Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις, συνολικού ύψους 1.674.584,32 ευρώ, θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α., αύριο, Τετάρτη 7 Απριλίου, σε 915 δικαιούχους παραγωγούς των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις ή είναι δικαιούχοι ενισχύσεων για απώλεια παραγωγής.

Eπισημαίνεται ότι ο κύριος όγκος των ενισχύσεων αφορά κυρίως ζημιές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Ετήσιο 2017», καθώς και «Πυρκαγιές 2017», ενώ ξεκινά και η καταβολή ενισχύσεων για τις ζημιές που εντάχθηκαν στα προγράμματα «Ετήσιο 2018» και «Πυρκαγιές 2018».

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό πατήστε εδώ.

«Αυτό που πόνεσε τους παραγωγούς ήταν ότι τους υποχρέωσε κάπου το Σεπτέμβριο να αλλάξουν τις συμβάσεις και εκεί που ανέμεναν γύρω στα 30-35 ευρώ τον τόνο, για τη σοδειά τους, βρέθηκαν να είναι με μια νέα σύμβαση με 20 ευρώ τον τόνο. Τα έξοδα όμως είχαν γίνει και δεν μπορούσαμε να τα αποφύγουμε. Και με δεδομένο ότι η εξαγωγή των τεύτλων έγινε με καθυστέρηση, είχαμε μεγάλες φύρες που κυμάνθηκαν από 10% έως και 25%. Οπότε στο χέρι του παραγωγού ήρθαν 15 ευρώ τον τόνο για τα οποία έχουν δοθεί επιταγές. Με βάση όμως την αρχική συμφωνία έχουν χαθεί γύρω στα 100 ευρώ τον τόνο» μας εξήγησε ο συνομιλητής μας. Οι υπόλοιπες ποσότητες, κυρίως από τη Θεσσαλία και το Δομοκό, που είχαν σπαρθεί τεύτλα, απορροφήθηκαν από μονάδα βιοαερίου στα Φάρσαλα.

Για τη φετινή σεζόν, μετά και το περσινό «κάζο», που έρχεται να σώσει εν μέρει η συνδεδεμένη, έστω και με καθυστέρηση δύο μηνών, λέγεται πως καλλιεργήθηκαν κάποια λίγα στρέμματα στη Θεσσαλία, τα οποία θα απορροφηθούν και πάλι από μονάδα βιοαερίου.

Η καλλιέργεια, ωστόσο, μπορεί και να μην είναι καταδικασμένη να εκλείψει οριστικά. Παραγωγοί θυμίζουν πως συνδεδεμένη ενίσχυση θα υπάρξει και φέτος και του χρόνου και σημειώνουν πως αν ολοκληρωθεί η μεταβίβαση της εταιρείας (σ. σ. εκκρεμεί ένα δικαστήριο που παίρνει αναβολές λόγω κορονωϊού) στην Πειραιώς, το business plan διάσωσης που είχε υποβληθεί προβλέπει για το 2022, την καλλιέργεια 60.000 στρεμμάτων γύρω από το εργοστάσιο στο Πλατύ. «Περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει και θα κάνουμε και κάποιες επαφές», επισημαίνει ο συνομιλητής μας σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η καλλιέργεια μπορεί να αναβιώσει, εάν υπάρξει βούληση».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.