Το ενδεχόμενο να δώσει αυτοκεφαλία στην Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας και τον Μητροπολίτη Ονούφριο εξετάζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι πιθανό να δώσει αυτοκεφαλία στην Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας, ανέφερε εκκλησιαστική πηγή προσκείμενη στο Φανάρι.

«Η αυτοκεφαλία δεν θα δοθεί στον Φιλάρετο. Δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις. Στη δήλωση της 11ης Οκτωβρίου απλά ήρθη το ανάθεμα σε αυτόν. Μόνο αυτό και τίποτα περισσότερο», ανέφερε η πηγή.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή καμία εκκλησία δεν αναγνώρισε την απόφαση της Κωνσταντινούπολης για τον Φιλάρετο και τον Μακάριο.
«Αφού ο Πατριάρχης Αλέξιος Β ‘ανακοίνωσε το ανάθεμα στον Φιλάρετο, αυτός έκανε έκκληση προς το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης έξι φορές ζητώντας να ‘’θεραπευτεί το σχίσμα”.

Το Πατριαρχείο του απαντούσε για 25 χρόνια: ΄΄Δεν μπορώ να κάνω τίποτα επειδή ανήκετε στο Πατριαρχείο Μόσχας”. Δεν είχε αναγνωριστεί από καμία εκκλησία, θεωρήθηκε σχισματικός. Τώρα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκρινε απαραίτητο να του απαντήσει, να άρει τη σχισματική ταυτότητα από τον Φιλάρετο. Αυτό ήταν λάθος. Τώρα το Πατριαρχείο έχασε έδαφος», δήλωσε χαρακτηριστικά η συγκεκριμένη πηγή.

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία εκκλησία στο πλευρό του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Εάν το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης προχωρήσει περαιτέρω με αυτήν την απόφαση, θα αποδυναμωθεί κι άλλο», πρόσθεσε.

«Τώρα, αν μιλάμε για την αυτοκεφαλια, θα δοθεί στον Ονούφριο, εάν τη δώσουν, θα τη δώσουν στον Μητροπολίτη Ονούφριο και θα τον αφήσει να κάνει ό, τι θεωρεί αναγκαίο. Ωστόσο, ο Ονούφριος δεν το ζήτησε, δεν το ήθελε αυτό δεν το επιδίωξε», κατέληξε η πηγή.

sputnik news

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.