσιο πλήρωνε εδώ και δεκαετίες πολλούς περισσότερους ιερείς. Δηλαδή δεν θα πραγματοποιηθούν 3.520 νέες προσλήψεις, αφού οι συγκεκριμένοι ήδη υπάρχουν, υπηρετούν και αμείβονται κανονικά από το κράτος.

Είναι αλήθεια πως η Κυβέρνηση προσλαμβάνει νέους ιερείς; Όχι. Η λύση που δόθηκε από το Υπουργείο Παιδείας είναι η νομοθετική επικαιροποίηση, ώστε να αντιστοιχισθεί ο αριθμός των κληρικών που μισθοδοτούνται από το κράτος, και έχει εκδοθεί ΦΕΚ διορισμού τους, με τις οργανικές θέσεις που έχουν συσταθεί νομίμως, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό με επιπλέον πιστώσεις.

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν λεφτά για ιερείς αλλά όχι για γιατρούς και δασκάλους; Όχι. Ο αριθμός των γιατρών, των νοσηλευτών του ΕΣΥ και των δασκάλων-καθηγητών αυξήθηκαν την διετία 2019-2021 ενώ αντίστοιχα οι κληρικοί μειώθηκαν.

Δάσκαλοι κ’ καθηγητές

2019: 158.00

2021: 174.666

Νοσηλευτές

2019: 38.706

2021: 39.068

Γιατροί

2019: 24.156

2021: 25.411

Κληρικοί

2019: 9.540

2021: 9.490

Τα viral χιουμοριστικά σκίτσα πως η Κυβέρνηση προσλαμβάνει παπάδες για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών έχουν σχέση με την πραγματικότητα; Όχι. Αρχικά, όπως ξεκαθαρίστηκε παραπάνω η συγκεκριμένη άποψη είναι ένα κακοφτιαγμένο ψέμα καθώς η Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ούτε θα προχωρήσει σε προσλήψεις κληρικών. Δυστυχώς ο λαϊκισμός είναι εύκολος όταν ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως οι πυρκαγιές είναι στο τραπέζι, αλλά η αλήθεια είναι πως το 2019 είχαμε 13.932 πυροσβέστες, το 2021 14.646 και το 2022 16.653. Ο κρατικός προϋπολογισμός για την πυρασφάλεια αυξάνεται ραγδαία κάθε χρόνο, ενώ ο αντίστοιχος για τους ιερείς παραμένει ο ίδιος!

Προσωπικό

2019

Σύνολο: 14.201

2021

Σύνολο: 16.309

2022

Σύνολο: 16.653

Εναέρια μέσα ανά έτος συμπεριλαμβανομένων των μισθωμένων

2019

61

2021

78

2022

86

Καμία επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό για νέες προλήψεις

Η προσπάθεια συσχετισμού των υπηρεσιών για την υγεία ή την ασφάλεια με τον αριθμό των κληρικών στην Ελλάδα είναι εξ ορισμού λάθος καθώς ουδέποτε, σε κανένα κράτος του κόσμου ένα λιγότερος ιερέας δε σημαίνει ένας περισσότερος πυροσβέστης, όπως και ένας λιγότερος γιατρός δε σημαίνει ένας περισσότερος ιερέας.

Η νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Παιδείας δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό, δεν στερεί από την Πυροσβεστική ή το ΕΣΥ προσωπικό. Αντίθετα δίνεται λύση στο πρόβλημα χιλιάδων κληρικών που ενώ είχαν προσληφθεί, αμείβονται από το κράτος κανονικά αλλά δεν είχαν συσταθεί οι θέσεις. Παράλληλα μάλιστα δίνεται η δυνατότητα στην Εκκλησία να χειροτονεί νέους επισκόπους χωρίς να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό!

Μισός μισθός για τους κληρικούς που διώκονται

Τέλος, με το νέο νομοσχέδιο σε περίπτωση που ασκηθεί δίωξη εις βάρος κληρικού για κακουργηματική πράξη ή και για άλλες σοβαρές πράξεις όπως κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, απιστία οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ενδοοικογενειακή βία και άλλα, ο μισθός του θα μειώνεται αυτόματα στο 50% μέχρι η υπόθεση του να τελεσιδικήσει.

Στην περίπτωση που κριθεί ένοχος η μισθοδοσία διακόπτεται πλήρως και η οργανική θέση κενώνεται ενώ στην περίπτωση που αθωωθεί του επιστρέφονται έντοκα όλα τα χρήματα που θα του έχουν παρακρατηθεί.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.