Το οικολογικό πρόβλημα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμα που απέστειλε για την έναρξη του επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», το οποίο ξεκίνησε από σήμερα το πρωί 27 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει ως και τις 29 Οκτωβρίου 2022, στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ).

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τόνισε ότι από την καταστροφή του περιβάλλοντος δεν απειλείται μόνο η ζωή αλλά και η διατήρηση της ανθρώπινης παρουσίας πάνω στη Γη ενώ έκανε λόγο για την ανευθυνότητα που δείχνουν οι σύγχρονοι άνθρωποι σε θέματα διαχείρισης του φυσικού πλούτου.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

00:00
00:33

Η εικόνα που περιέγραψε στο χαιρετισμό του ο Οικουμενικός Πατριάρχης για το περιβάλλον και τη διαχείριση από τον άνθρωπο είναι ζοφερή. Οι άνθρωποι με τις επεμβάσεις τους καταστρέφουν ακόμη και πολιτισμούς, αποψιλώνονται δάση στο όνομα πολιτικών, γεωπολιτικών συμφερόντων και σχεδιασμών ή ακόμη και για την υποτιθέμενη αύξηση του βιοτικού επιπέδου.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας στο χαιρετισμό που απέστειλε στο επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», επεσήμανε σε αυστηρό ύφος ότι απαιτείται άμεση κινητοποίηση και δεσμευτικές προτάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Αναφέρθηκε στην ανάγκη να δραστηριοποιηθούν όχι μόνο οι ενήλικες αλλά και από πολύ νωρίς τα παιδιά ώστε να ενημερωθούν για το περιβάλλον και να γίνουν υπεύθυνοι πολίτες.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Πρωτόθρονης Εκκλησίας για την ευαισθητοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο της κοινής γνώμης για το οικολογικό πρόβλημα, αναφέροντας μεταξύ άλλων και την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, την Πανορθόδοξη Σύνοδο που έγινε το 2016 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης. Εκεί, όπως ανέφερε ο κ. κ. Βαρθολομαίος όλοι οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών είχαν δεσμευθεί να προωθήσουν θέματα προστασίας του Περιβάλλοντος το οποίο έχουν δικαίωμα, όπως είπε, να χαίρονται όχι μόνο οι σύγχρονοι άνθρωποι αλλά και οι επόμενες γενιές.

Είπε επίσης ότι η Εκκλησία διδάσκει τον σεβασμό στον άνθρωπο, στο περιβάλλον μέσα από τη Θεολογία αλλά κ αι το περιβαλλοντικό ήθος.

Τέλος ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας συνεχάρη την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης για τις πρωτοβουλίες τις οποίας λαμβάνει για θέματα που αφορούν το περιβάλλον και την οικολογία.

Σημειώνεται ότι το συνέδριο «Οικολογική Θεολογία και Περιβαλλοντική Ηθική», τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Θεολογίας και Οικολογίας – Παράρτημα της ΟΑΚ.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες και Θεολόγοι, με είκοσι περίπου επιστημονικές εισηγήσεις, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Εκκλησιών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.