Τις ενέργειες των Αρχών του Κοσόβου και των Μετοχίων να απαγορεύσουν στον Πατριάρχη Σερβίας κ. Πορφύριο και σε επισκόπους της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας να εισέλθουν στο έδαφος της εν λόγω Δημοκρατίας, αποδοκίμασε με δηλώσείς του ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζαπορόζιε κ. Λουκάς της Ουκρανικής Εκκλησίας.

«Το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο μέρος της Σερβίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας. Η απαγόρευση στον Πατριάρχη Σερβίας να εισέλθει στα εδάφη του Κοσόβου αποτελεί εκδήλωση ολοκληρωτικής εξαφανίσεως της Ορθοδοξίας…» τόνισε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός Ιεράρχης.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος πρόσθεσε: «Δεν άφησαν τον Πατριάρχη να εισέλθει στα εδάφη, όπου κατοικούν οι ομόδοξοί του, οι οποίοι έχουν απόλυτη ανάγκη υποστήριξης και προστασίας. Με μια τέτοια ωμή παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων θέλουν να δείξουν…ότι δεν υπάρχει μέλλον για την Εκκλησία της Σερβίας στην περιοχή. Υπέρ των λεγομένων μου συνηγορεί και η επιδεικτική βεβήλωση του ιερού ναού Αγίας Τριάδος στο χωριό Νάκλο πλησίον του Πεκίου, η οποία καταγράφηκε μετά τον αποκλεισμό της εισόδου στον Πατριάρχη Σερβίας στο Κόσοβο».

«Ο Απόστολος Παύλος μας προτρέπει λέγοντας: “εἴτε πάσχει ἓν μέλος, συμπάσχει πάντα τὰ μέλη” (Α΄ Κορ. 12.26) θεωρώ απαραίτητο να υποστηρίξω τους Σέρβους αδελφούς λέγοντας: η δική σας είναι υπόθεση του Θεού και είσθε στο πλευρό της αλήθειας. Ο Θεός να σας ενδυναμώνει στη διαφύλαξη του πνευματικού λίκνου της Σερβίας καθώς και τη μέριμνα του ποιμνίου του Κοσόβου και των Μετοχίων!» – συμπληρώνει ο Μητροπολίτης Ζαπορόζιε.

Τέλος, ο Μητροπολίτης Λουκάς προέτρεψε τους πιστούς των κατά τόπους Εκκλησιών, τονίζοντας: «να ενώσουμε τις προσπάθειες από κοινού και να αποταθούμε στους διεθνείς θεσμούς, απαιτώντας την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Σερβίας».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.