Στην πρωινή εκπομπή του ΡΙΚ «Όμορφη μέρα κάθε μέρα» με παρουσιάστρια την Ελπίδα Ιακωβίδου, βρέθηκε το πρωϊ της Δευτέρας, 20 Ιουνίου 2022, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαϊας και μίλησε για την υποχρέωση που νιώθει για τους ανθρώπους που στερούνται τα αναγκαία ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην τελευταία ιεραποστολή του η οποία τον σημάδεψε.

«Η αγάπη δεν αφορά τους λίγους. Η αποστολή για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης και ζωής».

Ο Μητροπολίτης Ταμσού κ. Ησαϊας έχοντας πραγματοποιήσει 34 ιεραποστολές σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, μίλησε για την τελευταία του στα σύνορα Ουκρανίας –Πολωνίας. Τόνισε ότι θέλησε να προσφέρει την εμπειρία και τις υπηρεσίες του, ώστε να στηρίξει τις τοπικές μητροπόλεις των συνόρων και να δώσει τη σωστή διαχείριση. «Το να έχεις ένα πρόσφυγα στο σπίτι σου σε ένα κέντρο υποδοχής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πρέπει να διαχειριστείς όλα τα συναισθήματα του. Είναι πάρα πολλά πράγματα όταν υποδέχεσαι τραυματισμένους ανθρώπους», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στη συγκεκριμένη αποστολή διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο η εμπειρία του Μητροπολίτη Ταμασού, ο οποίος βίωσε και ο ίδιος την προσφυγιά αφού η μητέρα του είναι από το Καραβά και ο πατέρας του από τον Άγιο Ήλια Αμμοχώστου, όπου είχαν σπίτι στην Λευκωσία και έγινε ένας προσφυγικός κατακλυσμός.

Νιώθοντας τον πόνο των προσφύγων ο κ. Ησαϊας βίωσε όλη την παιδική του ηλικία που είναι ζωγραφισμένη με αυτές τις αναμνήσεις και τον βοήθησε να μπει μέσα στο ρόλο της υποστήριξης πιο ουσιαστικά.

Ο Μητροπολίτης Ταμασού αναφέρθηκε στην κάθοδο των 55 παιδιών που φιλοξενήθηκαν στην Κύπρο μετά από πρωτοβουλία του εκφράζοντας τα συναισθήματα του. «Ήταν μια μοναδική εμπειρία χαράς. Μέσα από τη δυστυχία και τον πόλεμο ήταν μια μικρή ελπίδα αναλαμπής για μένα. Όταν προσφέρεις στα παιδιά παίρνεις ακόμη περισσότερα. Όταν βλέπεις τα παιδιά από θλιμμένα, χαμογελαστά τότε νιώθεις ότι κάτι γίνεται. Ο στόχος μας ήταν να κάνουν ένα ηλεκτροσόκ χαράς και να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που τους σκέφτονται», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δείχνοντας στην κα. Ελπίδα Ιακωβίδου, τα σχέδια που ζωγράφισαν τα παιδιά κατά την επίσκεψη τους στην Κύπρο, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής στάθηκε σε ένα το οποίο τον συγκλόνισε, αναφέροντας ότι μέσα από το σχέδιο αυτό το παιδί περίγραψε τα συναισθήματα του. «Όταν τον ρωτήσαμε Τι θέλεις για την χώρα σου…«Να νικήσουμε τον θάνατο». Και ζωγράφισε τον εαυτό του να κρατά πιστόλι και να πυροβολεί τον θάνατο…».

Ταυτόχρονα, όμως υπήρχαν και σχέδια που εμπνέανε αισιοδοξία και πολύ περισσότερο, αφού η κάθοδος τους στην Κύπρο, τους ώθησε να ζωγραφίσουν ήλιο, θάλασσα και τις διάφορες ομορφιές που επισκέφθηκαν, ανέφερε.

Επίσης, ο Μητροπολίτης Ταμασού αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό που συνέβη καθ’ όλη τη διάρκεια της επίσκεψης των παιδιών στην Κύπρο όταν τα παιδιά είδαν ένα ελικόπτερο στο ουρανό και μόνο από το θόρυβο, φοβήθηκαν και κρύφτηκαν κάτω από τα τραπέζια, υποδηλώνοντας με αυτό τον τρόπο πόσο ψυχικά τραύματα έχουν από τον πόλεμο.

Μέσα από τις ζωγραφιές όπως επισήμανε φάνηκε η ψυχοσύνθεση των παιδιών ενώ παράλληλα έστειλαν το μήνυμα ότι θέλουν να σταματήσει ο πόλεμος. «Έχουμε πρόβλημα…τα παιδιά θέλουν να επιστρέψουν και θέλουν και άλλα παιδιά να έρθουν. Όμως λόγω οικονομικών δεν μπορούμε στο παρόν στάδιο. Όμως, θα πάω εγώ στην Πολωνία γιατί μου ζήτησαν να τους πάρω τάμπλετ στα σχολεία. Ήδη η εταιρεία Stephanis μου τα παραχώρησε, και έτσι ή θα πάω εγώ ή θα τα στείλω», κατέληξε.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.