«Κρατήστε την Αγία Σοφία της Τουρκίας «σημείο συνάντησης πολιτισμών».

Η ιστορική Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, που μετατράπηκε και σε τζαμί νωρίτερα αυτό το μήνα από την τουρκική κυβέρνηση, θα πρέπει να διατηρηθεί ως ένας διαπολιτισμικός χώρος «που αντικατοπτρίζει την πολυμορφία και την πολυπλοκότητα της Τουρκίας και της ιστορίας της», δήλωσαν την Παρασκευή δύο εμπειρογνώμονες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Είναι ένα ιστορικό λάθος σε αυτή τη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία να γίνονται δράσεις που χωρίζουν θρησκευτικές και πολιτιστικές ομάδες στην Τουρκία και πέραν αυτής, αντί να τις ενώσουν», δήλωσε η Karima Bennoune, ειδική εισηγήτρια για τα πολιτιστικά δικαιώματα ενώ και ο Ahmed Shah, ειδικός εισηγητής για την θρησκευτική ελευθερία δήλωσε «Ο Ναός της Αγίας Σοφίας είναι τόσο μεγάλος ώστε μπορεί να τους συμπεριλάβει όλους».

Οι εμπειρογνώμονες εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης στις 10 Ιουλίου να αλλάξει την κατάσταση του κτηρίου και η «βιαστική εφαρμογή αυτής της απόφασης», ενδέχεται να παραβιάσει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας βάσει των κανόνων που απορρέουν από τη Σύμβαση Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO του 1972.

«Συμμεριζόμαστε την ανησυχία της UNESCO ότι η μετατροπή ενός μνημείου εξαιρετικής καθολικής αξίας απαιτεί προηγούμενη ειδοποίηση και διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να διασφαλιστεί ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων. Η Αγία Σοφία είναι το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Τουρκίας και αποτελεί μνημείο παγκόσμιας σημασίας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.