Ο πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας σχολίασε την απόφαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων από την Ουκρανία αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχου της 132ης συνόδου της Επιτροπής.

Στο δημοσιευθέν με το πέρας της έγγραφο «Καταληκτήριες παρατηρήσεις επί της ογδόης περιοδικής εκθέσεως για την Ουκρανία» εκφράζεται ειδικότερα η ανησυχία «για τις πληροφορίες σχετικά με περιστατικά βίας, εκφοβισμού και πράξεις βανδαλισμού έναντι των τόπων λατρείας, εξαιτίας της διαδικασίας μεταφοράς εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στη νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας», καθώς και «για τις πληροφορίες σχετικά με την αδράνεια της αστυνομίας ως προς τέτοια περιστατικά και την απουσία στοιχείων για έρευνες, που διενήργησε το κράτος-μέλος».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπέδειξε ότι η Ουκρανία ως κράτος-μέλος οφείλει ειδικότερα «να εγγυηθεί την αποτελεσματική άσκηση της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και των πεποιθήσεων, μεταξύ άλλων μέσω και της διασφαλίσεως της προστασίας των τόπων λατρείας από εκδηλώσεις βίας, εκφοβισμού και πράξεις βανδαλισμού» και «να εξασφαλίσει την ενδελεχή και έγκαιρη διερεύνηση όλων των περιστατικών βίας και την τιμωρία αυτών».

«Η Ρωσική Εκκλησία επικροτεί το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ έλαβε τόσο ουσιαστική απόφαση επί της καταστάσεως με τους διωγμούς κατά των πιστών της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας», τόνισε ο μητροπολίτης Ιλαρίωνας σε σχόλιο για το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ο ιεράρχης εξέφρασε την ελπίδα ότι σε αυτή την ετυμηγορία θα δοθεί επίσης προσοχή από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, «εφόσον εκεί μέχρι σήμερα είναι πεπεισμένοι ότι στους σχισματικούς της “ΟΕΟ” οικειοθελώς μεταβιβάζουν τους ναούς, ενώ οι πιστοί της κανονικής Εκκλησίας επινοούν ιστορίες για ξυλοδαρμούς και επιθέσεις».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επεσήμανε το γεγονός της παραβιάσεως των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας

Η εφαρμογή των διεθνών υποχρεώσεων εκ μέρους της Ουκρανίας αποτέλεσε αντικείμενο ελέγχου κατά την 132η σύνοδο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στις 11 Νοεμβρίου 2021 δημοσιοποιήθηκε η απόφασή της, στην οποία εκφράζει ανησυχία για τις καταγγελίες περί παραβιάσεων των δικαιωμάτων των πιστών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Στο έγγραφο «Καταληκτήριες παρατηρήσεις επί της ογδόης περιοδικής εκθέσεως για την Ουκρανία» αναφέρεται ότι «η Επιτροπή ανησυχεί για τις πληροφορίες σχετικά με περιστατικά βίας, εκφοβισμού και πράξεις βανδαλισμού έναντι των τόπων λατρείας εξαιτίας της διαδικασίας μεταφοράς εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων από την Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία στη νεοσύστατη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας. Η Επιτροπή επίσης ανησυχεί για τις πληροφορίες σχετικά με την αδράνεια της αστυνομίας ως προς τέτοια περιστατικά και την απουσία στοιχείων για έρευνες, που διενήργησε το κράτος-μέλος (άρθρο 18)».

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπέδειξε ότι η Ουκρανία ως κράτος-μέλος οφείλει ειδικότερα «να εγγυηθεί την αποτελεσματική άσκηση της ελευθερίας του θρησκεύεσθαι και των πεποιθήσεων, μεταξύ άλλων μέσω και της διασφαλίσεως της προστασίας των τόπων λατρείας από εκδηλώσεις βίας, εκφοβισμού και πράξεις βανδαλισμού» και «να εξασφαλίσει την ενδελεχή και έγκαιρη διερεύνηση όλων των περιστατικών βίας και την τιμωρία αυτών».

Ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργανώσεως Public Advocacy Ολέγκ Ντενίσοφ σε σχολιό του σχετικά με το δημοσιευθέν έγγραφο τόνισε: «Αδιαμφισβήτητα, αυτή η απόφαση της Επιτροπής αποτελεί ένα θετικό γεγονός αντιδράσεως των διεθνών οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ασυδοσία γύρω από τις θρησκευτικές οργανώσεις και τους θρησκευόμενους της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία, πολύ περισσότερο, που εν προκειμένω πρόκειται για οργάνωση υπαγόμενη στο σύστημα του ΟΗΕ, που απολαμβάνει το υψηλότερο δυνατό νομικό καθεστώς στο σύστημα του διεθνούς δικαίου. Στην πραγματικότητα σε διεθνές επίπεδο δεν υπάρχουν ακόμη πιο αποτελεσματικοί τρόποι διεθνούς κριτικής όσων συμβαίνουν στην Ουκρανία έναντι των θρησκευμένων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτή η απόφαση σε μορφή προσταγής υποδεικνύει στις ουκρανικές Αρχές το απαράδεκτο της πολιτικής, που ασκούν έναντι των θρησκευομένων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Όπως επεσήμανε ο Ολέγκ Ντενίσοφ, παρόμοιες αποφάσεις συντελούν επίσης στην διάψευση των πλαστών πληροφοριών περί της δήθεν εξολοκλήρου «οικειοθελούς» μετεγγραφής κοινοτήτων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας σε άλλες ομολογίες. «Παρόλο που η διαβίβαση πληροφοριών στο σύστημα του ΟΗΕ απαιτεί κατά κανόνα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποτελεί το πλέον συστημικό σώμα μεταξύ των διεθνών οργανώσεων με πραγματικά λειτουργικές διαδικασίες εξετάσεως των πληροφοριών και των απολογισμών σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», διαπίστωσε ο επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργανώσεως Public Advocacy.

Νωρίτερα η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αφού εξέτασε την προσφυγή, που άσκησε η οργάνωση Public Advocacy στην υπόθεση σχετικά με τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των θρησκευομένων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, εξέδωσε απόφαση περί του παρανόμου της εξώσεως της θρησκευτικής οργανώσεως της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας από ναό στην πόλη Ιβάνο-Φρανκόφσκ.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.