Γράφει η Μαρίνα Ζιώζιου - Έθνος της Κυριακής - Μια ελπίδα γεννιέται στα ξύλινα ερείπια του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στην Πόλη καθώς είναι πιθανή περισσότερο από ποτέ η αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου, το οποίο σήμερα εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη συνάντησή του στις 25 Απριλίου με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν στην Άγκυρα.

Για τον Πατριάρχη, το ορφανοτροφείο είναι ένα από τα σύμβολα της ταυτότητας της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία και της ιστορικής κληρονομιάς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ερντογάν κάλεσε τον Αdnam Ertem, διευθυντή της Γενικής Διευθύνσεως των Βακουφιών, και του έδωσε οδηγίες για τον χειρισμό των θεμάτων της αρμοδιότητάς του.

Είναι σαφές ότι ένα τέτοιο έργο θα χρειαστεί τη στήριξη της Πολιτείας για τις άδειες και συνάμα το Οικουμενικό Πατριαρχείο πάντοτε προσβλέπει στη στήριξη οποιουδήποτε μπορεί να συνδράμει στην επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.

Ήδη ο Πατριάρχης και οι συνεργάτες του, σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα του κτιρίου.

Το Ορφανοτροφείο έχει να συντηρηθεί από το 1964, οπότε οι Τουρκικές Αρχές διέταξαν τη διεύθυνσή του να εκκενώσει εντός ολίγων ωρών το κτίριο στο οποίο φιλοξενούνταν 223 παιδιά.

Η τελευταία διευθύντρια υπήρξε η κυρία Μαρίκα Χάτσου, η οποία εργάστηκε με υποδειγματικό τρόπο.

Ακόμα μια ευνοϊκή συγκυρία για το Οικουμενικό Πατριαρχείο ήταν ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο, η EUROPA NOSTRA, κορυφαία οργάνωση πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη και το Ινστιτούτο της Ευρωπ. Τράπεζας Επενδύσεων το συμπεριέλαβαν μεταξύ των επτά επαπειλούμενων κέντρων πολιτιστικής κληρονομιάς για το 2018.

Ρεπορτάζ Έθνος της Κυριακής, Κείμενο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Φανούρης Ευστράτιος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.