Το απόγευμα της Πέμπτης 12 Αυγούστου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Kύριλλος χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και του Μεγάλου Παρακλητικού Κανόνος στην Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Παναγίας Κοτσυφιανής Γρα-Λυγιάς Ιεράπετρας. Η ακολουθία τελέσθηκε στον καταπράσινο αύλειο χώρο του ναού, όπου στο τέλος ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και μίλησε κατάλληλα στο πολυάριθμο εκκλησίασμα για το ιερό πρόσωπο της Θεομήτορος.

Όπως σημείωσε στο κήρυγμά του ο Σεβ. κ. Kύριλλος, κατά τις Ιερές Παρακλήσεις προς τη Υπεραγία Θεοτόκο, τις οποίες ψάλλουμε κατά την περίοδο του Δεκαπενταυγούστου, που αποτελεί το Πάσχα του καλοκαιριού, αντλούμε παραμυθία και ψυχική ανακούφιση από την Παναγία, που είναι η στοργική Μάνα όλων μας, το απάνεμο λιμάνι, η ελπίδα και η απαντοχή όλων των χριστιανών. Ο Σεβ. αναφέρθηκε στα χαρίσματα της Παναγίας, την καθαρότητα, καθώς υπήρξε «υψηλοτέρα των ουρανών και καθαροτέρα λαμπηδόνων ηλιακών», την ταπεινοφροσύνη της ταπεινής Κόρης της Ναζαρέτ και στην υποδειγματική υπακοή της στο θέλημα του Θεού, Όπως σημείωσε, είμαστε όλοι μας υπόχρεοι στο ιερό πρόσωπο της Παναγίας Μητέρας του Κυρίου και όλου του κόσμου, καθώς φιλοξένησε στα σπλάχνα της τον Κύριον ημών Ιησού Χριστό, γενόμενη η «γέφυρα» η οποία συνέδεσε τον ουρανό και την γη. Παρόλο που κληρονόμησε το προπατορικό αμάρτημα και την αμαρτωλή φύση του Αδάμ, η ίδια έζησε χωρίς προσωπικές αμαρτίες γιατί ήταν «κεχαριτωμένη», «σκεύος εκλογής».

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε την ευλάβεια και τη μυστική σχέση των πιστών με την Υπεραγία Θεοτόκο, και αναφέρθηκε στην ιστορία του ναού, που πριν από ένα και πλέον αιώνα κτίσθηκε με δωρεά κάποιου ευσεβή χριστιανού της Ιεράπετρας στην περιοχή κοντά στο Στόμιο που δεν υπήρχε τότε άλλος ναός, και εγκαινιάσθηκε από τον αοίδιμο Επίσκοπο Ιεράς Αμβρόσιο Σφακιανάκη, και ο ευσεβής λαός μας απέδωσε το προσωνύμιο «Κοτσυφιανή».

Στην ακολουθία έλαβαν μέρος οι Αιδεσιμ/τοι Πρωτ, Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος Ενορίας Παναγίας Ελεούσης Ιεράπετρας και ο Εφημέριος της Ενορίας Γρα-Λυγιάς π. Ιωάννης Τράκος, ενώ έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Αγιος Ανδρέας ο Κρήτης» κ. Ιωάννης Αρώνης και ιεροψάλτης της Ενορίας κ. Ανδρέας Αγγελάκης. Παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας κ. Ευάγγελος Μπινιχάκης και ο Γραμματέας κ. Γεώργιος Αγγελάκης και αρκετοί ευσεβείς χριστιανοί από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.