Άμεση ήταν η απάντηση της Εκκλησίας της Ουκρανίας με αφορμή την απόφαση της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ουκρανίας, να ιδρύσει παράλληλη θρησκευτική οργάνωση με το όνομα Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, καθώς και την υποβολή αιτήματος για μεταφορά ενός ναού και εγκαταστάσεων από την Άνω Λαύρα.

Το Τμήμα Πληροφοριών της Εκκλησίας της Ουκρανίας σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση, έκανε λόγω για επιθετική πολιτική λεηλασίας.

“Η απόφαση αυτή, στην πραγματιτκότητα αντιγράφει το όνομα της ανδρώας Ιεράς Μονής της Εκκλησίας της Ουκρανίας, η οποία λειτουργεί σήμερα, στη Λαύρα του Κιέβου” – τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Επίσης, το Τμήμα Πληροφοριών συμπληρώνει πως “με την απόφαση αυτή επιβεβαιώνεται γι΄ ακόμη μια φορά η επιθετική πολιτική λεηλασίας των Εκκλησιών της “ΑΕΟ”,η οποία εισήχθη από την αρχή της στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, και η οποία συνίσταται στην παράνομη κατάληψη των εκκλησιών και θρησκευτικών οργανώσεων που ανήκουν στην Εκκλησία μας”.

“Η πρακτική της δημιουργίας παράλληλων εκκλησιαστικών νομικών καθεστώτων με παρόμοια ή πανομοιότυπα ονόματα εισήχθη την εποχή του Φιλάρετου (Ντενισένκο) με μοναδικό σκοπό την λεηλασία της περιουσίας των θρησκευτικών κοινοτήτων” – συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Σε άλλο σημείο το Τμήμα Πληροφορίων αναφέρει: “Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας για την Εθνοπολιτική και την Ελευθερία της Συνείδησης, από την 1η Ιανουαρίου 2021, το δίκτυο των μοναστηριών της “ΑΕΟ” αποτελείται από 79 μοναστήρια, συμπεριλαμβανομένων 233 μοναχών, συνολικά 3 άτομα ανά μοναστήρι. Οι πληροφορίες αυτές υποδεικνύουν ότι επί του παρόντος η “ΑΕΟ” δεν χρειάζεται να ιδρύσει επιπλέον μοναστήρια, καθώς πρακτικά δεν υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να ζήσουν μοναστική ζωή, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των μοναστηριών της “ΑΕΟ” υπάρχουν μόνο στα χαρτιά”.

“Επομένως η απόφαση της Συνόδου της “ΑΕΟ” είναι μια ακόμη προσπάθεια ίδρυσης τεχνητής μονής, η οποία δεν αποσκοπεί στην οργάνωση της μοναστικής ζωής, αλλά αποτελεί μια πιθανή απειλή θρησκευτικού μίσους” – προσθέτει κλείνοντας το Τμήμα Πληροφορίων της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.