ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ

Το διήμερο 24 και 25 Νοεμβρίου 2023 εορτάστηκε στην Κατερίνη η μνήμη της Πολιούχου Αγίας Μεγαλομάρτυρος και Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης της Πανσόφου.

Το απόγευμα της παραμονής της εορτής, Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή πολλών ευλαβών πιστών, η υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Ξενιάς, από την ομώνυμη Γυναικεία Ιερά Μονή της Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.

Την εικόνα υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, ο Ιερός κλήρος της Κατερίνης, οι εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως, επίκεντρο του εορτασμού της Πολιούχου Αγίας Αικατερίνης, εψάλη ο Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου νέου Επισκόπου Σαλώνων κ. Ιγνατίου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο. Στον Αρχιερατικό Εσπερινό έλαβαν επίσης μέρος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνης (Πατριαρχείου Ρουμανίας), ο Ποιμενάρχης μας Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομος, Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρούσας και Κεντρικής Τανζανίας κ. Αγαθόνικος (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας). Στον Αρχιερατικό Εσπερινό το παρόν μεταξύ άλλων έδωσε και η εξοχότατη κ. Έλενα Σώκου, Συντονίστρια του Πρωθυπουργικού Γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Ανήμερα της εορτής εψάλη αρχικά η Ακολουθία του Όρθρου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Θεοφίλου και στη συνέχεια τελέστηκε Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Μολδαβίας κ. Θεοφάνους συλλειτουργούντων των παραπάνω Ιεραρχών. Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Kίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος και κληρικοί άλλων Ιερών Μητροπόλεων, καθώς και πλήθος πιστών που κατέκλυσαν τον περικαλλή Ιερό Καθεδρικό Ναό της πόλεως, στον οποίο οι Κατερινιώτες τιμούν την πολιούχο τους και προσκυνούν την Εφέστιο Εικόνα της και το απότμημα του Ιερού Λειψάνου Της.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τους προσφιλείς Αρχιερείς που τίμησαν με την παρουσία τους τις φετινές εορταστικές και λατρευτικές εκδηλώσεις μνήμης της Πολιούχου και Προστάτιδος της Κατερίνης. Παράλληλα, ευχαρίστησε το χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλης, τους εκπροσώπους των Αρχών και όλους τους ιερείς για την ενεργό συμμετοχή, συμπροσευχή και παρουσία τους στην εορτή της Αγίας Αικατερίνης.

Μετά την ολοκλήρωση της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η καθιερωμένη λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Αικατερίνης καθώς και της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Ξενιάς στους κεντρικούς δρόμους της Κατερίνης. Τη λιτανεία συνόδευσαν τιμητικά η μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας, διάφοροι Πολιτιστικοί Σύλλογοι, το Σώμα Προσκόπων και κλιμάκιο Νοσηλευτριών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η ιστορική Εικόνα της Παναγίας Ξενιάς θα παραμείνει στον Καθεδρικό Ναό Θείας Αναλήψεως έως την Τρίτη 28 Νοεμβρίου, ενώ θα τελούνται καθημερινώς Ιερές Ακολουθίες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.