Ευλαβική και μυστική ανάβαση στο Γολγοθά αναλαμβάνει κάθε ψυχή, που φλέγεται από ιερό ενθουσιασμό και πόθο να ζήσει προσωπικά τα μεγάλα και υπερφυσικά γεγονότα, που συνθέτουν την πένθιμη σκηνογραφία της Μεγάλης Παρασκευής και ολοκληρώνει το νόημα του Θείου Δράματος.

Για μια ακόμη χρονιά αυθόρμητη και αθρόα ήταν η συμμετοχή του λαού μας στις ιερές ακολουθίες των ημερών αυτών. Πλημμύρισαν από κόσμο οι Ναοί των πόλεων και της υπαίθρου της ακριτικής επαρχίας Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που έσπευσε να προσφέρει την λατρεία του στον Εσταυρωμένο Λυτρωτή Του.

Ο οικείος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής προέστη της ακολουθίας της Αποκαθηλώσεως στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Θεοδώρων στην Ορεστιάδα και το εσπέρας στην ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου.

Κατά τη συνάντηση των Επιταφίων στην Κεντρική πλατεία του Διδυμοτείχου, μετά την δέηση, ο Σεβασμιώτατος ενώπιον πολυπληθούς εκκλησιάσματος, σε επίκαιρο μήνυμα του, μεταξύ άλλων, σημείωσε· «…Η Σταύρωση του Ιησού στο Γολγοθά αναμφίβολα δεν αποτελεί την ατυχή έκβαση μιας γενναίας προσπάθειας που αστόχησε, αλλά είναι η κατάκτηση της απολύτρωσης διά της ολοκληρωτικής θυσίας· είναι το οδυνηρό τέρμα ενός μεγαλειώδους έργου σωτηρίας, που καταλήγει στην νίκη κατά του θανάτου και της αμαρτίας.

Αυτό είναι το βαθύτερο μήνυμα της Μεγάλης Παρασκευής, που μας θέτει σε εντελώς προσωπική και άμεση επικοινωνία με τον Εσταυρωμένο και σε βιωματική αξιοποίηση της θυσίας Του.

Προς την λυτρωτική αυτή θυσία οδεύει σήμερα η ψυχή μας, με λαχτάρα, όπως ο κατάκοπος οδοιπόρος προς την χλοερά όαση, η διψώσα έλαφος προς την κρυστάλλινη πηγή των υδάτων. Και εκεί δεν θα αργήσει να διακρίνει τον ορίζοντα που ροδίζει από φέγγος χαράς, από το φως της ζωηφόρου Αναστάσεως του Κυρίου. «Ο Σταύρος σου, Κύριε, ζωή και Ανάστασις υπάρχει τω λαώ Σου…»

Την λιτάνευση του Ιερού Επιταφίου συνώδευαν· Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της XVI Μ/Κ Μεραρχίας Στρατηγός Άγγελος Ιλαρίδης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδος Πασχάλης Συριτούδης και άλλοι επίσημοι.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.