Εκλογές: Ο τρόμος του συστήματος από την έλευση της Δεξιάς είναι εμφανέστατος καθώς ήδη από χθες το βράδυ επιχειρεί να παρουσιάσει τα τρία δεξιά κόμματα «Ελληνική Λύση», «Νίκη» και «Σπαρτιάτες», ως… ακραία κόμματα.

Τα τρία κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή, μαζί με τα δεξιά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής, όπως η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και το κόμμα των Π.Εμφιετζόγλου και Κ.Μπογδάνου, απέσπασαν συνολικά ποσοστό άνω του 15%!

Ένα ποσοστό, που είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων και των γεγονότων που θα συμβούν.

Δείχνει επίσης, την δυναμική που θα μπορούσε να έχει ένας συνασπισμός αποτελούμενος από όλα τα δεξιά κόμματα μαζί. Με… απλοϊκά μαθηματικά εάν αυτός ο συνασπισμός υφίστατο… χθες θα ήταν τρίτο κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την «Ελληνική λύση ο Κυριάκος Βελόπουλος μπόρεσε να βγει αλώβητος από την εσωτερική κρίση που αντιμετώπισε το κόμμα του πριν δύο μήνες χάρις σε μεταγραφές τύπου Π.Σαράκη και Σ.Τζούμα.

Κράτησε τις εκλογικές του δυνάμεις παρά το γεγονός ότι δέχτηκε πίεση από το «Νίκη» και τους «Σπαρτιάτες», τα οποία και εισήλθαν στην Βουλή και έχουν κοινή εν μέρει εκλογική «δεξαμενή».

Οι «Σπαρτιάτες» για πολλούς αποτελούν την έκπληξη των εκλογών, αλλά η αλήθεια είναι πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς το συγκεκριμένο, έλαβε την στήριξη του Ηλία Κασιδιάρη που σημαίνει πως όλοι οι δυνάμενοι ψηφοφόροι του κατευθύνθηκαν προς αυτό το κόμμα.

Πριν αποκλειστεί η κάθοδος των «Ελλήνων» του Ηλία Κασιδιάρη, στις δημοσκοπικές μετρήσεις εμφανίζονταν ότι το κόμμα του θα μπορούσε να έχει μία δυναμική της τάξεως του 5%.

Τελικά, αποδείχτηκε πως η πλειοψηφία των ψηφοφόρων αυτών δεν ψήφισε στις πρώτες εκλογές και ένα μικρό μέρος τους επέλεξε το «Νίκη».

Με την κάθοδο των «Σπαρτιατών» όμως οι ψηφοφόροι αυτοί είχαν και πάλι μία εκλογική διέξοδο και κατευθύνθηκαν μαζικά πόστο, αυτό το οποίο και εν τέλει ψήφισαν. Το κόμμα είχε μία δυναμική που του επέτρεψε μέσα σε 20 μέρες να ξεπεράσει κατά πολύ το όριο εισόδου της Βουλής.

Η «Νίκη» δέχτηκε μία σχετική πίεση, καθώς μέρος των δυνάμεων ψηφοφόρων της είχαν προέλθει από το χώρο του Ηλία Κασιδιάρη και κατευθύνθηκαν προς τους «Σπαρτιάτες».

Κατάφερε όμως να συγκρατήσει την κυρία εκλογική της μάζα και να περάσει και αυτή το κατώφλι της Βουλής.

Το σύστημα έχει κάθε λόγο να ανησυχεί καθώς αναλόγως των γεγονότων που θα ακολουθήσουν τα ποσοστά των δεξιών κομμάτων μπορεί να ενισχυθούν. Ακόμα και η «Φωνή Λογικής» της Αφροδίτης Λατινοπούλου και ο «Πατριωτικός Συνασπισμός» των Π.Εμφιετζόγλου-Κ.Μπογδάνου, πλήρωσαν τον αποκλεισμό τους στις πρώτες εκλογές του Μαΐου.

Αν είχαν συμμετάσχει τα πράγματα μπορούσαν να είναι πολύ καλύτερα για τα δύο κόμματα καθώς θα ξεκινούσαν από πολύ καλύτερη αφετηρία, ενώ η εικόνα τους δεν θα είχε τρωθεί καθώς οι λόγοι για τους οποίους είχαν αποκλειστεί ήταν ασόβαροι.

Τα αποτελέσματα των εκλογών 2023 στο 99,6% της ενσωμάτωσης:

ΝΔ: 40,55
ΣΥΡΙΖΑ: 17,84
ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ: 11,85
ΚΚΕ: 7,69
Σπαρτιάτες: 4,64
Ελληνική Λύση: 4,44
ΝΙΚΗ: 3,69
Πλεύση Ελευθερίας: 3,17

Οι έδρες που καταλαμβάνουν τα κόμματα είναι οι εξής:

Νέα Δημοκρατία 158
ΣΥΡΙΖΑ 48
ΠΑΣΟΚ 32
ΚΚΕ 20
Σπαρτιάτες 12
Ελληνική Λύση 12
Κόμμα Νίκη 10
Πλεύση Ελευθερίας: 8

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.