Ο Ουκρανός πρόεδρος θέλησε να δει τα όσα συνέβησαν στην πόλη με τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων – «Με τα μάτια μου είδα την Μπούκα, το Ιρπίν και τη Στογιάνκα, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να τους ξαναδώσουμε ζωή».

Η Ουκρανία θέλει «να δείξει στον κόσμο τι συνέβη εδώ» δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που βρέθηκε στην Μπούκα, όπου έγινε η σφαγή εκατοντάδων πολιτών, με αποτέλεσμα να υπάρξει διεθνής κατακραυγή.

Φορώντας στρατιωτικό αλεξίσφαιρο γιλέκο, ο Ουκρανός πρόεδρος, συνοδευόμενος από στρατιωτικούς αλλά και δημοσιογράφους, πήγε στην πόλη όπου ακόμη κλιμάκια περισυλλέγουν πτώματα αμάχων από τους δρόμους και τις αυλές, όπως μετέδωσε η ουκρανική Πράβντα.

Ο Ζελένσκι συνομίλησε με κατοίκους, ενώ είδε από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που έχει υποστεί η πόλη, η οποία κατελήφθη από τους Ρώσους στις 27 Φεβρουαρίου.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που οι δημοσιογράφοι βρίσκονται εδώ», είπε, εξηγώντας ότι «θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τι συνέβη εδώ, τι έκανε ο ρωσικός στρατός».

zelensky3__1_

Η Ουκρανία θέλει να δείξει παντού τις θηριωδίες του ρωσικού στρατού

Παράλληλα, βρέθηκε και στο κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας της πόλης, εξαίροντας τους κατοίκους. «Έχουμε δυνατούς, ευγενικούς και σκληροτράχηλους πολίτες. Για άλλη μια φορά πείστηκα γι’ αυτό κατά τη διάρκεια συνομιλίας μας στο κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μπούκα» δήλωσε, σύμφωνα με το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επαναφέρουμε τη ζωή όσο γίνεται πιο σύντομα» είπε ο Ζελένσκι, εξηγώντας ότι ήδη έχει επισκεφθεί την Μπούκα, το Ιρπίν και στη Στογιάνκα.

«Είναι εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν ως γενοκτονία»

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι όσα έγιναν στην Μπούκα αποτελούν «εγκλήματα πολέμου και θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία».

«Βρίσκεστε εδώ σήμερα και βλέπετε τι συνέβη. Ξέρετε ότι χιλιάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και βασανίστηκαν με ακρωτηριασμό, γυναίκες βιάστηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν» είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για γενοκτονία».

Πάντως, η Ρωσία αρνείται ότι σκότωσε αμάχους και κάνει λόγο για προβοκάτσια.

Στόχος του Ζελένσκι αλλά και της Ουκρανίας είναι να δώσει δημοσιότητα στις θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό στρατό. Ήδη, έχει κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις για γενοκτονία κατά του ουκρανικού στρατού και η διεθνής κοινότητα ζητά τη διερεύνηση εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία.

Ήδη, οι εικόνες πτωμάτων στους δρόμους της Μπούτσα προκάλεσαν τη διεθνή καταδίκη. Ο δήμαρχος της πόλης υποστήριξε την Κυριακή ότι τα ρωσικά στρατεύματα εκτέλεσαν τουλάχιστον 280 αμάχους φεύγοντας από την πόλη. ενώ έχουν εντοπιστεί μαζικοί τάφοι.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.