Νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός ξενάγησε τον Γερμανό Καγκελάριο στην Ακρόπολη - Τι προσδοκά η Ελλάδα από την επίσκεψη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται αυτή την ώρα ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, τον οποίο υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον σύντομο διόλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στον Γερμανό καγκελάριο για τον Εθνικό Κήπο εξηγώντας του ότι κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα σε μια εποχή που υπήρχε ακόμα ισχυρή η γερμανική επιρροή στην Ελλάδα.

Λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξενάγησε τον κ. Σολτς στην Ακρόπολη ενώ στις 12 το μεσημέρι οι ηγέτες Ελλάδας και Γερμανίας αναμένεται να παραχωρήσουν κοινή συνέντευξή τύπου και να απαντήσουν στις ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Θα ακολουθήσει, δε, γεύμα εργασίας σε διευρυμένη σύνθεση με τη συμμετοχή των δύο αντιπροσωπειών.
Κλείσιμο

Η ατζέντα της συνάντησης

Η σημερινή πρώτη επίσημη επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα αποτελεί για την Αθήνα, αλλά και για το Βερολίνο, την επισφράγιση της προσπάθειας για μια νέα σελίδα στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Η επίσκεψη Σολτς είχε προγραμματιστεί ήδη από τον περασμένο Ιούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, και είναι η δεύτερη στη χώρα μας για τον Γερμανό καγκελάριο, ο οποίος τον Ιούνιο είχε βρεθεί στη Θεσσαλονίκη και είχε δώσει το παρών στο δείπνο της Διαβαλκανικής Συνόδου που είχε φιλοξενήσει η Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε το πρώτο του τετ-α-τετ με τον κ. Σολτς στο τέλος Μαΐου στις Βρυξέλλες, ενώ οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι έχουν καλή χημεία, καθώς συνομιλούν με άνεση κατ’ ίδιαν σε αρκετές Συνόδους Κορυφής. Μάλιστα, σε λίγες μέρες, την ερχόμενη Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να μετάσχει στη «Διαδικασία του Βερολίνου», μια γερμανική πρωτοβουλία στην οποία μετέχουν οι ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και ευρωπαίοι ηγέτες.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σολτς που έφτασε την Τετάρτη στην Αθήνα απευθείας από το Παρίσι και μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν έρχεται στη χώρα μας σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, κατά την οποία συντελούνται τεκτονικές αλλαγές στην Ευρώπη συνυπεία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η ατζέντα της κατ’ ίδιαν συνάντησης των δύο ηγετών θα περιλαμβάνει διμερείς σχέσεις και οικονομική συνεργασία, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που πλήττει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη στήριξη εταίρων και συμμάχων.

Ξεχωριστή ενότητα της συζήτησης, βεβαίως, θα αποτελέσουν η τουρκική προκλητικότητα και η ευθεία αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μέρους της γείτονος. Στην Αθήνα παρατηρούν με ενδιαφέρον ότι η γερμανική ρητορική επί του θέμα έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες, με καθαρές θέσεις και για την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών, αλλά και για το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Η αλλαγή γερμανικού τόνου, άλλωστε, έχει χτυπήσει καμπανάκια και στην Άγκυρα.

Παράλληλα, μένει να φανεί αν οι κ. Μητσοτάκης και Σολτς θα συζητήσουν και την πιθανότητα σύσφιγξης των ελληνογερμανικών σχέσεων και στον αμυντικό τομέα και ειδικά με έμφαση τον Στρατό Ξηράς. Σκέψεις υπάρχουν στο τραπέζι, αλλά και συζητήσεις, όπως το ενδεχόμενο για μια επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα για την κατασκευή και συντήρηση αρμάτων μάχης και λοιπών τεθωρακισμένων.

Στα της ενεργειακής κρίσης, Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια μάλλον όχι και τόσο εύκολη συζήτηση, με δεδομένες τις αντιθέσεις Αθήνας-Βερολίνου. Πριν από λίγες ημέρες, σημειωτέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτενή ανταλλαγή απόψεων με τον Γερμανό καγκελάριο στην πολύωρη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Όπως παρατηρούν κυβερνητικές πηγές, σε αυτή τη Σύνοδο γεφυρώθηκαν οι απόψεις και υπήρξαν συγκλίσεις στις προτάσεις της Κομισιόν για όλες τις πτυχές της ενεργειακής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, κάτι που επέτρεψε στους 27 της Ε.Ε. να καταλήξουν σε συμφωνία.

Το ζήτημα, βεβαίως, είναι ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και οι Γερμανοί ακόμα δεν έχουν υπερβεί πλήρως τις επιφυλάξεις τους ότι μια παρέμβαση στις τιμές με ένα ανώτατο όριο δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ε.Ε. και, κατά συνέπεια, της χώρας τους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.