Τρύφων Αλεξιάδης: Απόσπασμα από συνέντευξή του με την Αθηναΐδα Νέγκα.

Δημ: Έχετε καλή σχέση με το Θεό ;

Τρ. Αλεξιάδης: Έχω πολύ καλή σχέση (και θέση) με την Εκκλησία και απεχθάνομαι πάρα πολύ τους πολιτικούς που θέλουν να προβάλουν τη σχέση τους με την Εκκλησία, για να έχουν πολιτικά οφέλη. Είναι ένα εσωτερικό ζήτημα, εσωτερική δύναμη παίρνεις και είναι χυδαίο να το διαλαλείς.

Δ: Ο Τσίπρας είναι άθεος ;

Τ: Γι αυτό το θέμα έχω γράψει πριν από χρόνια άρθρο στην «ΑΥΓΗ», για να θυμίσω σε κάποιους φανατικούς χριστιανούς, ότι η χριστιανική θρησκεία είναι μια θρησκεία που δεν ενδιαφέρεται κυρίως για την πίστη, αλλά για τις πράξεις του ανθρώπου. Αν λοιπόν βάλουμε ένα, όχι «αριστερόμετρο» αλλά «χριστιανόμετρο» στις πράξεις των πολιτικών, πρέπει να δούμε ποιοι πολιτικοί ακολουθούν πολιτικές που είναι κοντά στη χριστιανική θεωρία και ποιοι μακριά. Για παράδειγμα, όσοι έχουν διαφωνίες για τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, ας διαβάσουν τι έκανε ο Μέγας Βασίλειος ή όσοι έχουν διάφορες απόψεις για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ας διαβάσουν το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο.

Δ: Είναι λίγο αριστερή μαγκιά να διαφημίζεις ότι είσαι άθεος; καταλαβαίνετε πως το εννοώ. Υπάρχει ένα ακροατήριο αριστερό που του αρέσουν αυτά τα πράγματα να τα ακούει;

Τ: Είναι μια λάθος προσέγγιση όσων το κάνουν. Και εν πάσει περιπτώσει, γιατί πρέπει εμείς σαν Αριστερά να χαρίσουμε τους εννέα Μητροπολίτες και τους χιλιάδες παπάδες που αντί να βολευτούν σε σπίτια, σε παλάτια, σε πλούτη κ.λπ. την περίοδο της Γερμανικής κατοχής τα παράτησαν όλα και βγήκαν στο βουνό; Χαρακτηριστική μορφή ο Μητροπολίτης Κοζάνης, ο Παπα – Ανυπόμονος με τον Άρη Βελουχιώτη και μια σειρά από άλλους παπάδες. Γιατί να τους χαρίσουμε σε κάποιον άλλον πολιτικό χώρο; Αυτοί δεν βολεύτηκαν, δεν κρύφτηκαν, βγήκαν και πολέμησαν. Σε κάθε περίπτωση χωρίς να θέλω να εκμεταλλευτώ οποιαδήποτε θρησκεία, αν δούμε ποια πολιτική παράταξη είναι πιο κοντά στα όσα λένε τα Ευαγγέλια, έρχεται πολύ εύκολα η απάντηση.

Δ: Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο χριστιανικό κόμμα

Τ: Όχι, αυτό θα ήταν λάθος να το πει κάποιος. Απλά οι πολιτικές απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά από ζητήματα, στο θέμα της αλληλεγγύης, της προστασίας του άλλου

ανθρώπου, των μεταναστών, των προσφύγων, είναι πολύ πιο κοντά σε αυτά τα ζητήματα από ότι είναι οι απόψεις άλλων κομμάτων.

Δ: Όταν αντιμετωπίζετε ανθρώπους στο κόμμα οι οποίοι είναι λίγο πιο …χαλαροί σε αυτό το θέμα, που να σας έχουν πει … έλα τώρα με τη θρησκεία, εμείς το έχουμε ξεπεράσει τώρα αυτό πως αντιδράτε;

Τ: Με κατανόηση αντιδρώ διότι για μένα δεν είναι κριτήριο το αν κάποιος είναι φανατικός χριστιανός ή άθεος ή οτιδήποτε άλλο. Κριτήριο είναι, όπως είπα πριν, το τι κάνει . Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος ότι ο Αλέξης Τσίπρας και πριν γίνει πρωθυπουργός και όταν έγινε πρωθυπουργός και τώρα δρα σε πάρα πολλούς τομείς σύμφωνα με όσα ορίζουν τα Ευαγγέλια. Αυτό με ικανοποιεί.

Δ: Θέλει να βλέπει ο Έλληνας ψηφοφόρος, ανεξαρτήτως τοποθέτησης, τον αρχηγό του, τους υπουργούς να είναι κοντά στους Μητροπολίτες, να κάνουν τον σταυρό τους, να κρατούν το κεράκι στην Ανάσταση; Το έχει ανάγκη αυτό επικοινωνιακά ο Έλληνας;

Τ: Αυτού του είδους η σχέση, πολιτικής εξουσίας ή κομμάτων με την εκκλησία, κάνει κακό πρώτα απ΄ όλα στην εκκλησία και κάνει κακό και στην ελληνική κοινωνία, διότι άλλο πράγμα είναι το ένα και άλλο πράγμα είναι το άλλο. Η εκκλησία είναι ένας χώρος που πας και ακουμπάς την ψυχή σου. Αλίμονο αν είναι ένας χώρος που θα πάω εγώ σαν πολιτικός για να έχω ένα όφελος ή θα έρχεται οποιοσδήποτε εκκλησιαστικός παράγοντας για να έχει εκείνος ένα όφελος. Κι αυτό το πληρώσαμε, αλλά εν πάσει περιπτώσει, φωτισμένα μυαλά της Εκκλησίας, όπως ο Γιάννης Χατζηφώτης και πολλοί άλλοι έχουν γράψει βιβλία και έχουν ξεκαθαρίσει αυτά τα θέματα. Θέλω να πω ότι είναι λάθος να αποκλείουμε την προσέγγιση κάποιων κομμάτων με την εκκλησία και είναι λάθος κάποιοι να θέλουν να μονοπωλήσουν ή να πουλήσουν αυτή τη σχέση. Είναι κάτι που έχει σχέση πρώτα απ΄όλα με τη ψυχή του ανθρώπου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.