Ο τελών υπό κράτηση Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κάνεφ Θεοδόσιος δήλωσε ότι οι Μυστικές Υπηρεσίες εξαναγκάζουν τους κληρικούς του να υπογράφουν αίτηση προς τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Ονούφριο για σύγκληση της Συνόδου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας και αποκατάσταση του διαλόγου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Το «αίτημα των ιερέων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον Μητροπολίτη Κιέβου κ. Ονούφριο» κάνει έκκληση για σύγκληση της Ιεράς Συνόδου «ώστε να επανέλθουν σε προσευχητική ενότητα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και με όλες τις Εκκλησίες, που είχαν αναγνωρίσει την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας».
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή τη στιγμή την αίτηση υπέγραψαν λιγότεροι από 400 εκ των 12.000 κληρικών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, ενώ μερίδα των υπογραφών αποδείχθηκε ότι ήταν προϊόν πλαστογραφίας.
Ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος κατηγόρησε ευθέως τις Μυστικές Υπηρεσίες για άσκηση πίεσης στους υπό αυτόν κληρικούς, λέγοντας πως «λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Πρίγκιπα Βλαδιμήρου και μέχρι σήμερα στελέχη της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας επισκέπτονται τους ιερείς μας τόσο στην πόλη Τσερκάσι, όσο και στην περιφέρεια περιχώρων της, διεξάγοντας συνομιλίες, ενώ ορισμένους τους καλούν και στην έδρα τους. Εκεί τους ρωτούν: «Γιατί δεν υπογράφετε την αίτηση κληρικών προς τον Μακαριώτατο για έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας;».
Επίσης, επεσήμανε ότι οι υπογράψαντες την αίτηση δεν κατάφεραν να συναντηθούν με τον Μητροπολίτη Ονούφριο, κάτι που «προκάλεσε μεγάλη λύπη και αγανάκτηση στα στελέχη της Υπηρεσίας της Ασφαλείας της Ουκρανίας».
«Δεν είναι μυστικό, το απ’ που προέρχονται αυτές οι αιτήσεις» – τόνισε ο Μητροπολίτης και συνέχισε, ότι εξαναγκάζουν τους κληρικούς να υπογράφουν αιτήσεις «εκείνοι οι οποίοι εξαπολύουν διώξεις όχι μόνον κατά της εκκλησιαστικής επαρχίας Τσερκάσι, αλλά και καθ’ όλης της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας».
Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Θεοδόσιο, «εάν μια τέτοια Σύνοδος συνερχόταν το προσεχές διάστημα, δε θα συνέδραμε στη συσπείρωση της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, αλλά θα τάρασσε ακόμη περισσότερο την ενότητά της…Η νομιμότητά της θα αμφισβητείτο και μάλιστα δικαίως», διότι μερίδα Ιεραρχών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας απουσιάζει από την Ουκρανία, ενώ ορισμένοι έχουν φυλακισθεί.
«Στην εν λόγω Σύνοδο οι μετέχοντες θα πρέπει να αναζητήσουν το θέλημα του Θεού, και όχι να επιβάλουν το δικό τους. Υπό τις συνθήκες που η ελευθερία της συζητήσεως καθίσταται ανέφικτη, δεν είναι δυνατό να επικρατήσει το θέλημα του Θεού. Ακόμη κι εάν η πλειονότητα των συνέδρων υπερψηφίσει κάποιες αποφάσεις, δε θα αποτελεί θέλημα του συνόλου της Εκκλησίας και τούτο θα μπορέσει να διαταράξει την ενότητα της Εκκλησίας. Πώς είναι δυνατό λοιπόν να λαμβάνονται αποφάσεις σε μια Σύνοδο, η οποία δεν είναι ελεύθερη, η οποία δε θα αναγνωρισθεί ως τέτοια από σημαντική μερίδα της Εκκλησίας;» – πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Τσερκάσι.
Ακόμη ο Μητροπολίτης δήλωσε ότι οι αιτήσεις των δημοτικών, περιφερειακών και άλλων συμβουλίων προς την ηγεσία της Ουκρανίας με εκκλήσεις να απαγορευθεί η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία, υποβάλλονται κατόπιν πίεσης του Κιέβου με σκοπό να δημιουργηθεί η αίσθηση του «αιτήματος της κοινωνίας».
Αυτά ομολόγησαν στον ίδιο τον Μητροπολίτη Θεοδόσιο σε ιδιωτικές συνομιλίες οι βουλευτές της πόλεως Τσερκάσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Θεοδόσιος προέτρεψε τους κληρικούς να κρύψουν από τους διώκτες τίτλους ιδιοκτησίας ιερών ναών και οικοπέδων, ενοριακά έγγραφα και σε περίπτωση αρπαγής ναού να αφαιρέσουν απευθείας τα αντιμήνσια.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι εν όψει της συλλήψεώς του καθαγίασε μερικά αντιμήνσια παραπάνω, τα οποία είχε παραδώσει σε κληρικούς της εκκλησιαστικής επαρχίας Τσερκάσι «σε περίπτωση που η Εκκλησία μας ανακηρυχθεί εκτός νόμου».
«Καλύτερα να είμαστε εκτός νόμου, αλλά σε πραγματική Εκκλησία, παρά σε ανεγερθέντα έστω και με τα ίδια σου τα χέρια ναό και μέσα σε σχίσμα ή σε μη κανονική δομή» – τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδόσιος.
Τέλος, να σημειωθεί ότι τη 1η Αυγούστου 2023 ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος κατηγορήθηκε για «υποκίνηση θρησκευτικού μίσους» επειδή επέκρινε το Εκκλησιαστικό σχίσμα, και από τότε βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό επί 24ώρου βάσεως.