Ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ επισκέφθηκε την Κυριακή των Βαΐων την κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, όπου προέστη της Θείας Λειτουργίας.

Ο ναός ήταν γεμάτος από πιστούς οι οποίοι είχαν μεταβεί για να δουν για πρώτη φορά τον νέο Μητροπολίτη Σικάγου, ο οποίος υπενθυμίζεται πως χειροτονήθηκε εις Επίσκοπο το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης και ενθρονίστηκε ως Μητροπολίτης Σικάγου το Σάββατο 24 Μαρτίου στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού του Σικάγου.

Ο Μητροπολίτης κ. Ναθαναήλ επέλεξε να ξεκινήσει την πρώτη του Μεγάλη Εβδομάδα ως Μητροπολίτης Σικάγου από μία από τις πλέον «πληγωμένες» κοινότητες της Μητρόπολής του, η οποία σημαδεύθηκε από το θέμα της κλοπής χρημάτων από τον πρώην ιερατικό της προϊστάμενο π. Δημήτριο Ντόκο και από τον εκδιωγμό μελών του κοινοτικού συμβουλίου από τον σημερινό της ιερέα π. Ιωάννη Κέτσαμ.

Συγκεκριμένα, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» τον Αύγουστο του 2013, ο π. Ντόκος είχε προβεί σε υπεξαίρεση χρηματικών ποσών από τραστ. Η ηλικιωμένη ενορίτισσα Μάργκαρετ Φρανζάκ ίδρυσε τραστ όταν ο π. Ντόκος υπηρετούσε στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν και τον όρισε διαχειριστή (trustee). Το τραστ δημιουργήθηκε το έτος 2008 και είχε μέσα περί τα δύο εκατομμύρια δολάρια.

Ο π. Ντόκος όχι μόνο πλήρωσε δικούς του λογαριασμούς, αλλά έδωσε χρήματα και σε ιεράρχες, συμπεριλαμβανομένου και του τότε πρωτοσύγκελου της Μητρόπολης Σικάγου, Επισκόπου Μωκησού κ. Δημήτριου.
Η Μητρόπολη Σικάγου με τον τότε Μητροπολίτη Ιάκωβο και τον Μωκησού Δημήτριο προσπάθησε ανεπιτυχώς να τα καλύψει, αλλά τελικά ο π. Ντόκος δήλωσε «ενοχή» (guilty plea).

Αναφορικά με τον σημερινό ιερέα Κέτσαμ, όπως έγραψε ο «Ε.Κ.» στις 13 Απριλίου 2017 «ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Μιλγουόκι του Ουισκόνσιν, π. Ιωάννης Κέτσαμ (Ketchum), αφόρισε (excommunicated) εν μέσω Μεγάλης Εβδομάδας ‘επί ανυπακοή στην Εκκλησιαστική Αρχή, τον ιερέα της ενορίας’ την κυρία Παρασκευή Γαλάνη, ταμία του συμβουλίου. Η τελευταία είναι σύζυγος του κ. Ιωάννη Γαλάνη, πρώην ύπατου προέδρου της AHEPA».

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα «Milwaukee Journal Sentinel» με άρθρο της με ημερομηνία 2 Απριλίου 2018 και με τίτλο «Ηγέτης επιζητεί (seeks) συγχώρηση κατά την Μεγάλη Εβδομάδα για προδομένη Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία στο Ουισκόνσιν».

Γράφει χαρακτηριστικά ότι «όπως ο Απόστολος Πέτρος και ο Αιδεσιμότατος Τζέιμς Ντόκος πρόδωσε την εκκλησία του. Ενώ ο Πέτρος αρνήθηκε τον Ιησού, ο Ντόκος υπεξαίρεσε πάνω από $100.000 από την ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία όταν υπηρετούσε ως ιερεύς. Χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει χρυσαφικά στη γυναίκα του και να πληρώσει πλούσια δείπνα και καθημερινά έξοδα, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα».

Πριν από τη μετάβασή του στην κοινότητα, ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ δήλωσε στην «Milwaukee Journal Sentinel» πως ήθελε να βεβαιωθεί ότι οι ενορίτες που αισθάνθηκαν προδομένοι από τον Ντόκο, δεν ήταν δύσπιστοι στον Χριστό.

Ο Σικάγου Ναθαναήλ κοντά στην πληγωμένη κοινότητα του Μιλγουόκι

Ο Σικάγου Ναθαναήλ κοντά στην πληγωμένη κοινότητα του Μιλγουόκι

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.