ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ ΣΕΡΑΦΕΙΜ – Ένας Επίσκοπος που η Εκκλησία τον εκλέγει και του αναθέτει μια από τις σημαντικότερες Επισκοπές στην Αφρική, προκειμένου να σώσει τη ζωή του, εγκαταλείπει το Ποίμνιο του που του εμπιστεύθηκε ο Θεός.

Δεν μπόρεσε ως άνθρωπος να ακολουθήσει το παράδειγμα του Χριστού για τη Θυσία του Σταυρού που θυσιάσθηκε για όλους μας.
Ο Επίσκοπος αυτός είναι ο Αντινόης Παντελεήμων που με συκοφαντεί δημόσια ότι δεν είμαι συνέχεια στην Επαρχία μου. Η ασθένεια του δεν είναι τέτοια που να έχει πάθει αμνησία. Προσευχόμεθα για την υγεία του. Ο Απόστολος Παύλος δεν σημαίνει επειδή δεν ήταν παρών στις Τοπικές Εκκλησίες που οργάνωνε δεν ήταν μαζί με το ποίμνιο του.

Την αποστολική παράδοση και τις δυσκολίες που είχαν οι Απόστολοι τον πρώτο αιώνα τις έχουμε και σήμερα εκεί που ξεκινούμε την Ιεραποστολή της Εκκλησίας μας. Αν έμενα συνεχεια στην επαρχία μου θα ήμουνα και εγώ ένα από τα άπορα και ορφανά παιδιά που αν δεν κάνουμε το παν για να ζήσουν όλοι θα πεθάνουμε από πείνα. Κατά συνέπεια η απουσία μου είναι για να δραστηριοποιηθώ όσο μπορώ να προστατέψουμε το ποιμνιο μας να επιβιώσει.

Οι πρώτοι χριστιανοί ήσαν εβραίοι και η Εκκλησία της συνδέθηκε το πρώτο αιώνα με την Ιουδαϊκή παράδοση. Στη ιστορική της πορεία αγκαλιάζει τις πολιτιστικές αξίες των Λαών και τους δίνει Χριστολογικό και σωτηριολογικό περιεχόμενο για την εν Χριστώ σιωτηρία των ανθρώπων εκεί που ζουν. Ο άγιος Αντινόης ζει ακόμη στο δικό του κόσμο και ταυτίζει τον εαυτό του με το αλάθητο του πiαπά και τον εκπρόσωπο του Θεου στη Γη. Οι διακόνισσες θα προσφέρουν στην ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας μας.

Θα κάνουν δηλαδή κάτι καλό, που ο άγιος Αντινοης αρνήθηκε στη κλήση του Θεού να θυσιασθεί για την Εκκλησία και επέλεξε να σώσει τη ζωή του. Χρηματοδοτείται από το Κράτος ως συνταξιούχος καθηγητής, από το Πατριαρχείο μας, από τους Αποδήμους μας, από συγγενείς και φίλους, ουδέποτε όμως μας έδωσε ένα ευρώ να δώσουμε λίγο ψωμί σε ένα άπορο και ορφανό παιδάκι για να ζήσει. Και έρχεται δημόσια να με κατηγορήσει αυτός που εγκατέλειψε το ποιμνιο του για να σώσει τη ζωή του ότι δεν ΄σέβομαι τις παραδόσεις της Εκκλησίας μας.

Το ίδιο οι φαρισαιοι επιτέθησαν στον Ιησού Χριστό γιατί, δηθεν καταργούσε την αργία του Σαββάτου και έκανε θαύμα το Σάββατο, ότι δηλαδή καταργούσε την παράδοση της αργίας του Σαββάτου. Οι διακόνισσες καλούνται από την Εκκλησία μας να κάνουν στο φιλανθρωπικό και κατηχητικό έργο όσα δεν μπόρεσε να κάνει ο άγιος Αντινόης που προτίμησε να σώσει τη ζωή του αντί να θυσιασθεί για το ποίμνιο του “άχρι θανάτου, θανάτου δε ζωής” .

Γνωρίζω τον άγιο Αντινόης για τριάντα χρόνια, ως νεαρός κληρικός, ξεσήκωσε την αθώα τότε νεολαία στην Νότιο Αφρική να στραφούν και να επαναστατήσουν κατά του μακαριστού Γέροντα Μητροπολίτη του και Ευεργέτη του μακαριστού Παύλου με μεγάλες αναστατώσεις στη Παροικία μας και στο Πατριαρχείο μας. Κι όταν του έδωσε η Εκκλησία κι άλλη ευκαιρία να διακονήσει ως εφημέριος την πρώτη Ελληνορθόδοξη κοινότητα μας στο Κέιπ Τάουν, διαίρεσε την Παροικία μας δημιουργούσε φανατικούς οπαδούς να τον ακολουθούν όπως έκανε και εναντίο του ευεργέτη του Γέροντα Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως Παύλου που διακονούσε την Εκκλησία μας παιδιόθεν.

Στο Κέιπ Τάουν, αν και Πρεσβύτερος, συμπεριφερόταν ως Επίσκοπος, περιφρονώντας τον ασθενή τότε πρώτο Μητροπολίτη Καλής Ελπίδος μακαριστό Παύλο, ούτε μια μέρα δεν τον επισκέφθηκε, τον άφησε στο έλεος του Θεού. Τα γνωρίζω αυτά ο ίδιος όταν πήγα να διακονήσω ως προσωρινός εφημέριος πριν την εκλογή μου ως Μητροπολίτης στην Κένυα. Ποτέ μου δεν αναφέρθηκα στην ασεβεια του αδελφού, ούτε στην πρόταση του Αλεξανδρινού μας Προκαθημένου για την εκλογή του ως Επισκόπου. Είναι η πρώτη φορά που με αναγκάζει να μιλήσω δημόσια “γνώσεσθε την αληθειαν κι η αληθεια ελευθερώσει υμάς”. Στο μεταξύ, ουδένα πρόβλημα, αν η μορφή της αναβίωσης του θεσμού της διακόνισσσας, όπως έκανε ο άγιος Νεκτάριος, δημιουργεί προβλήματα και αναστατώσεις σε ανθρώπους όπως τον άγιο Αντινόης, να τους σεβασθούμε και να περιορίσουμε τις ποιμαντικές ευθύνες των διακονισσών να φροντίζουν τη διατροφή άπορων και ορφανών παιδιών. Ποτέ μας δεν έχουμε πρόθεση να ρισκάρουμε την ειρήνη της Εκκλησίας μας και την ενότητα μας.
Όταν ο Κάϊν απομακρύνθηκε από το Θεό, δολοφόνησε ακόμη και τον αδελφό του Άβελ. Αυτό που έκανε ήταν κακό. Το ίδιο σήμερα Ορθόδοξοι δολοφονούν ορθόδοξους στη Ουκρανία, αυτό είναι καλό ή κακό;

Η απάντηση είναι “κακό”. Οι διακόνισσες καλούνται να προστατεύουν άπορα και ορφανά παιδιά να ζήσουν. Αυτό είναι κακό ή καλό; H Παράδοση της Εκκλησίας είναι ζωντανή και δυναμική να προστατεύει τον άνθρωπο της κάθε εποχής για την πορεία του προς την εν Χριστώ αιώνιο σωτηρία, ταυτόχρονα όμως να προστατεύει και όσους αδικούνται και κινδυνεύουν να πεθάνουν, όπως τα άπορα και ορφανά παιδιά που ο Αντινόης εγκατέλειψε για να σώσει τη ζωή του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
 1. Ευαγγελία Νύκταρη 25 ημέρες πριν

  Επειδή με πνήγει το δίκιο.
  Προς απάντηση στην συκοφαντική επιστολή του Σεβασμιοτάτου κ. Σεραφείμ Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε προς τον Σεβασμιότατο Άγιο Αντηνόης κ Παντελεήμων.
  Σεβασμιότατε Άγιε Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, ασπάζομαι την δεξιά σας και ζητάω ταπεινά την ευχή σας.
  Θα ήθελα να παραθέσω παρακάτω σε αντιπαράθεση με τα γαραφόμενά σας κάποιες αλήθειες για να γνωρίζετε κι εσείς αλλά και ο κόσμος που σκανδαλίστηκε με αυτά που αναφέρατε αλλά και για το μείζων θέμα αυτό της χειροτονία της διακόνισας. Που θα έπρεπε, δημόσια να ζητήσετε συγνώμη για την άκυρη χειροτονία της, που δεν έχει σχέση με την ορθόδοξη διδασκαλία και το δόγμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτό είναι μια αιρετική προτεστάντικη ενέργεια. Ουδέποτε στην Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά ούτε καμιά οικουμενική Σύνοδος δεν έδωσε σε γυναίκα την (άδεια-χειροτονία) να συμμετάσχει στην θεία Λειτουργία ενεργά και να κοινωνάει τον κόσμο το Σώμα και Αίμα Κυρίου. Αυτά είναι αιρετικά και ξένα προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.
  Τώρα όσον αφορά τον Σεβασμιότατο Άγιο Αντηνόης κ. Παντελεήμων δεν χρειάζεται κανενός μας την υπεράσπιση διότι όλοι γνωρίζουν ποιο ήταν και ποιο είναι το έργο του μέσα στην Εκκλησία ως ενεργός Μητροπολίτης αλλά κι ως εφησυχάζον. Όμως θα παραθέσω τόσο για σας να γνωρίζετε διότι από τα γραφόμενα σας έχετε άγνοια των γεγονότων αλλά κι άλλο τόσο για αυτούς που σκανδαλίσατε μην γνωρίζοντας την Αλήθεια.
  Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι αν ίσχυαν αυτά περί της Νότιου Αφρικής και για την όπως λέτε ανάρμοστη συμπεριφορά του Σεβ. Παντελεήμων προς τον τότε Μητροπολίτη κυρό Παύλο ΓΙΑΤΙ ο εν λόγω Μητροπολίτης ζήτησε συγνώμη απο τον Άγιο Αντηνόης Παντελεήμων την ημερα της κηδείας του Μακαριστού κυρού πρώην Πατρειάρχου Αλεξανδρείας Πέτρου Β, ενώπιον πολλών Μητροπολιτών του Πατρειαρχείου Αλεξανδρείας αλλά και Ελλήνων Αρχιερέων όπως της τότε υπουργού Παιδείας και πολλών λαϊκών και εμού της ιδίας. Στο αεροδρόμιο των Αθηνών καθώς περιμέναμε να μπούμε στο αεροπλάνο για να πάμε στο Καΐρο για την εξόδειο ακολουθία του Μακαριστού κυρού Πέτρου. ??? Ο κυρός Μητροπολίτης Παύλος εισερχόμενος στην VIP αίθουσα αναμονής πήγε κατευθείαν χωρίς να το περιμένει κανείς διότι μέχρι εκείνη την στιγμή ο εν λόγω Μητροπολίτης καταδίωκε τον Σεβ. Παντελεήμων, ενώπιον όλων του έβαλε μετάνοια και κατά λέξη του είπε αδελφέ Παντελεήμων σου ζητώ συγνώμη για τον διωγμό που υπέστεις εξαιτίας μου, ήταν λάθος μου που άκουγα όλους αυτούς. Εξαιτίας της εργατικότητα σου ή ζηλοφθονεία τους με τύφλωσε. Ζητώ να με συγχωρέσεις. Βέβαια όλοι είχαν μείνει άναυδοι από το γεγονός, . Ο Σεβ. Παντελεήμων παρότι την αναπηρία του προσπάθησε να σηκωθεί κι εκείνος ταυτόχρονα του είπε γέροντα κι εγώ σου ζητάω συγνώμη αν έκανα κάτι εν αγνοία μου.
  Για το θέμα της παραίτησης του Σεβ. Παντελεήμων σίγουρα δεν παρετηθήτε για να σώσει την ζωούλα του κάθε άλλο είχε θυσιαστεί στην Ιεραποστολή καθότι καρκινοπαθής και παραπληγικός εργάστηκε με πολύ ζήλο και αυτοθυσία μέχρι που του το επέτρεπε η υγεία του. Όμως μετά από την διάγνωση καρκίνου στο πάγκρεας η κατάσταση της υγείας του δυσχέρενε καθημερινά και αποφάσισε να παραιτηθεί για να μην κρατάει την θέση ενώ θα βρίσκονταν στην Ελλάδα για θεραπείες, έτσι ώστε να βάλουν κάποιον υγειή για να συνεχίσει το έργο της Ιεραποστολής. Μετά την παραίτηση του χειρουργήθηκε από καρκίνο στον αριστερό μαστό, και μετά από ένα χρόνο του αφαίρεσαν την ουροδόχο κύστη και έχει σολινάκια που τα αλλάζει κάθε 3 μήνες , του έβαλαν απυνηδωτή στην καρδιά, έχει ζάχαρο, και πριν πάει στην Ν. Αφρική ως Αρχιμανδρήτης είχε καρκίνο στην σπονδυλική στήλη και γενετικά όργανα.
  Αλλά δόξα το Θεό συνεχίσει παρόλαταύτα και εξομολογεί και συμβουλεύει και εργάζεται τον ορθό καλό αγώνα του πραγματικού πατέρα της Εκκλησίας σε αναπηρική καρέκλα.
  Για τα χρήματα που αναφέρατε ότι μαζεύει και δεν σας στέλνει ένα ευρώ για να μην πεινάσετε σας πληροφορώ ότι από το Πατρειαρχείο του δίνουν μια φορά το χρόνο 1500 χίλια πεντακόσια ευρώ κι άλλοτε 2000 δύο χιλιάδες ευρώ που δικαιούται πολύ περισσότερα, οι Ελληνικές κοινότητες δεν έδωσαν ποτέ χρήματα προς βοήθεια προσωπική στον Σεβασμιότατο Παντελεήμων παρά μονάχα κάποιοι ευσεβείς χριστιανοί μετρημένοι στα δάκτυλα από το υστέρημά τους καθότι κι αυτοί ασθενείς αλλά βλέπουν την ασθένεια και τα πολλά έξοδα που η σύνταξη του δεν φτάνει ούτε για τα αναλώσιμα του μήνα καθότι έχει και ακράτεια. Και κάπου κάπου στα μεγάλα χειρουργεία κάποιοι πατέρες του έδιναν κάποιο μικρό ποσόν.
  Δεν έχει σπίτι ή αυτοκίνητο ή κάποιο περιουσιακό στοιχείο δικό του. Φιλοξενήται από την μεγαλύτερη αδελφή του και από μια οικογένεια στην Αθήνα που τον συντρέχουν στα νοσοκομεία.
  Επίσης όσον ήταν ενεργός δεν έφευγε παρότι άρρωστος από την Μητρόπολη του παρά μόνο κάθε ενάμιση η ένα χρόνο για 15 ημέρες για ομιλίες για να ζητήσει βοήθεια. Και πολλές φορές ο Μακαριστός κύρος Πατρειάρχης Πέτρος Β’ έπερνε τηλέφωνο και του ζητούσε να πηγαίνει στην Ελλάδα ποιο συχνά να κοιτάζει λίγο καλύτερα την υγεία του αλλά δεν κατάφερνε να το κάνει διότι δεν το επέτρεπαν τα οικονομικά του αλλά και οι πολλαπλές εργασίες της Ιεραποστολής.
  Θα μπορούσα να γράψω ολόκληρα βιβλία αλλά θα σταματήσω εδώ για να μην σας κουράζω.
  Θα ήθελα ταπεινά να ζητήσω συγνώμη για όποιον διαβάσει αυτό το άρθρο μην τυχόν και σας έχω σκανδαλίσει.
  Την μετάνοια μου Άγιε Ζιμπάμπουε κ. Σεραφείμ, εύχομαι ο Άγιος Θεός να σας στηρίζει στο Ιεραποστολικό σας έργο και να να έχετε υγεία για να το πράτεται.
  Με σεβασμό στην Αρχιεροσύνη σας
  Ευαγγελία Νύκταρη

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.