Μόλις 15 ηµέρες έµειναν πριν την «περιβόητη» εξόφληση των άµεσων ενισχύσεων έτους 2023 και ο αγροτικός κόσµος έχει βαρεθεί να µιλά για τη χειρότερη χρονιά στις πληρωµές. Ο κοινοτικός κανονισµός ορίζει σαφώς όλες οι εκκρεµότητες του προηγούµενης χρονιάς να έχουν κλείσει µέχρι τις 30 Ιουνίου της επόµενης, προκειµένου να αποφευχθούν καταλογισµοί εις βάρος της χώρας µας, ωστόσο µέχρι σήµερα τα πράγµατα κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι.

Προθεσμία 15 ημερών για τα 230 εκατ. άμεσης ενίσχυσης και υπόλοιπα προγραμμάτων

Οι τελευταίες εξελίξεις µετά τη διαδικτυακή συνάντηση της οµάδας εµπειρογνωµόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής µε την επιτελική οµάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και το ανοιχτό ενδεχόµενο άρσης της πιστοποίησης του Οργανισµού δείχνουν να έχουν µπλοκάρει όχι µόνο όλο το σύστηµα διαχείρισης των κοινοτικών ενισχύσεων στην Ελλάδα, αλλά ακόµα και τις τρέχουσες διαδικασίες.

Κι αυτό φαίνεται ήδη από το γεγονός ότι ακόµα δεν έχει ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων στα eco-schemes, για να ακολουθήσουν οι διορθώσεις και η συµπληρωµατική πίστωση. Σε χειρότερη θέση και όσοι παραγωγοί θα προχωρήσουν µέχρι τις 28 Ιουνίου σε αιτήµατα άρσης επικάλυψης, σύµφωνα µε σχετική εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αφού οι Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις και Μονάδες θα τα εξετάσουν προκειµένου να τα εγκρίνουν ή να τα απορρίψουν µέχρι τις 31 Ιουλίου. Κάτι που «στέλνει» την πληρωµή τους τον Αύγουστο.

Εν τω µεταξύ, διορθωτικές απαιτούνται επίσης τόσο για τη βασική όσο και για την αναδιανεµητική ενίσχυση, ενώ το ενδεχόµενο µιας πρώτης πίστωσης για τα υπόλοιπα των συνδεδεµένων δεν µοιάζει υπό αυτές τις συνθήκες εφικτό. Άλλωστε, την όλη κατάσταση περιέπλεξαν και οι διαρροές για ανασχηµατισµό και αλλαγές στο υπουργείο της πλατείας Βάθη.

Τα χρωστούµενα, λοιπόν, προς τους αγρότες, τα οποία και πρέπει να τακτοποιηθούν µέχρι το τέλος του µήνα, είναι τα εξής:

Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Πληρώθηκαν 191 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 245 εκατ. ευρώ που έπρεπε να µπουν στους λογαριασµούς των αγροτών και εκκρεµούν ακόµα 54 εκατ. ευρώ.

Βασική ενίσχυση: Πιστώθηκαν 765,7 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισµός του έτους ανέρχεται στα 829,5 εκατ. ευρώ. Αυτό σηµαίνει ότι οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει περίπου στα 64 εκατ. ευρώ.
Αναδιανεµητική ενίσχυση: Πιστώθηκαν 165 εκατ. ευρώ, από τα 174 εκατ. ευρώ του προϋπολογισµού, γεγονός που αφήνει µια εκκρεµότητα της τάξης των 9 εκατ. ευρώ.

Νεαροί αγρότες: Από το ποσό των 27,6 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι νέοι έλαβαν 24,4 εκατ. ευρώ και τους οφείλονται ακόµα 3,2 εκατ. ευρώ.
Eco-schemes: Πιστώθηκαν τον Απρίλιο 393 εκατ. ευρώ, µε τον προϋπολογισµό της ενίσχυσης να φτάνει τα 426,4 εκατ. ευρώ. Αυτό σηµαίνει ότι εκκρεµεί η πληρωµή ενός ποσού της τάξης των 33,3 εκατ. ευρώ.

Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στις αρχές ∆εκεµβρίου του 2023 πληρώθηκε το 70% των αγροπεριβαλλοντικών, που αντιστοιχούσαν σε 173 εκατ. ευρώ και αφορούσαν 71.332 δικαιούχους. Αυτό σηµαίνει ότι εκκρεµούν ακόµα περίπου 70 εκατ. ευρώ.
∆ήλωση εφαρµογής για τη ∆άσωση έως 24 Ιουνίου, η πληρωµή πιο πίσω

Εν τω µεταξύ, µέχρι τις 24 Ιουνίου 2024 θα µπορούν κατ’ εξαίρεση για το έτος 2023 να υποβάλουν οι δικαιούχοι της ∆άσωσης τη δήλωση εφαρµογής, σύµφωνα µε την 5η τροποποιητική εγκύκλιο για τη διαδικασία υποβολής δήλωσης εφαρµογής του υποµέτρου 8.1 «∆άσωση και δηµιουργία δασικών εκτάσεων». Το πρόβληµα, ωστόσο, παραµένει µε τα πληροφοριακά συστήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ µε αποτέλεσµα να µην µπορεί να πληρωθεί το πρόγραµµα της ∆άσωσης του 2022 και 2023, σύµφωνα µε όσα δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραµµατέας Ενωσιακών Πόρων του ΥπΑΑΤ, ∆ηµήτρης Παπαγιαννίδης. Ο ίδιος, βέβαια, συµπλήρωσε ότι «πιστεύουµε ότι σύντοµα θα λυθούν τα προβλήµατα και θα γίνουν οι πληρωµές», χωρίς όµως να µπορεί να προσδιορίσει το χρόνο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.