ΣΑΜΟΣ: Λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι χτύπησε το πρώτο κουδούνι στη Σάμο για τα 11 προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν μαθήματα στη Δομή Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης Προσφύγων ( ΔΥΕΠ) στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος. Παρόλα αυτά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η υποδοχή ήταν άσχημες μιας και τα περισσότερα παιδιά απείχαν από τις σχολικές τάξεις μετά από σχετική απόφαση του Συλλόγου Γονέων.

Από τους 150 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος μόνο τα 20 πήγαν σήμερα στο σχολείο καθώς σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Βαθέος αποφάσισαν τα παιδιά τους να απέχουν από τα μαθήματά τους αρχής γενομένης από την Τρίτη 5 Μαρτίου ως την Παρασκευή 8 Μαρτίου καθώς αντιδρούν για τις συνθήκες υγιεινής που υπάρχουν στο ΚΥΤ και ζητούν να υπάρχει πρόσβαση όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, χωρίς να μένει κανένα παιδί στις σκηνές.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση και καλεί όλους τους αντίστοιχους συλλόγους του νησιού να παρευρεθούν.

Υπάρχει ένα απαράδεκτο σύνθημα με τίτλο «Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν τα σχολεία σε άσυλα».

Άσυλα γιατί θα γίνουν τα σχολειά; Γιατί θα φιλοξενήσουν παιδιά προσφύγων και μεταναστών; Επειδή τα παιδιά αυτά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε κάπου αλλού;

Το δικαίωμα της μόρφωσης , είναι δικαίωμα για όλα τα παιδιά.

Επικαλούνται το θέμα των ασθενειών, χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική τεκμηρίωση για αυξημένες τυχόν πιθανότητες μετάδοσης λοιμωδών νόσων.

Εξάλλου να σκεφτούμε ότι τα παιδιά έρχονται το απόγευμα και την άλλη μέρα το πρωί, αφού γίνουν οι καθαριότητες και ότι προβλέπεται να γίνει, θα έρθουν τα άλλα παιδιά στο σχολείο.

Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ελλάδα ευθύνεται η κυβέρνηση πρωτίστως και αρκετοί Έλληνες ιδιαίτερα σε νησιά υποφέρουν.

Τα παιδιά όμως δεν έχουν καμία ευθύνη. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν ανέμελα, να είναι ευτυχισμένα και να έχουν πρόσβαση στη γνώση.

Το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, αδιαφορώντας πλήρως για το επικοινωνιακό κόστος, καταδικάζει απερίφραστα αυτά τα γεγονότα και καλεί τον Μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο να παρέμβει άμεσα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται πάντοτε κοντά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα σε παιδιά.

Να αναλογιστούν όλοι τις συνέπειες των πράξεων τους.

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3.67 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Ιωάννης Δουκέλλης

Καταρχάς κύριοι θα έπρεπε ήδη να ξέρετε ότι ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου κ.κ. Ευσέβιος έχει ευθαρσώς δηλώσει δημόσια και καταθέσει επίσημα τις απόψεις και ανησυχίες του για το θέμα του μεταναστευτικού προς όλους τους εμπλεκόμενους. Μάλιστα το έκανε πρώτος απ΄όλες τις αρχές του νησιού, ακόμα και με επιστολή προς τον κ. Πρωθυπουργό. Οπότε οι υποδείξεις σας προς αυτόν, αν δεν προέρχονται από κακή ενημέρωσή (που ούτε και αυτό αποτελεί σοβαρή δικαιολογία), κρίνονται επιεικώς απαράδεκτες και εμπαθείς.
Τώρα σχετικά με την ουσία του άρθρου σας πρέπει να σας επισημάνω ότι:
α) Το θέμα των ασθενειών είναι υπαρκτό και πολύ σοβαρό και είναι αποτέλεσμα των τραγικών συνθηκών διαβίωσης στο ΚΥΤ. Άλλωστε για το λόγο αυτό η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μετά από ελέγχους των υγειονομικών υπηρεσιών αποφάσισε να το κλείσει, δείτε και την απόφαση. https://www.naftemporiki.gr/doc.../1395855/apofasi-kyt-samos
Οπότε το επιχείρημά σας ότι "δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση για το φόβο των ασθενειών" καταρρίπτεται. Βεβαίως οι έλεγχοι των υγειονομικών υπηρεσιών, από την απόφαση και μετά δεν επετράπησαν ξανά, λόγω της δημοκρατικότητας της "προοδευτικής" κυβέρνησής μας, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.
β) Οι γονείς και κηδεμόνες μέλη του συλλόγου του Δημοτικού Σχολείου Βαθέος είναι οι πρώτοι που θεωρούν ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, όμως κυρίως και πρωτίστως έχουν δικαίωμα στην ασφαλή και υγιή διαβίωση σε ανθρώπινες συνθήκες και όχι σε σκηνές μέσα στις λάσπες και τις ακαθαρσίες. Ο επιλεκτικός αυτός "ανθρωπισμός" των κυβερνώντων είναι η αιτία αντίδρασης των γονέων. Βεβαίως είναι πολλά τα λεφτά της Ε.Ε. για την εκπαίδευση των προσφύγων....
γ) Σας προσκαλώ - προκαλώ να έρθετε μια βόλτα από τη Σάμο για να δείτε ιδίοις όμμασι πόσο ανέμελα και ευτυχισμένα είναι τα παιδιά που ζουν στο ΚΥΤ, καθώς και τον τόπο και τρόπο που παίζουν μέσα στον δρόμο με κίνδυνο από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.
δ) Ρωτήστε να μάθετε και μη μένετε σε δηλώσεις των προπαγανδιστών της κυβέρνησης, για το τι μαρτύριο ζουν και τι καταστροφές έχουν πάθει οι κάτοικοι των περιοχών κοντά στο ΚΥΤ.
ε) Η Ορθόδοξη Εκκλησία όντως πάντα είναι δίπλα στους εμπερίστατους αδελφούς μας και φυσικά ακόμα περισσότερο στα παιδιά, όμως οι ευθύνες εδώ είναι της πολιτείας (όχι της Εκκλησίας), η οποία είναι ανίκανη, λόγω των ιδεοληψιών των κυβερνώντων να διαχειριστεί το όλο ζήτημα. Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί Σαμιώτες όλον αυτό τον καιρό που υπάρχει το πρόβλημα, βοήθησαν και βοηθούν, πολλές φορές από το υστέρημά τους, αυτούς που έχουν ανάγκη, χωρίς να βλέπουν χρώμα, καταγωγή και θρησκεία. Είναι λοιπόν άδικο να τους κουνάτε το δάκτυλο υποδεικνύοντά τους το τι να κάνουν. Αυτοί που βιώνουν το πρόβλημα ξέρουν. Όλοι οι άλλοι μιλάνε εκ του ασφαλούς...
Κλείνοντας θα σας θυμίσω τις παροιμίες του θυμόσοφου λαού: " Όποιος είναι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέει" και επίσης "Όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος." Ελπίζω να έγινα κατανοητός.