Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, την περίοδο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που έχουν δοθεί σε εργαζομένους και επαγγελματίες έχουν ανέλθει σε 1,56 δισ. €. Ειδικότερα, σε 810.028 μισθωτούς που ήταν σε αναστολή εργασίας στην πρώτη φάση, δηλαδή από τα μέσα Μαρτίου έως τέλη Απριλίου, καταβλήθηκαν συνολικά 648 εκατ. ευρώ, ενώ για τον Μάιο 542.244 εργαζόμενοι έλαβαν 221,9 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο 220.506 εργαζόμενοι στον τουρισμό και σε άλλους κλάδους της οικονομίας που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό έλαβαν συνολικά 129 εκατ. ευρώ.

Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία για τα ποσά που έχουν δοθεί σε επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες. Συνολικά 182.839 άτομα έλαβαν 102,7 εκατ. ευρώ, ενώ 57.345 επαγγελματίες που ανήκουν στις λεγόμενες ειδικές κατηγορίες (π.χ. οικοδόμοι, ηθοποιοί κ.τ.λ.) έλαβαν συνολικά 45,9 εκατ. ευρώ.

Πίσω φαίνεται να έχει μείνει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, καθώς οι επιχειρήσεις προς το παρόν δεν επιλέγουν τη λύση που έχει θεσπίσει το κράτος να θέσουν τους υπαλλήλους τους σε εκ περιτροπής εργασίας και για τις ημέρες που δεν εργάζονται οι υπάλληλοί τους να τους καταβάλλει το Δημόσιο το 60% της απώλειας του μισθού τους και να καλύπτει το σύνολο των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχουν ενταχθεί μόλις 29.286 άτομα και έχουν λάβει συνολικά 4 εκατ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα ένα μπαράζ μέτρων ανακούφισης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που «έχασαν» το καλοκαίρι λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, των εργαζομένων που είτε έμειναν χωρίς δουλειά είτε κινδυνεύουν τους επόμενους μήνες να τη χάσουν αλλά και των ανέργων με την πλειοψηφία να παραμένει εκτός εργασίας για πάνω από 12 μήνες.

Πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη των μέτρων επιδότησης της απασχόλησης, αλλά και επανάληψη του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής, δηλαδή χορήγηση δανείων από το Δημόσιο, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου κάθε επιχείρησης, και αναστολή πληρωμών φόρων (κυρίως ΦΠΑ) για όλους τους πληγέντες από την πανδημία.

ΑΣΕΠ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ

Πλήθος αιτήσεων αναμένεται να συγκεντρώσει η νέα μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την ενίσχυση των δομών Υγείας της χώρας με 1.209 μονίμους υπαλλήλους (6Κ/2020).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ΑΣΕΠ, ο κόμβος της Ανεξάρτητης Αρχής είναι πιθανό να δεχθεί πάνω από 60.000 αιτήσεις.

Κύριο χαρακτηριστικό του διαγωνισμού είναι ότι δεν περιλαμβάνει το κριτήριο της ειδικής εμπειρίας, γεγονός που θέτει όλους τους υποψηφίους στο ίδιο σημείο εκκίνησης.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.