Οδηγίες, εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σχετικά με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που θα πρέπει να υποβάλλουν κατ΄ επάγγελμα αγρότες για επιδοτήσεις που εισέπραξαν αναδρομικά.

Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ΦΠ για αναδρομικά αγροτικών επιδοτήσεων φορολογικού έτους 2018

Ε Έχω εισπράξει αναδρομικά αγροτικών επιδοτήσεων. Σε ποιο έτος θα τα δηλώσω;
Α Τα ποσά των αναδρομικών επιδοτήσεων που αφορούν προηγούμενα έτη δηλώνονται με τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν. Για το φορολογικό έτος 2018 η δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά ενώ για παλαιότερα έτη οι δηλώσεις υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι το τέλος του έτους που λάβατε την βεβαίωση για τα ποσά αυτά.

Ε Έχω την χειρόγραφη βεβαίωση ΟΠΕΚΕΠΕ για τα αναδρομικά ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων αλλά δεν εμφανίζεται η επιλογή για υποβολή Δήλωσης Αναδρομικών. Πώς θα υποβάλλω τη δήλωση αναδρομικών;
Α Η επιλογή είναι ενεργή για όσους φορολογούμενους υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για αναδρομικά ποσά αγροτικών επιδοτήσεων στο φορολογικό έτος 2018. Σε διαφορετική περίπτωση υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ.

Ε Πώς θα δηλώσω τα αναδρομικά ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής;
Α Η υποβολή θα γίνει αφού επιλέξετε Τροποποιητική δήλωση και στη συνέχεια Δήλωση Αναδρομικών Ε1.

Οι αγροτικές επιδοτήσεις δηλώνονται αρχικά στον πίνακα Γ2 του Ε3. Για διευκόλυνσή σας εάν επιλέξετε ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ-ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ θα ανοίξει υπο-πίνακας ο οποίος φέρνει προ-συμπληρωμένα τα ποσά των επιδοτήσεων της προηγούμενης δήλωσης αθροιζόμενα με τα αναδρομικά ποσά των αγροτικών επιδοτήσεων. Αφού τα ελέγξετε θα επιλέξετε μεταφορά και κλείσιμο και οι επιδοτήσεις μεταφέρονται αυτόματα στο Ε3. Στη συνέχεια το μέρος αυτών που δεν λήφθηκε υπόψη κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, αναγράφεται στους κωδ. 659/660 του Εντύπου Ε1 της δήλωσης φόρου εισοδήματος. Επισημαίνεται ότι οι επιδοτήσεις δεν μεταφέρονται αυτόματα στους κωδικούς 659/660 αλλά αυτές θα πρέπει να προστεθούν στις επιδοτήσεις που υπήρχαν στην προηγούμενη δήλωση. Αν οι επιδοτήσεις αφορούν σύζυγο, η υποβολή του Ε3 αναδρομικών θα γίνει με τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης και στη συνέχεια η υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης Ε1 για τις αναδρομικές αγροτικές επιδοτήσεις θα γίνει με τους κωδικούς του υπόχρεου.Συνεπώς θα πρέπει να προηγηθεί η υποβολή του Ε3 και στην συνέχεια να υποβάλλεται το Ε1.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Πρέπει η υποβολή του Ε3 που αφορά τις αναδρομικές αγροτικές επιδοτήσεις να γίνεται μέσω του μενού αναδρομικών και όχι μέσω του απλού Ε3.Περαιτέρω για διευκρινίσεις σχετικά με τον προσδιορισμό του εισοδήματος που αποκτάται από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα θα ανατρέξετε στην ΠΟΛ.1116/2015.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.