24 ώρες προτού οι Χριστιανοί της Κύπρου γιορτάσουν τη γέννηση του Χριστού, η Ιερά Σύνοδος συνέρχεται για να ψηφίσει τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου. Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής ανέδειξαν στο τριπρόσωπο τον Μητροπολίτη Λεμεσού, Αθανάσιο με 35,68%, τον Μητροπολίτη Πάφου, Γεώργιο με 18,39% και τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής, Ησαΐα με 18,1%.

Η εκλογή του νέου Πρωθιεράρχη της κυπριακής Εκκλησίας θα γίνει με μυστική ψηφοφορία, μετά από τη Θεία Λειτουργία, στο Παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα, εντός του Αρχιεπισκοπικού Μεγάρου, στο οποίο θα συλλειτουργήσουν τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Τα ονόματα των τριών Ιεραρχών αναγράφονται σε ψηφοδέλτιο που θα τους δοθεί από τον Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου και ακολούθως θα ψηφίσουν ενώπιον της Αγίας Τράπεζας. Μετά την ανάδειξή του, ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα απευθύνει το πρώτο του μήνυμα σε κλήρο και λαό, από τον παλαιό Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου.

Το AlphaNews.Live καλύπτει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις, ενώ ο Alpha Κύπρου μεταδίδει τα γεγονότα με έκτακτα δελτία ειδήσεων.

Live Updates
24/12/202209:31 Σε εξέλιξη η μυστική ψηφοφορία
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μυστική ψηφοφορία των 16 μελών της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα αποφασίσει ποιος θα είναι ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, που θα διαδεχθεί τον μακαριστό Χρυσόστομο Β’. Πάντως, όλα «δείχνουν» ότι ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, θα είναι ο διάδοχος του Θρόνου.

24/12/202209:12 Ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία, από λεπτό σε λεπτό ο νέος Αρχιεπίσκοπος
Ολοκληρώθηκε η Θεία Λειτουργία, με τους Ιεράρχες να ετοιμάζονται να εκλέξουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο, με μυστική ψηφοφορία στον παλιό Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη

24/12/202209:06 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην Αρχιεπισκοπή
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή πέριξ της Αρχιεπισκοπής υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, υπό τον φόβο τυχόν επεισοδίων από υποστηρικτές των τριών διεκδικητών.

Πάντως, μέχρι στιγμής έχουν μαζευτεί έξω από το Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, υποστηρικτές του «φαβορί» για τον Θρόνο, Μητροπολίτη Γεωργίου. 

24/12/202209:02 Εικόνα από τον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα
Δείτε εικόνα από το συλλείτουργο που πραγματοποιούν τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου, στο Παρεκκλήσι του Καθεδρικού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα. 

24/12/202208:18 Έφτασαν οι πρώτοι στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο
Με τη Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι πρώτοι Αστυνομικοί πήραν θέση έξω από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου. 

24/12/202207:56 Ποιοι είναι οι τρεις Μητροπολίτες που διεκδικούν την ψήφο των Συνοδικών;
Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος. Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος. Μητροπολίτης Ταμασού, Ησαΐας.

Αυτοί είναι οι τρείς Ιεράρχες που αναδείχθηκαν στο Τριπρόσωπο μέσα από την εκλογική διαδικασία των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 και πήραν το «εισιτήριο» για να θέσουν τους εαυτούς τους ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, που αποφασίζει σήμερα τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο για να διαβάσετε τα βιογραφικά τους:

Διαβάστε επίσης:

Ποιοι είναι οι τρεις Ιεράρχες που διεκδικούν τη ψήφο των Συνοδικών για το Θρόνο
24/12/202207:39 Όλα δείχνουν ότι ο Πάφου Γεώργιος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος
Ξεκάθαρα υπέρ του Πάφου Γεώργιου τάχθηκε χθες, μιλώντας στον Alpha, ο Κωνσταντίας Βασίλειος, και πλέον όλα δείχνουν ότι ο Μητροπολίτης Πάφου θα διαδεχθεί τον μακαριστό Χρυσόστομο Β’, ανοίγοντας έτσι ένα νέο κεφάλαιο για την Εκκλησία της Κύπρου.

Αν δεν αλλάξει κάτι στο παρασκήνιο, ο Πάφου εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, με την δική του ψήφο κι άλλων οκτώ, δηλαδή των Τριμυθούντος, Κιτίου, Χύτρων, Αρσινόης, Μεσαορίας, Καρπασίας, Κωνσταντίας και Ταμασού.

Την ίδια ώρα, λίγη σημασία έχει τι θα πράξουν ο Μόρφου κι ο Κυρηνείας, αφού με τα δεδομένα ως έχουν, το αποτέλεσμα δεν μπορεί να ανατραπεί.

Παρόλο που όλα δείχνουν ότι ο Λεμεσού Αθανάσιος έφτασε για δεύτερη φορά στην πηγή, αλλά ούτε τώρα θα πιει νερό, μιλώντας στον Alpha ζήτησε από όσους πιστούς νιώθουν εκνευρισμένοι με τα όσα γίνονται, να αποδεχτούν το αποτέλεσμα με αγάπη.

Ο Μητροπολίτης Πάφου ζήτησε ειρήνη και ομοψυχία την επομένη της απόφασης της Ιεράς Συνόδου, επαναλαμβάνοντας ότι οι Ιεράρχες είναι αυτοί που έχουν τον τελικό λόγο, σεβόμενοι πάντα τη ψήφο του λαού.

Στο μεταξύ, αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο του παρασκηνίου είναι ο διχασμός στο μέτωπο των Κυκκωτών, με τον Νικηφόρο να στηρίζει Λεμεσού και τον Ησαΐα τον Πάφου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι άνθρωποι που γνωρίζουν το παρασκήνιο από τις Μητροπόλεις και την Αρχιεπισκοπή, ο Ταμασού θα δώσει την ψήφο του στον Γεώργιο, με ανταλλάγματα. Ο Πάφου δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο αυτό, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για πάρε-δώσε, αλλά για ένα διαχρονικό αίτημα.

Διαμάχες, παρασκήνιο, συμφωνίες κάτω από το τραπέζι κι ότι άλλο μπορεί να συνθέσει ένα σκηνικό πολιτειακών και όχι εκκλησιαστικών εκλογών, επιβεβαιώνουν ότι έχουμε μια απλή αντιγραφή των εκλογών του 2006.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πριν από το μεσημέρι, άπαντες θα γνωρίζουν τον νέο Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος θα στείλει το μήνυμα του αμέσως μετά την εκλογή από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου στην Αρχιεπισκοπή.

24/12/202207:12 Σε εξέλιξη η Θεία Λειτουργία
Ηεκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, θα γίνει με μυστική ψηφοφορία, μετά από τη Θεία Λειτουργία, στο Παρεκκλήσι του Αποστόλου Βαρνάβα, στο οποίο θα συλλειτουργήσουν τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.